ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Featured_flevitida

Υπάρχουν διάφορες παθήσεις που αφορούν στις φλέβες του σώματός μας όπως για παράδειγμα οι κιρσοί, οι αραχνοειδείς φλέβες, οι ευρυαγγείες που μπορεί να βρίσκονται στα πόδια, στα χέρια ή στο πρόσωπο. Η πιο σοβαρή μορφή είναι η θρομβοφλεβίτιδα, στην οποία σχηματίζεται ένας θρόμβος αίματος σε μία όχι επιφανειακή φλέβα του ποδιού. Αυτό με το οποίο θα ασχοληθούμε κυρίως είναι οι κιρσοί των ποδιών, μία κατάσταση που αφορά πάνω από το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι κιρσοί είναι επιφανειακές διογκωμένες φλέβες μπλε ή κόκκινου χρώματος. Συχνά, έχουν σχήμα ελικοειδές και φαίνεται να ανασηκώνουν την επιφάνεια του δέρματος. Είναι περισσότερο συχνοί στις γάμπες αλλά και στους μηρούς. Μολονότι κάποιες φορές παρουσιάζουν ενοχλητικά συμπτώματα, συνήθως δεν παρουσιάζουν επιπλοκές στο υπόλοιπο σώμα.

ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ

Στο σώμα μας υπάρχει ένα δίκτυο αγγείων, οι αρτηρίες, οι οποίες μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα με σκοπό την οξυγόνωση των ιστών και οι φλέβες, οι οποίες μεταφέρουν το αίμα από τους διάφορους ιστούς προς την καρδιά. Μέσα στις φλέβες υπάρχουν βαλβίδες οι οποίες στα φυσιολογικά άτομα δεν επιτρέπουν την παλινδρόμηση του αίματος προς τα πίσω, παρά μόνο προς την κατεύθυνση της καρδιάς. Σε συνδυασμό με την κίνηση των μυών που τις περιβάλλουν, το αίμα κινείται προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Λόγω διαφόρων παραγόντων, οι βαλβίδες των φλεβών μπορούν να εκφυλιστούν και να αφήνουν το αίμα να παλινδρομεί, με αποτέλεσμα αυτό να 'λιμνάζει' και να προκαλεί διεύρυνση των φλεβών και ενίοτε, φλεγμονή τους.

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΙΡΣΩΝ

 • Κληρονομικότητα
 • Παχυσαρκία
 • Ορμονικές αλλάγες κατά την εφηβεία, την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση.
 • Αντισυλληπτικά φάρμακα
 • Εργασία, η οποία απαιτεί πολύωρη ορθοστασία ή καθιστή θέση
 • Δυσκοιλιότητα

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΙΡΣΩΝ

Αρχικά, μπορεί να μην υπάρχουν άλλα συμπτώματα, εκτός από τη διόγκωση των φλεβών. Όσο όμως περνάει ο καιρός, μπορεί η κατάσταση να γίνει περισσότερο ενοχλητική με την πιθανή εμφάνιση των παρακάτω συμπτωμάτων:

 

 • Πόνος, ιδιαίτερα μετά από πολύωρη ακινησία σε όρθια ή καθιστή θέση.
 • Αίσθημα βάρους και κουρασμένα πόδια
 • Κράμπες
 • Κνησμός
 • Οίδημα

 

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου χρειάζεται άμεση ιατρική αντιμετώπιση, όπως για παράδειγμα εάν δημιουργηθεί πληγή (έλκος) σε κάποιο κιρσό, αιμορραγία ή εάν το χρώμα του δέρματος στο πόδι αρχίζει να αλλάζει.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος και με τα συμπτώματα που εμφανίζονται, υπάρχουν  και οι αντίστοιχες θεραπευτικές προσεγγίσεις, οι οποίες αποσκοπούν είτε στη μερική θεραπεία, είτε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην επίτευξη ενός καλύτερου βιοτικού επιπέδου.

Σε σοβαρές περιπτώσεις η χειρουργική επέμβαση αποτελεί μονόδρομο. Σήμερα χρησιμοποιούνται εξελιγμένες τεχνικές, όπως η σκληροθεραπεία και το laser, οι οποίες είναι ελάχιστα επεμβατικές και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σχεδόν άμεσα στην καθημερινότητά του. Ενώ είναι πολύ αποτελεσματικές μέθοδοι, δε σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να ξαναεμφανιστεί σε βάθος χρόνου, αφού η προδιάθεση για δημιουργία κιρσών συνεχίζει να υπάρχει.

Ένας άλλος τρόπος ανακούφισης των συμπτωμάτων είναι η χρήση καλτσών συμπίεσης. Και σε αυτή την περίπτωση, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος υπάρχουν είδη καλτσών που ασκούν διαφορετική πίεση. Αυτές μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων, όπως ο πόνος και το οίδημα. Το μοναδικό μειονέκτημα αποτελεί η ανάγκη για εκπαίδευση του ασθενή, καθώς είναι δύσκολη η τοποθέτησή τους.

Τέλος, υπάρχει και ο φυσικός τρόπος αντιμετώπισης, οπού μπορούν να ληφθούν εκχυλίσματα από βότανα, όπως η ιπποκαστανιά, ο ρούσκος και το gotu kola.

Η εσκίνη, το δραστικό συστατικό της ιπποκαστανιάς (Aesculus hippocastanum), έχει τρεις βασικές ιδιότητες:

 • Αντιφλεγμονώδης δράση
 • Αντι-οιδηματική δράση
 • Φλεβοτονωτικό

Στην πραγματικότητα, η ιπποκαστανιά θα μειώσει το τυχόν οίδημα στα πόδια και αυτό θα το πετύχει ενισχύοντας το επιθήλιο των φλεβών-κιρσών, μην αφήνοντας το αίμα να λιμνάζει στο εσωτερικό. Ταυτόχρονα, η αντιφλεγμονώδης δράση της θα ανακουφίσει από το αίσθημα βάρους, τον κνησμό και τον πόνο, που συχνά συνοδεύουν τους κιρσούς. Λαμβάνοντας το εκχύλισμα της ιπποκαστανιάς για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουμε το πλεονέκτημα, εκτός της διευκόλυνσης της καθημερινότητάς μας, ότι το πρόβλημα των κιρσών μένει στάσιμο και δεν εξελίσσεται στο χρόνο.

Αντίστοιχες δράσεις με την ιπποκαστανιά εμφανίζει και ο ρούσκος(Ruscus aculeatus) και το Gotukola(Centella asiatica) με αντίστοιχα δραστικά συστατικά τη ρουσκογενίνη και μια ομάδα πεντακυκλικών τριτερπενίων.

Η δράση των παραπάνω φυτικών εκχυλισμάτων ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό με τη χορήγηση βιοφλαβονοειδών από κίτρο(με σημαντικότερα τη ρουτίνη και την εσπεριδίνη), πυκνογενόλης (δραστικό συστατικό του πεύκου Pinus maritima), καθώς και εκχυλίσματος σπόρων σταφυλιού(grape seed extract). Τα βιοφλαβονοειδή κίτρου είναι απαραίτητο συμπλήρωμα σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά δισκία, αφού μειώνουν την μηχανική ευθραυστότητα των τριχοειδών αγγείων, με αποτέλεσμα να προλαμβάνεται η δημιουργία ευρυαγγειών και κιρσών.

Ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπικά κρέμες ή τζελ στα πόδια για άμεση ανακούφιση. Υπάρχουν προιόντα που περιέχουν εκχυλίσματα ρούσκου, ιπποκαστανιάς, σταφυλιού και αιθέρια έλαια, προσφέροντας συνεργιστικά ευεξία, ιδιαίτερα στα κουρασμένα, βαριά πόδια.

Η διατροφή επίσης παίζει κυρίαρχο ρόλο. Η ενσωμάτωση σε αυτήν φυτικών ινών(ειδικά σε ανθρώπους με χρόνια δυσκοιλιότητα), σκόρδου, πιπερόριζας, φρούτων(ειδικά τα είδη μούρων), λαχανικών και ξηρών καρπών δρα συμπληρωματικά στις θεραπείες αντιμετώπισης των κιρσών. Αντίθετα, τα τηγανητά φαγητά, η καφείνη, το αλκοόλ, οι απλοί υδατάνθρακες και το αλάτι μπορούν να επιδεινώσουν σημαντικά τα ήδη υπάρχοντα συμπτώματα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε το πιο σημαντικό. Η άσκηση είναι ευεργετική, τόσο σαν πρόληψη για τους ανθρώπους που έχουν την τάση να εμφανίσουν κιρσούς, λόγω για παράδειγμα της εργασίας ή κληρονομικής προδιάθεσης, όσο και για αυτούς που έχουν ήδη εμφανίσει.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

 • Αποφύγετε την έκθεση των κιρσών στον ήλιο.
 • Ρυθμίστε το σωματικό σας βάρος.
 • Κάντε μικρά διαλείμματα και περπατήστε κατά τη διάρκεια πολύωρης ορθοστασίας ή καθιστικής εργασίας.
 • Ασκηθείτε καθημερινά.
 • Αποφύγετε την κατανάλωση τηγανητών τροφών, αλατιού, καφείνης και αλκοόλ και εντάξτε τα berries, το τζίντζερ και το σκόρδο στη διατροφή σας.
 • Λαμβάνετε συστηματικά ένα φυτικό εκχύλισμα ιπποκαστανιάς ή ρούσκου.

Κείμενο : Λουκάς Ιερεμίας, φαρμακοποιός φαρμακείου μέλους Μπελημπασάκη Μαρία, Αιγάλεω

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ειδικό Αφιέρωμα

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Προστατεύω τον εαυτό μου .. τι σημαίνει αυτό για τις ημέρες που διανύουμε;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα