ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Featured_care11

Το καλοκαίρι έρχεται! Μαζί του όμως έρχεται και ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε συχνά  αυτή την εποχή: τα τσιμπήματα από διάφορα έντομα, όπως κουνούπια, σκνίπες, τσιμπούρια, ψύλλοι, κοριοί, μέλισσες και σφήκες.

Τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα ενός τσιμπήματος δεν είναι ανησυχητικό: μπορεί να εμφανιστεί  κνησμός (αίσθηση καψίματος και φαγούρας) ή/και  εξάνθημα  (ερυθρότητα) στο σημείο που έγινε το τσίμπημα,  που συνήθως υποχωρούν σε μικρό χρονικό διάστημα.

Δεν είναι, όμως, πάντα τόσο αθώο ένα τσίμπημα. Λιγότερο συχνά μπορεί να δημιουργήσει  μεγαλύτερα προβλήματα, όπως φλεγμονώδεις ή και αλλεργικές αντιδράσεις και πόνο. Επιπλέον,  θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα τσιμπήματα από έντομα μπορεί να είναι η αιτία μετάδοσης διαφόρων λοιμώξεων.

Η ευαισθησία σε ένα τσίμπημα διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, τα παιδιά όμως είναι πολύ ευαίσθητα. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των τσιμπημάτων.

Η πρόληψη είναι το καλύτερο όπλο απέναντι στα τσιμπήματα, ιδιαίτερα αν στο παρελθόν είχατε κάποια άσχημη αντίδραση από τσίμπημα.

Κάποια από τα μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να αποφύγετε τα τσιμπήματα είναι:

  • Να χρησιμοποιείτε κάποιο προστατευτικό πλέγμα για τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας, ώστε να αποτραπεί η είσοδος εντόμων μέσα στο σπίτι.
  • Να αποφεύγετε την χρήση προϊόντων με έντονα αρώματα, όπως σαπούνια, αποσμητικά κ.α. προϊόντα.
  • Να φοράτε παπούτσια και να έχετε κατάλληλη ενδυμασία όταν βρίσκεστε στην ύπαιθρο και το δέρμα σας να είναι καλυμμένο, ειδικά τις ώρες που τα έντομα είναι πιο δραστήρια, όπως κατά την ανατολή και τη δύση του ηλίου.
  • Αν πηγαίνετε σε κάμπινγκ, να αποφεύγετε σημεία που βρίσκονται κοντά σε νερό.
  • Να κρατάτε τα τρόφιμα και τα ποτά που χρησιμοποιείτε, καλυμμένα.
  • Να χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά για τον χώρο που κινείστε.

Έχετε όμως και έναν ισχυρό σύμμαχο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των τσιμπημάτων: τον φαρμακοποιό σας.

Στο χώρο του φαρμακείου θα βρείτε μεγάλη ποικιλία εντομοαπωθητικών προϊόντων σε διάφορες μορφές, όπως σπρέι, κρέμες, gel και τσιρότα για το σώμα, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  για την αποφυγή τσιμπημάτων. Τα προϊόντα αυτά είναι ειδικά σχεδιασμένα, υποαλλεργικά και ελεγμένα  για ασφαλή χρήση.  Για τους μικρούς μας φίλους, θα βρείτε εντομοαπωθητικά προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά.

Αν όμως δεν μπορέσατε να αποφύγετε κάποιο τσίμπημα, υπάρχουν προϊόντα για την αντιμετώπιση του. Ένα απλό τσίμπημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιισταμινικά (κυρίως σε μορφή gel αλλά και roll-on). Σε περιπτώσεις, όμως, που το τσίμπημα δεν είναι τόσο αθώο και προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, τότε θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια, διότι μπορεί να χρειαστεί η χορήγηση κάποιου κορτικοστεροειδούς ή αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει και μόλυνση μπορεί να χρειαστεί η χορήγηση κάποιου αντιμικροβιακού παράγοντα.

Κείμενο : Γιάννης Πελεκούδας, Φαρμακοποιός -μέλος Δικτύου Advance , Πάτρα

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ειδικό Αφιέρωμα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα