ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Featured_tv

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι ο πολύς χρόνος καθιστικής ζωής μπροστά στην τηλεόραση μπορεί να συντομεύσει τη ζωή σας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 13.000 φαινομενικά υγιείς ανθρώπους στην Ισπανία και ανακάλυψε ότι όσοι περνούσαν περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα παρακολουθώντας τηλεόραση είχαν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας σε σύγκριση με όσους παρακολουθούσαν λιγότερο από 1 ώρα την ημέρα.
Ο ερευνητής Dr. Miguel Martinez-Gonzalez, του University of Navarra, στην Παμπλόνα, δήλωσε ότι το εύρημα προκαλεί αρκετή έκπληξη.
Ο Gonzalez δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες ήταν πολύ μορφωμένοι, αδύνατοι και ενεργητικοί. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 37 χρόνια.
‘Οποιος δήλωσε ότι πάσχει από διαβήτη, καρδιοπάθεια ή καρκίνο, εξαιρέθηκε, στην αρχή της έρευνας.
Στα 8 χρόνια της έρευνας, υπήρξαν 97 θάνατοι-19 από καρδιοπάθεια, 46 από καρκίνο και 32 λόγω άλλων αιτίων όπως ατυχήματα και ηπατική ή νεφρική νόσο.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τον κίνδυνο θνησιμότητας με το χρόνο που περνούσαν οι συμμετέχοντες σε καθιστικές δραστηριότητες, όπως τηλεόραση, εργασία σε υπολογιστή και οδήγηση.
Δεν παρατηρήθηκε σχέση μεταξύ του πρόωρου θανάτου και της οδήγησης ή της εργασίας σε υπολογιστή, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Journal of the American Heart Association.’’
Ωστόσο, οι κίνδυνοι που σχετίζονταν με την παρακολούθηση τηλεόρασης έμοιαζαν εντυπωσιακοί.

Για κάθε 2 επιπλέον ώρες που περνούσε κάποιος στην τηλεόραση, ο κίνδυνος θανάτου από καρδιοπάθεια αυξανόταν κατά 44%, του θανάτου από καρκίνο κατά 21% και του πρόωρου θανάτου από όλα τα αίτια κατά 55%, σε σύγκριση με ανθρώπους που παρακολουθούσαν λιγότερο από μια ώρα την ημέρα.

Ο Gonzalez δήλωσε ότι ακόμα και οι ερευνητές εκφράζουν σκεπτικισμό για τα αποτελέσματα.

Αναρωτήθηκαν, για παράδειγμα, αν άνθρωποι σοβαρά άρρωστοι μπορεί να βλέπουν περισσότερη τηλεόραση επειδή δεν έχουν τις σωματικές δυνάμεις να κάνουν οτιδήποτε άλλο.

Ανέλυσαν τους αριθμούς για δεύτερη φορά, αποκλείοντας τους 35 θανάτους που συνέβησαν τα πρώτα 3 χρόνια της έρευνας, ελπίζοντας να εντοπίσουν ανθρώπους που μπορεί να ήταν πολύ άρρωστοι. Ωστόσο, τα αποτελέσματα έγιναν πιο ισχυρά.
Οι άνθρωποι τείνουν να καταναλώνουν περισσότερες επεξεργασμένες τροφές και ροφήματα με ζάχαρη όταν παρακολουθούν τηλεόραση, επομένως οι ερευνητές προσάρμοσαν τα αποτελέσματα για να ελέγξουν την επίδραση των σνακ και των γλυκών ροφημάτων. Και πάλι τα ευρήματα ήταν πιο ισχυρά.

Συνέχισαν να προσπαθούν να αποκλείουν πράγματα που θα μπορούσαν να εξηγούν τα αποτελέσματα, όπως το κάπνισμα, την ηλικία, το φύλο, το βάρος και το αν οι άνθρωποι ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή.
Δεν είναι η πρώτη έρευνα που ανακαλύπτει σχέση μεταξύ του χρόνου τηλεόρασης και του πρόωρου θανάτου. Ωστόσο, η νέα έρευνα δεν απέδειξε ότι η παρατεταμένη παρακολούθηση τηλεόρασης οδηγεί σε πρόωρο θάνατο, αλλά ανακάλυψε σχέση μεταξύ των 2.

Ειδικοί που δεν έλαβαν μέρος στην έρευνα, δήλωσαν ότι χρειάζεται προσοχή στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

Ο Dr. Lennert Veerman, του University of Queensland, στην Αυστραλία, δήλωσε ότι πρόκειται για ενδιαφέρουσα έρευνα που εγείρει ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.

Δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ παρακολούθηση τηλεόρασης και πρόωρου θανάτου είναι πιθανόν έμμεση. ‘Οσο περισσότερο χρόνο περνούν οι άνθρωποι βλέποντας τηλεόραση τόσο λιγότερο χρόνο έχουν για πράγματα που είναι γνωστό πως παρατείνουν τη ζωή, όπως να βλέπουν φίλους ή να ασκούνται, δήλωσε.

Πιστεύει ότι η νέα έρευνα απέτυχε να λάβει υπόψη ορισμένους δυνητικά σημαντικούς παράγοντες, όπως την ψυχική υγεία, την ανεργία και τη χρήση αλκοόλ. Πιστεύει ότι είναι πιο πιθανό η παρακολούθηση τηλεόρασης να αποτελεί περισσότερο δείκτη κινδύνου παρά αιτία θανάτου.

Ο Veerman πιστεύει πως είναι πιο πιθανό η παρακολούθηση τηλεόρασης να αποτελεί περισσότερο παράγοντα κινδύνου.

Ο Gonzalez πιστεύει ότι ο χρόνος μπροστά στην τηλεόραση καθαυτός, μπορεί να είναι επικίνδυνος για την υγεία ενός ανθρώπου.
Πρόκειται για ‘’καθιστικό χρόνο’’. Όταν οδηγούμε ή εργαζόμαστε σε υπολογιστή, τουλάχιστον κινούμαστε λίγο.
Συμβουλεύει να αποφεύγουμε να περνάμε πολλές συνεχόμενες ώρες στην τηλεόραση και να περιορίζουμε το χρόνο παρακολούθησης σε μια ή το πολύ 2 ώρες την ημέρα.

Πηγή: iatronet.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ειδικό Αφιέρωμα

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα