ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Featured_trixoptwsi

Η τριχόπτωση είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που απασχολεί συνεχώς όλο και περισσότερο κόσμο, άνδρες και γυναίκες, και οφείλεται τόσο σε γενετικούς, όσο και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Στην εποχή μας, τα δυνατά και υγιή μαλλιά είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία ανδρικής και γυναικείας ομορφιάς και για αυτό το λόγο όσοι παρουσιάζουν τριχόπτωση, καταφεύγουν στη βοήθεια ειδικών.

Η πιο συχνή αιτία τριχόπτωσης στους άνδρες είναι η κληρονομικότητα. Η αραίωση των μαλλιών ξεκινά αρχικά από τον κρόταφο, η οποία στη συνέχεια προχωρά προς την κορυφή του κεφαλιού. Ενώ στη γυναίκα, η αραίωση ξεκινά στη χωρίστρα και στην κορυφή του κεφαλιού.

Καθημερινά η απώλεια μερικών τριχών είναι φυσιολογική, περίπου μέχρι 100 την ημέρα. Εάν όμως η τριχόπτωση είναι έντονη τότε θα πρέπει να αναζητήσετε τις αιτίες και να προσπαθήσετε να τη σταματήσετε γρήγορα ή τουλάχιστον να επιβραδύνετε όσο το δυνατόν περισσότερο την εξέλιξή της. Ο ειδικός που θα εντοπίσει την αιτία της τριχόπτωσης θα σας συστήσει τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης με τα κατάλληλα προϊόντα.

Αιτίες τριχόπτωσης : Η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές. Παθήσεις όπως η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, είναι μια από τις αιτίες της τριχόπτωσης. Ο θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσει λέπτυνση των μαλλιών και έντονη τριχόπτωση. Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να ρυθμιστεί ο θυρεοειδής, ειδικά όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.

Λήψη φαρμάκων : Ορισμένα φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά, για την υπέρταση, για την ακμή, καθώς και άλλα, έχουν σχετιστεί με την τριχόπτωση σε μικρό ποσοστό των ανθρώπων που τα παίρνουν. Τριχόπτωση μπορεί όμως να παρατηρηθεί και όταν μια γυναίκα διακόψει τη λήψη αντισυλληπτικών. Σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα μπορεί να κρατήσει 2 – 3 μήνες και μετά αποκαθίσταται πλήρως.

Ανεπάρκεια σιδήρου : Η έλλειψη σιδήρου είναι η συχνότερη αιτία τριχόπτωσης ειδικά στις προεμμηνοπαυσικές γυναίκες. Αν χάνετε πάνω από 100 τρίχες την ημέρα, τότε πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξετε τα επίπεδα σιδήρου και φερριτίνης στο αίμα σας, ειδικά όταν υπάρχει κύηση.

Πολυκυστικές ωοθήκες : Μια άλλη πολύ σημαντική αιτία τριχόπτωσης στις γυναίκες είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες. Χαρακτηρίζεται από ακανόνιστη έμμηνο ρύση, αυξημένο σωματικό βάρος, ακμή και αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα που προκαλεί έντονη τριχοφυΐα στο σώμα και τριχόπτωση.

Δίαιτες αστραπή : Οι δίαιτες που υπόσχονται ταχύτατη απώλεια βάρους και στερούνται πρωτεΐνες, όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός δεν τρέφεται σωστά με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Δερματολογικές παθήσεις : Επίσης, κάποιες δερματολογικές παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε τριχόπτωση. Όπως βαριά σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ψωρίαση, εκζέματα και άλλα.

Τέλος, πρέπει να τονίσουμε ότι στη σημερινή εποχή, πολύ σημαντική αιτία τριχόπτωσης είναι ο σύγχρονος αγχώδης τρόπος ζωής. Το έντονο στρες μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών, ενώ το χρόνιο στρες που οφείλεται σε κάποιο μεγάλο ψυχικό σοκ, προκαλεί τριχόπτωση. Επίσης, το υπερβολικό τράβηγμα των μαλλιών σε διάφορα στιλ χτενίσματος και επιβαρυντικές διεργασίες κομμωτικής μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση.

Για τη θεραπεία της τριχόπτωσης υπάρχουν δυναμωτικά σαμπουάν, σπρέι, αμπούλες και συμπληρώματα διατροφής. Τα ειδικά σαμπουάν κατά της τριχόπτωσης βελτιώνουν και βοηθούν την ανάπτυξη της τρίχας και κάνουν τα μαλλιά να φαίνονται πιο ογκώδη. Κατά τη διάρκεια του λουσίματος μπορείτε να κάνετε απαλό μασάζ στο κεφάλι σας για μερικά λεπτά. Με τον τρόπο αυτό βοηθάτε στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος και διευκολύνετε τον θύλακα της τρίχας με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Τα σπρέι και οι τονωτικές αμπούλες κατά της τριχόπτωσης έχουν την χρήση ενός δυναμωτικού υπερτονωτικού του τριχωτού της κεφαλής με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση της απώλειας, την ενδυνάμωση και το πύκνωμα των μαλλιών, ενισχύουν και προστατεύουν τη ρίζα της τρίχας, εμποδίζουν την πτώση της και διεγείρουν το τριχωτό της κεφαλής.

Τα συμπληρώματα διατροφής βοηθάνε στη σωστή ανάπτυξη της τρίχας. Συμπληρώματα με θειούχα αμινοξέα, ταυρίνη και κυστίνη μπορούν να περιορίσουν χρονικά την περίοδο της τριχόπτωσης. Αποτρέπουν την απώλεια της τρίχας, βοηθούν στη δημιουργία νέας τρίχας και δυναμώνουν τα μαλλιά. Πάντα σε συνδυασμό με ειδικά σαμπουάν και αμπούλες η λοσιόν κατά της τριχόπτωσης. Για καλύτερα αποτελέσματα και πιο δυνατά μαλλιά αποφεύγουμε να στεγνώνουμε σε υψηλή θερμοκρασία τα μαλλιά μας και διαλέγουμε βαφές που είναι ασφαλείς. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι στην αρχή μιας θεραπείας κατά της τριχόπτωσης μπορεί να έχουμε την εντύπωση ότι η τριχόπτωση εντείνεται, αυτό δεν οφείλεται σε κάποιο προϊόν αλλά απλά στην αποβολή των τριχών, οι οποίες θα έπεφταν έτσι κι αλλιώς.

Έτσι, για να διατηρήσετε την υγεία και την ομορφιά των μαλλιών σας, πρέπει να υιοθετήσετε μια σωστή καθημερινή φροντίδα και περιποίηση γιατί τα μαλλιά μας αξίζουν το καλύτερο.

 

Σούζη Χαρλούπη,

Αισθητικός Φαρμακείου - Μέλους Advance , Οικονόμου Ελένη & Σια ΟΕ Καρδίτσα

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ειδικό Αφιέρωμα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα