ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Featured_hard_ice_cream

Είναι αλήθεια ότι πολλοί από εμάς κάποια στιγμή της ημέρας έχουμε αισθανθεί κούραση, δυσκολία στη συγκέντρωση και γενικά αδυναμία. Πολύ συχνά η αιτία αυτής της κατατονίας είναι η υπογλυκαιμία, η πτώση, δηλαδή, του επιπέδου της γλυκόζης στο αίμα. Η συνηθισμένη αντίδραση είναι να φάμε γλυκό για να αυξήσουμε την ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα μας, με την πεποίθηση ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. Αυτό που θα συμβεί, όμως, είναι το εντελώς αντίθετο. Σχεδόν πάντα η κατάσταση, αφού παρουσιάζει μικρή παροδική βελτίωση, επιδεινώνεται.
Αλλά ας δούμε για τι πραγματικά μιλάμε. Η υπογλυκαιμία είναι μια συχνή κατάσταση, που μπορεί να συμβεί σε πολλούς ανθρώπους, θα πρέπει να διεκρινί- σουμε ότι το μόνο είδος ζάχαρης που υπάρχει στο αίμα είναι η γλυκόζη.Όλοι οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε γλυκόζη πριν φτάσουν στα κύτταρά μας και μετατραπούν σε γλυκογόνο ή καούν για την παραγωγή ενέργειας. Η γλυκόζη είναι η πρωταρχική επιλογή των κυττάρων μας για ενέργεια, ενώ αποτελεί και την αποκλειστική πηγή ενέργειας για το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Βέβαια, ο εγκέφαλος μπορεί να προσαρμοστεί και να χρησιμοποιήσει υποπροϊόντα του μεταβολισμού των λιπών, τις κετόνες, αλλά η διαδικασία αυτή δεν είναι η καλύτερη δυνατή για την υγεία των εγκεφαλικών μας κυττάρων.Όταν, λοιπόν, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι χαμηλά, τότε υπάρχει η πιθανότητα να παρουσιαστούν υπογλυκαιμικά συμπτώματα, όπως αδυναμία, αίσθημα πείνας, ιδρώτας και νευρικότητα.

Η υπογλυκαιμία χωρίζεται σε δύο είδη:

α) αυτή που συμβαίνει ύστερα από περιόδους πείνας ή δίαιτας χωρίς επιστημονική Βάση, η οποία δεν καλύπτει τον οργανισμό μας όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά
β) η ιδιοπαθής υπογλυκαιμία, αυτή, δηλαδή, που οφείλεται σε ιδιοπαθείς παράγοντες και όχι στις κακές διατροφικές συνήθειες.
Και τα δύο είδη της υπογλυκαιμίας δε συμβαίνουν συχνά. Ειδικά, η ιδιοπαθής υπογλυκαιμία είναι σπανιότατη, ενώ το είδος της υπογλυκαιμίας που οφείλεται στην κακή διατροφή μπορεί να συμβεί σε εξαιρετικά ακραίες περιπτώσεις και, κυρίως, όταν η βάση της διατροφής είναι η υψηλή πρωτεΐνη και ο χαμηλός έως μηδενικός υδατάνθρακας.
Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας δεν είναι μόνιμα αλλά συμβαίνουν σε επεισόδια και διαρκούν λιγότερο από μία ώρα, ενώ εξαφανίζονται ξαφνικά, γιατί το σώμα τείνει να αποκαταστήσει μόνο του την ισορροπία των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Εκείνο, όμως, που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι η υπογλυκαιμία, και στις δύο μορφές της, συμβαίνει σπάνια και δε θα πρέπει οποιοδήποτε παρόμοιο σύμπτωμα να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για υπογλυκαιμία, δίνοντάς μας τη δικαιολογία να φάμε γλυκό ή να προσλάΒουμε οποιαδήποτε μορφή ζάχαρης. Οτιδήποτε μειώνει την ποσότητα του αίματος που αιματώνει τον εγκέφαλο έχει τα ίδια συμπτώματα με τη μείωση της γλυκόζης, γιατί μειώνει τα αποθέματα του εγκεφάλου σε ενέργεια. Το ίδιο συμβαίνει σε περιπτώσεις αφυδάτωσης ή κατάθλιψης ή ακόμα και κακής ψυχολογίας. Επιπλέον, παρόμοια συμπτώματα προκαλούνται ύστερα από ένα μεγάλο γεύμα με πολλά λιπαρά, επειδή μεγάλη ποσότητα αίματος έχει συσσωρευτεί στα πεπτικά όργανα για να διευκολύνει την πέψη και λιγότερη στον εγκέφαλο. Ακόμα, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας απλών υδατανθράκων (γλυκά) προκαλεί την αύξηση της ποσότητας νερού στο λεπτό έντερο, λόγω αύξησης της ωσμωτικής πίεσης, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε άσχημα. Παράλληλα, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική υπογλυκαιμία. Συμπτώματα, λοιπόν, σαν αυτά της υπογλυκαιμίας μπορεί να εκδηλωθούν κάτω από πολλές και διάφορες συνθήκες, οι οποίες δεν πρέπει να οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα όσον αφορά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μας.
Η λύση είναι απλή. Μια διατροφή πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, χωρίς προσθήκη υψηλών λιπαρών, χωρισμένη σε τέσσερα με πέντε μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας σταθεροποιεί τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, χωρίς να παρουσιάζονται πεπτικές ανωμαλίες, ενώ εξασφαλίζει την ενέργεια που χρειάζονται ο οργανισμός και οι ιστοί, ώστε να μην υπάρχουν διακυμάνσεις στη διάθεση και την ενεργητικότητά μας.

Πηγή: boro.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ειδικό Αφιέρωμα

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα