ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Featured_clear_teeth

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα; Μπορεί να πάθω ζημιά στα δόντια αν κάνω συχνά λεύκανση; Επιτρέπεται η λεύκανση των δοντιών στην εγκυμοσύνη; Μάθετε 5 χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για να έχετε λευκά δόντια χωρίς …απορίες.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

Η λεύκανση των δοντιών δεν είναι μόνιμη. Οι άνθρωποι που εκθέτουν τα δόντια τους σε τρόφιμα και ποτά που προκαλούν χρώση των δοντιών (π.χ. κόκκινο κρασί) μπορεί να δουν ότι η λευκότητα των δοντιών αρχίζει να φεύγει μέσα σε μόλις ένα μήνα. Όσοι αποφεύγουν τα συγκεκριμένα τρόφιμα και ποτά που λεκιάζουν τα δόντια μπορεί να διατηρήσουν την λευκότητα των δοντιών τους για ένα χρόνο ή και περισσότερο μέχρι να χρειαστεί να κάνουν νέα λεύκανση.

Η λεύκανση κάνει ζημιά στο σμάλτο;

Αυτό εξαρτάται πάντα από το προϊόν ή την τεχνική που θα επιλέξετε. Σε γενικές γραμμές καλό είναι να συμβουλευτείτε πρώτα τον οδοντίατρό σας για να μειώσετε αυτό το ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν σχετικά με τα προϊόντα λεύκανσης των δοντιών προέκυψε ότι όσα περιέχουν έως 10% υπεροξείδιου του καρβαμιδίου δεν έχουν καμία επίδραση στη σκληρότητα ή την περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα του σμάλτου της επιφάνειας ενός δοντιού. Το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου είναι ένα συστατικό που περιέχεται σε προϊόντα για λεύκανση που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνοι μας στο σπίτι.

Μπορώ να κάνω λεύκανση στην εγκυμοσύνη;

Καλό είναι να αποφεύγεται η λεύκανση σε γυναίκες στην περίοδο της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού, καθώς και σε άτομα με υπερευαισθησία ή αλλεργία στο υπεροξείδιο του υδρογόνου (που χρησιμοποιείται για την λεύκανση στο οδοντιατρείο). Επίσης αν έχετε πολλές γέφυρες, στεφάνες ή σφραγίσματα στα μπροστινά δόντια, θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά αν πρέπει να κάνετε λεύκανση καθώς μπορεί να φαίνεται διαφορά στην απόχρωση των δοντιών.

Μπορεί να προκληθεί ζημιά στις υφιστάμενες οδοντιατρικές αποκαταστάσεις (π.χ. σφραγίσματα);

Έπειτα από χρήση πάνω από 10 ετών προϊόντων λεύκανσης των δοντιών που περιέχουν 10% υπεροξείδιο του καρβαμιδίου, φάνηκε ότι δεν υφίστανται καμία ζημιά τα υπάρχοντα σφραγίσματα.

Το ζήτημα όμως είναι ότι τα σφραγίσματα, οι θήκες και οι γέφυρες δεν μπορούν να λευκανθούν. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να αντικαταστήσετε κάποιες θήκες ή κάποια σφραγίσματα στα μπροστινά δόντια ώστε να ταιριάζουν με το νέο (λευκότερο) χρώμα των δοντιών σας.

Υπάρχουν τροφές που λευκαίνουν τα δόντια;

Δυστυχώς δεν υπάρχουν τροφές που μπορούν να κάνουν τα δόντια μας πιο λευκά. Ωστόσο υπάρχουν κάποια τρόφιμα που μπορούν να αφαιρέσουν- ως ένα βαθμό- τους λεκέδες από αυτά. Πρόκειται για τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κυτταρίνη, μια ουσία που υπάρχει στα καρότα, το σέλινο και τα μήλα, τα οποία καθαρίζουν τα δόντια  αφαιρώντας τους λεκέδες από την επιφάνεια τους.

Ακόμη κάποιες τροφές συμβάλλουν στην πρόληψη των λεκέδων των δοντιών. Το σπανάκι, το μπρόκολο και το μαρούλι περιέχουν ανόργανες ενώσεις που σχηματίζουν μια μεμβράνη πάνω στα δόντια, προστατεύοντας τα έτσι από χρωστικές ουσίες των άλλων τροφίμων και έτσι είναι πιο δύσκολο να «λεκιάσουν».

Πηγή : pathfinder.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ειδικό Αφιέρωμα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα