ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Featured_blood_vessel_background_converted_

Η Φλεβική ανεπάρκεια είναι  μια σειρά αλλοιώσεων που συμβαίνουν στα κάτω άκρα, όταν οι φλέβες δεν επαναφέρουν σωστά το αίμα στην καρδιά. Οι  φλέβες δηλαδή, είναι οι  αγωγοί που μεταφέρουν το αίμα από τα πόδια στην καρδιά. Αυτό επιτυγχάνεται με μια σειρά από βαλβίδες, οι οποίες ανοίγουν για να επιτρέψουν την ροή του αίματος προς την καρδιά και κλείνουν για να εμποδίσουν την ροή προς την αντίθετη κατεύθυνση. Όταν η λειτουργία αυτή δεν γίνεται σωστά έχουμε παλινδρόμηση του αίματος με συνέπεια το αίμα να λιμνάζει στις φλέβες.

Έχουμε δύο μορφές φλεβικής ανεπάρκειας, την επιφανειακή και την ανεπάρκεια των εσωτερικών φλεβών που είναι και η πιο σοβαρή, εξίσου όμως επώδυνες είναι και οι δύο.

Τα προβλήματα που γίνονται αντιληπτά σαν δυσάρεστο αίσθημα βάρους στα πόδια, αίσθημα καψίματος, πόνος και κράμπες αποτελούν ενδείξεις δυσλειτουργίας των φλεβών. Αρχικά εμφανίζονται ευρυαγγείες (διατεταμένες φλέβες αίματος)  στους μηρούς, τις κνήμες και γύρω από τον αστράγαλο. Συνήθως αποτελούν αισθητικό πρόβλημα, που μπορεί όμως να συνοδεύεται από φαγούρα, κάψιμο και κόπωση των άκρων. Το δεύτερο στάδιο είναι οι κιρσοί (διατεταμένες επιφανειακές φλέβες με ελικοειδή πορεία) υπεύθυνες όχι μόνον για την αντιαισθητική εμφάνιση των ποδιών αλλά και για την εμφάνιση οιδήματος, πόνου καψίματος με σοβαρές δερματικές αλλοιώσεις, τα έλκη.

Κύριοι παράγοντες προδιάθεσης είναι οι γενετικοί, η ηλικία, η εγκυμοσύνη, ο αριθμός τοκετών, οι εγχειρίσεις, η χρήση φαρμάκων όπως αντισυλληπτικά, αντιυπερτασικά, κορτιζόνη, αντικαταθλιπτικά, ορμόνες αλλά και η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, η όρθια ή η καθιστική στάση για μεγάλα διαστήματα, η δυσκοιλιότητα, η κακή διατροφή και η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες.

Η ήπια φλεβική ανεπάρκεια εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό πληθυσμού με διπλάσια συχνότητα στις γυναίκες λόγω ορμονών.

Η έγκαιρη διάγνωση και η λήψη προληπτικών μέτρων είναι απαραίτητα για την αποφυγή σοβαρών καταστάσεων όπως είναι η δημιουργία θρομβώσεων όταν το αίμα πήζει μέσα στις φλέβες και εμποδίζει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος.

Υπάρχουν απλές πρακτικές συμβουλές για να επιβαρύνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο τις φλέβες σε καθημερινή βάση:

  • Φροντίζουμε το βάρος μας.
  • Αποφεύγουμε την δυσκοιλιότητα
  • Εμπλουτίζουμε την διατροφή μας με ωμά λαχανικά, φρούτα, προϊόντα ολικής αλέσεως και άφθονο νερό.
  • Αποφεύγουμε τα στενά ρούχα και τα ψηλά τακούνια.
  • Σε μακρινά ταξίδια κάνουμε συχνά διαλλείματα για περπάτημα και φοράμε κάλτσες φλεβίτιδας.
  • Όλα τα είδη κίνησης που ενεργοποιούν τα κάτω άκρα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν δεν γίνεται να αποφύγουμε την ορθοστασία ή την καθιστική ζωή. Κίνηση στον καθαρό αέρα, περπάτημα, πεζοπορία, κολύμπι, γυμναστική είναι ότι καλύτερο για την καλή κατάσταση των φλεβών.
  • Αποφεύγουμε την ζέστη και τον ήλιο.
  • Kάνουμε ποδόλουτρο με ζεστό και κρύο νερό εναλλάξ. Bάζουμε τα πόδια μας το βράδυ για 1 ώρα περίπου 15 εκατ ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα.

Καλό επίσης είναι να χρησιμοποιούμε θεραπευτικά βότανα σε μορφή αλοιφής ή σε ροφήματα από ιπποκάστανο, άρνικα καλέντουλας κ.α.

Σημαντική είναι και η βοήθεια με τις κάλτσες φλεβίτιδας τόσο τις θεραπευτικές που συνταγογραφούνται από τους γιατρούς, αλλά και τις πιο απλές που φοριούνται προληπτικά.

Τέλος από αγγειοχειρούργους εφαρμόζονται κατάλληλες θεραπείες με laser, με σκληρυντικές ουσίες, σκληροθεραπεία και άλλες ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ειδικό Αφιέρωμα

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Τι είναι απαραίτητο στην καθημερινή σας φροντίδα για το Καλοκαίρι!

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα