ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Featured_ear-ache

Η ωτίτιδα είναι μια λοίμωξη του μέσου ωτός που είναι ιδιαίτερα συχνή σε μικρά παιδιά. Παρά το γεγονός ότι και οι ενήλικες μπορεί να εμφανίσουν τη λοίμωξη αυτή ωστόσο το 75% των περιπτώσεων συμβαίνουν σε παιδιά κάτω των 10. Πάντως πιο επιρρεπείς είναι τα βρέφη μεταξύ 6 και 15 μηνών.

Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά θα είχαν τουλάχιστον μία λοίμωξη του μέσου ωτός από τη στιγμή που είναι 10 ετών.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ένα παιδί μπορεί να έχει μια μόλυνση στο αυτί περιλαμβάνουν:

  • τραβάει ή τρίβει το αυτί  του
  • έχει πυρετό
  • αρνείται τη διατροφή
  • είναι ανήσυχο τη νύχτα

Πότε να ζητήσετε ιατρική συμβουλή

Οι περισσότερες περιπτώσεις της μέσης ωτίτιδας περνούν μέσα σε λίγες μέρες, οπότε συνήθως δεν υπάρχει ανάγκη να δείτε το γιατρό σας.

Ωστόσο, θα πρέπει να πάρετε το παιδί σας για να δείτε ένα γιατρό, εάν τα συμπτώματά τους δεν παρουσιάζουν κανένα σημάδι βελτίωσης μετά από δύο ή τρεις ημέρες, ή αν  παρατηρήσετε έκκριση πύου ή υγρού από το αυτί τους.

Θα πρέπει επίσης να επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν το παιδί σας παρουσιάζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Αντιμετώπιση

Οι περισσότερες μολύνσεις αυτιών ξεκαθαρίσει μέσα σε τρεις έως πέντε ημέρες και δεν χρειάζεται καμία ειδική θεραπεία. Εάν είναι απαραίτητο, παρακεταμόλη ή  ιβουπροφαίνη πρέπει να χρησιμοποιούνται (κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού) για την ανακούφιση του πόνου και του πυρετού.

Τα αντιβιοτικά δεν χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία λοιμώξεων του μέσου ωτός, αν και μπορεί περιστασιακά να συνταγογραφούνται αν τα συμπτώματα επιμένουν ή είναι ιδιαίτερα σοβαρή.

Μπορεί να προληφθεί;

Δεν είναι δυνατή η πρόληψη των λοιμώξεων του μέσου ωτός, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του παιδιού σας να αναπτύξει την κατάσταση.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας  έχει κάνει το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο
  • αποφύγετε να εκθέσετε το παιδί σας σε καπνιστή περιβάλλοντα (παθητικό κάπνισμα)
  • ταΐσετε το μωρό σας με μητρικό γάλα αντί για γάλα τύπου

Αποφεύγοντας την επαφή με άλλα παιδιά που είναι καλά μπορεί επίσης να βοηθήσει να μειώσει τις πιθανότητες του παιδιού σας πιάσει μια μόλυνση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λοίμωξη του μέσου ωτός.

Πηγή:iatropedia.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ειδικό Αφιέρωμα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα