ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Featured_5791489414_010451e486

Επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν τη συμβολή του πρωινού γεύματος στην ισορροπημένη διατροφή, καθώς και την αναντικατάστατη διατροφική του αξία. Το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα κατά τη διάρκεια της μέρας με δεδομένο ότι συμβάλλει στην αναπλήρωση των αποθηκών ενέργειας (γλυκόζη), οι οποίες είναι περιορισμένες όταν ξυπνάμε. Ο σημαντικός ρόλος του πρωινού αποδίδεται με την αγγλική λέξη Breakfast (πρωινό) è Break-fast, δηλαδή «σπάζω τη νηστεία». Αυτό ακριβώς, δηλαδή, το οποίο επιτυγχάνεται με την κατανάλωση πρωινού γεύματος.

 

Σημαντική είναι επίσης η συνεισφορά του πρωινού στην υγεία των ενηλίκων. Σε μια έρευνα 3800 ατόμων ηλικίας 25-37 ετών, αυτοί που κατανάλωναν πρωινό είχαν 37% - 55% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη – πρόδρομο του διαβήτη – και να γίνουν παχύσαρκοι.

 

Πράγματι, μελετώντας δεκάδες περιπτώσεις υπέρβαρων, το εκπληκτικό συμπέρασμα είναι ότι επτά στις δέκα περιπτώσεις δεν λαμβάνουν πρωινό γεύμα. Οι περισσότεροι, προσπαθώντας να ξεκινήσουν κάποια δίαιτα, αποφεύγουν το πρωινό, πράγμα που αργότερα όμως θα τους οδηγήσει, πεινασμένους, στην κοντινότερη ταβέρνα ή fast food.

 

Πολλές διατροφικές "αλχημείες" κατά τη διάρκεια της ημέρας ξεκινούν από τη μη λήψη πρωινού. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι το σημαντικότερο γεύμα, που βοηθά όχι μόνο στην καλύτερη απόδοση αλλά προσφέρει και ενέργεια που καταναλώνεται άμεσα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο μηχανισμός φαίνεται ότι είναι λογικός και ξεκινά από την κατανόηση της καύσης της ενεργειακής πρόσληψης: ότι αυτή πραγματοποιείται ευκολότερα και γρηγορότερα όταν πρόκειται για τμηματική χορήγηση θερμίδων σε μικρά και συχνά γεύματα στο διάστημα των ημερών, ενώ γίνεται προβληματική όταν εστιάζεται σε ένα ή δύο μεγάλα κεντρικά γεύματα. Εδώ ακριβώς «παρεμβαίνει» το πρωινό γεύμα βάζοντας «φρένο» στην υπερκατανάλωση κατά τη διάρκεια των κεντρικών γευμάτων.

 

Επιπλέον ελέγχεται η αλόγιστη κατανάλωση θερμίδων, που μπορεί να προέρχεται από τροφές συμπυκνωμένης ενέργειας, όπως τα γλυκά, που έρχονται ως απάντηση στα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης του οργανισμού, που αναζητά την άμεση ισορροπία της. Η κατανάλωση γλυκών τότε είναι αναγκαία και αναντικατάστατη, δεδομένου ότι πρόκειται για ζωτική λειτουργία. Αντίθετα όταν τα επίπεδα γλυκόζης βρίσκονται σε ήπια χαμηλό επίπεδο, τότε η επιθυμία πλήρωσης ενέργειας μπορεί κάλλιστα να καλυφθεί από κατανάλωση τροφών, πλούσιων σε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και το ψωμί, που σαφώς αποδίδουν λιγότερες θερμίδες.

 

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα σωστό πρωινό:

Ένα ισορροπημένο πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων που να προσφέρουν:

- Υδατάνθρακες, οι οποίοι δίνουν ενέργεια.

- «Καλά» Λιπαρά, τα οποία αποτελούν πηγή ενέργειας και λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, Ε και Κ.

- Φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

- Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

- Νερό, για σωστή ενυδάτωση του οργανισμού.

Μία εύκολη, γρήγορη και υγιεινή επιλογή πρωινού αποτελούν τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία περιέχουν έως και 75% περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα επεξεργασμένα και είναι πλούσια σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, συμβάλλoντας  στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και προάγοντας την καλή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, μέταλλα όπως μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και ψευδάργυρο και διάφορα αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Ε, σελήνιο, χαλκό και φυτοοιστρογόνα. Έτσι, η πληθώρα των δημητριακών ολικής αλέσεως στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά διευρύνει την πνευματική διαύγεια, ενεργοποιεί το μεταβολισμό και τονώνει την άμυνα του οργανισμού κατά τη διάρκεια της μέρας.

Συνοπτικά, η υπεροχή των δημητριακών ολικής αλέσεως ως επιλογή πρωινού οφείλεται στην υψηλή τους διατροφική αξία:

  • Είναι χαμηλά σε λιπαρά και έχει βρεθεί ότι όσοι καταναλώνουν δημητριακά στο πρωινό τους τείνουν να προσλαμβάνουν λιγότερα λιπαρά.
  • Είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, που τροφοδοτούν σταδιακά όλη τη μέρα τον οργανισμό με ενέργεια.
  • Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες προκαλούν γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού, μειώνουν την απορρόφηση και αποθήκευση λίπους, συμβάλλουν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου.
  • Ένα μπωλ ημίπαχο γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως είναι μία πρωινή επιλογή που δεν επιβαρύνει με περιττή ζάχαρη και λιπαρά, μιας και παρέχουν μόνο το 3% της ζάχαρης σε μια ισορροπημένη διατροφή, ποσοστό πολύ μικρότερο συγκριτικά με άλλα είδη πρωινού.

Ωστόσο, άλλες θρεπτικές ιδέες για πρωινό είναι:

  • 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά  & 1 φέτα ψωμί ή 2 φρυγανιές σικάλεως ή  με μαλακή μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα ή ταχίνι
  • 1 ποτήρι χυμό φρούτων με ψωμί σίκαλης και αυγό βραστό
  • 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά  & Τοστ με ψωμί σίκαλης γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών

 

 

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ειδικό Αφιέρωμα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα