ΠΑΙΔΙ
Featured_fb_post8

Η ακμή είναι μια κοινή δερματική πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από αλλοιώσεις που συνοδεύονται από υπερβολική παραγωγή σμήγματος, μαύρα ή λευκά στίγματα αλλά και φλεγμονώδεις βλάβες στο πρόσωπο, τη ράχη ή το στέρνο. Σήμερα αποτελεί τον πρώτο λόγο επίσκεψης στο δερματολόγο. Ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων διακρίνουμε 4 στάδια:

 • Τη σμηγματόρροια : είναι το αρχικό στάδιο κάθε μορφής ακμής. Παράγεται υπερβολικό σμήγμα, το δέρμα γυαλίζει και εμφανίζονται μικρά σπυράκια.
 • Τη φαγεσωρική ακμή : το σμήγμα συσσωρεύεται στους σμηγματογόνους θύλακες και προκαλεί τη δημιουργία ανοιχτών φαγεσώρων (μαύρα στίγματα) ή κλειστών φαγεσώρων (μικροκύστεις).
 • Τη φλεγμονώδη ακμή : Εδώ έχουμε πολλαπλασιασμό βακτηριδίων (Propionibacterium acnes) και ρήξη του θύλακα μέσα στο δέρμα. Εμφανίζονται φλεγμονή και κόκκινα σπυριά (βλατίδες) και κατόπιν, σπυριά με πύον (φλύκταινες).
 • Την οζώδη κυστική ακμή : Παρατηρείται διαστολή και φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων και δημιουργία οζιδίων που φέρουν πύον.

Σε ποιες ηλικίες εμφανίζεται;

Η ακμή μπορεί να προσβάλει όλες τις ηλικίες αλλά εμφανίζεται κυρίως στην προεφηβική και εφηβική ηλικία, γεγονός που αποδεικνύει τη στενή συσχέτιση της με τις ορμονικές μεταβολές εκείνων των ηλικιών. Στα βρέφη μπορεί να εμφανιστεί παροδική ακμή η οποία οφείλεται στα ανδρογόνα μητρικής προέλευσης. Ακμή βλέπουμε πολλές φορές και σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, μεταξύ 25-35 ετών, η οποία είτε αποτελεί συνέχιση της εφηβικής ακμής είτε κάνει την πρώτη της εμφάνιση στην ενήλικα ζωή.

Ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν ;

Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση αλλοιώσεων ακμής.

 • Συνήθως, η ακμή οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές (εφηβεία, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, εγκυμοσύνη, κ.ά.), αλλά και στη λήψη ορμονικών σκευασμάτων ή άλλων φαρμάκων.
 • Το άγχος και η κόπωση, με την έννοια της πτώσης της άμυνας του οργανισμού, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε υπερπαραγωγή σμήγματος και ανάπτυξη βακτηρίων. Όταν το σμήγμα δεν μπορεί να ρεύσει κανονικά, οι πόροι της επιδερμίδας φράσσουν. Τότε είναι που εμφανίζονται μαύρα στίγματα (φαγέσωρες) και σπυράκια.
 • Η κακή χρήση καλλυντικών όπως ιδιαίτερα λιπαρά σκευάσματα ή ελαιώδη προϊόντα και μάσκες, μπορεί να προκαλέσουν ακμή.
 • Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους γενετικούς παράγοντες οι οποίοι μπορεί να συμβάλουν στην εκδήλωση ακνεϊκών συμπτωμάτων.

Αντιμετώπιση

Για να αποβάλλει το δέρμα την ακμή, η επιδερμίδα πρέπει να δεχθεί ήπιες φροντίδες. Η επιλογή των προϊόντων θα πρέπει να είναι προσεκτική και κατάλληλη για το λιπαρό και επιβαρυμένο με ακμή δέρμα.

Η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής κρίνεται απαραίτητη:

 • Πολύ καλός καθαρισμός της επιδερμίδας, με απαλά προϊόντα σχεδιασμένα για το λιπαρό με τάση ακμής δέρμα.
 • Καθημερινή χρήση ειδικού προϊόντος φροντίδας (ρύθμιση σμήγματος και ενυδάτωση προσώπου), που πραγματικά είναι το κλειδί της επιτυχίας.
 • Εφαρμογή μη φαγεσωρογόνου μακιγιάζ, με την βοήθεια του ειδικού.
 • Προστασία της επιδερμίδας από τον ήλιο. Ο ήλιος δεν είναι φίλος της ακμής!
 • Αποφεύγουμε να πειράζουμε τα σπυράκια! Μακριά τα χέρια από το πρόσωπο!

Η ακμή δε συνιστά νόσο που να απαιτεί θεραπεία λόγω κατάλυσης της υγείας, αλλά η συναισθηματική επιβάρυνση ενός εφήβου από μία δερματοπάθεια που είναι ορατή, μπορεί να τον στιγματίσει ψυχικά. Γι αυτό κρίνεται απαραίτητη η συμβουλή του δερματολόγου για την αντιμετώπιση της πάθησης. Σε αυτό το σημείο η θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα με το είδος της ακμής του ασθενούς αλλά και με βάση την ψυχολογική επίδραση του κάθε ατόμου, καθώς και από τον τρόπο και τις συνήθειες της ζωής του.

Οι τοπικές θεραπείες εφαρμόζονται κυρίως σε περιπτώσεις φλεγμονώδους ακμής, μέτριας ή ελαφριάς μορφής και περιλαμβάνουν:

 • Τοπικά αντιβιοτικά (ερυθρομυκίνη και κλινδαμυκίνη)
 • Αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες όπως το υπεροξείδιο του βενζολίου και το αζελαϊκό οξύ.
 • Τοπικά ρετινοειδή (παράγωγα βιταμίνης Α) που έχουν ισχυρή κερατολυτική δράση.

Τα παραπάνω μπορούν να δοθούν και σε συνδυασμό μεταξύ τους και επικουρικά με τα κατάλληλα καλλυντικά προϊόντα.

Όταν οι τοπικές θεραπείες δεν αρκούν από μόνες τους, όπως σε περιπτώσεις βαριάς φλεγμονώδους ακμής, επιλέγεται η από του στόματος χορήγηση σκευασμάτων, κυρίως τα αντιβιοτικά και η ισοτρετινοΐνη. Η ισοτρετινοΐνη είναι το ισχυρότερο φάρμακο που κυκλοφορεί κατά της ακμής σταματώντας μόνιμα τις ατέλειες στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της, όπως η έντονη ξηρότητα δέρματος και η φωτοευαισθησία, δεν την καθιστούν πάντα φάρμακο επιλογής.

Η χορήγηση βιομιμητικών ορμονών μπορεί να δώσει λύση στην ορμονοεξαρτώμενη ακμή χωρίς παρενέργειες.

Τέλος, η εφαρμογή laser επιλέγεται  όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων.

Ακμή και τρόπος ζωής

Ένα από τους λόγους που δυσχεραίνουν την αντιμετώπιση της ακμής είναι το κάπνισμα. Το κάπνισμα από μόνο του δεν έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί ακμή, αλλά επιδεινώνει την αναγέννηση του δέρματος με αποτέλεσμα η ακμή να θεραπεύεται πιο αργά.

Επιπλέον, το σώμα αντιδρά στο άγχος παράγοντας κορτιζόλη, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και διαστολή των πόρων της επιδερμίδας.

Αν και δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη η αιτία, η ακμή μπορεί να επιδεινωθεί από την υπέρμετρη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και από τα τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Από την άλλη, η κατανάλωση λιπαρών ψαριών πλούσιων σε ω-3, συμβάλλει στην αντιμετώπιση φλεγμονών σε όλο τον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένου και του δέρματός. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά, παρέχει στο δέρμα μας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την αντιμετώπιση των ατελειών!

Κέιμενο : Κακαγιάννη Ελευθερία, Φαρμακοποιός MSc, Φαρμακείου-μέλους Αdvance Στυλιανός Κακαγιάννης-Ελευθερία Κακαγιάννη  & ΣΙΑ ΟΕ, Ηλιούπολη

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Παιδί

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα