ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Featured_shutterstock_153265193
Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, ο οργανισμός της γυναίκας προσπαθεί να προσαρμοστεί σε μια σειρά φυσιολογικών αλλαγών που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα. Αυτές οι αλλαγές ευθύνονται για την παρουσία συγκεκριμένων ενοχλήσεων.
Συχνά, λοιπόν, η έγκυος παραπονιέται για τα ακόλουθα: 

 

Έχω ναυτίες και τάση προς έμετο!

Η ναυτία στην εγκυμοσύνη, γνωστή και ως πρωινή αδιαθεσία, είναι πολύ συχνή κατά το πρώτο τρίμηνο. Μπορεί να σας επηρεάσει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας. Τα συμπτώματα συνήθως γίνονται πιο ήπια, όσο η εγκυμοσύνη εξελίσσεται και συνήθως παρέρχονται από τη 16η έως την 20η εβδομάδα της κύησης. Όμως, ορισμένες γυναίκες βιώνουν ναυτίες και εμέτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και περίπου 1 στις 10 γυναίκες συνεχίζει και μετά την 20η εβδομάδα. Κάποιες γυναίκες υποφέρουν από μια σοβαρή μορφή ναυτίας και εμέτων, που ονομάζεται υπερέμεση της κύησης και σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να νοσηλευτούν.

Σε περίπτωση ναυτίας:
·   Ξεκουραστείτε επαρκώς. Η εξάντληση δυσχεραίνει αυτή την κατάσταση.
·   Καθίστε λίγο στο κρεββάτι μετά το ξύπνημα και πριν σηκωθείτε καταναλώστε μία φρυγανιά ή ένα μπισκότο, ώστε να απορροφηθούν τα υγρά του στομάχου.
·   Καταναλώνετε νερό σε μικρές ποσότητες κάθε φορά.
·   Προτιμήστε μικρά και συχνά γεύματα, πλούσια σε υδατάνθρακες (ρύζι, ψωμί, ζυμαρικά) και χαμηλά σε λιπαρά και σάκχαρα.
·   Αποφύγετε τα ζεστά γεύματα που μυρίζουν περισσότερο( σε αντίθεση με τα κρύα) και γενικότερα όσες μυρωδιές θεωρείτε ότι σας «ανακατεύουν».
·   Φοράτε άνετα ρούχα.


 …και αίσθημα ζάλης.

Κατά την κύηση, συχνά παρουσιάζεται τάση προς λιποθυμία, εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών. Καθώς μεγαλώνει η μήτρα, η ζάλη παρουσιάζεται όταν ξαπλώνουμε σε ύπτια θέση, επειδή πιέζεται η κάτω κοίλη φλέβα και δεν επιτρέπει τη σωστή κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά.

Πώς θα αντιμετωπίσω αυτό το αίσθημα;

 • Μη σηκώνεστε απότομα.
 • Αν ζαλίζεστε κατά την ορθοστασία, καθίστε κάπου άμεσα και η ζάλη θα υποχωρήσει σύντομα. Αν συνεχίζεται, ξαπλώστε στο πλάι και κατά προτίμηση στο αριστερό.
 • Αν ζαλίζεστε ενώ βρίσκεστε σε ύπτια θέση, επίσης ξαπλώστε στο πλάι και κατά προτίμηση στο αριστερό.
 • ...και καούρες

 
Τα συμπτώματα της δυσπεψίας, τα οποία εμφανίζονται μετά την κατανάλωση τροφίμων, περιλαμβάνουν αίσθημα πληρότητας, αδιαθεσία και ερυγές συνοδευόμενες από έντονη καούρα. Η καούρα, περιγράφεται ως αίσθημα καψίματος και πόνου στο στήθος και προκαλείται από τα οξέα του στομάχου που περνούν στον οισοφάγο. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και παλινδρόμηση του φαγητού. Μπορείτε να μειώσετε την ταλαιπωρία αυτή αποφεύγοντας τα δύσπεπτα φαγητά, καταναλώνοντας μικρά, συχνά και υγιεινά γεύματα. 

Εμφάνισα δυσκοιλιότητα!

Είναι αρκετά πιθανό να παρουσιασθεί δυσκοιλιότητα από την αρχή της κύησης, λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στον οργανισμό.

Πώς θα μπορούσα να την αποφύγω;

 • Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως ψωμί, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά εποχής και όσπρια.
 • Ασκηθείτε τακτικά.
 • Πίνετε αρκετά υγρά.
 • Μειώστε ή αποφύγετε (για ένα χρονικό διάστημα) τα συμπληρώματα σιδήρου, καθώς επιβαρύνουν την κατάσταση. Στηριχθείτε σε μια ισορροπημένη διατροφή, που θα καλύπτει επαρκώς την ανάγκη σας σε σίδηρο.

Έχω κράμπες.

Πρόκειται για ξαφνικούς, οξείς πόνους συνήθως στους κνημιαίους μυς ή στα πέλματα. Καλή ενυδάτωση και απλές ασκήσεις βοηθούν στην πρόληψη της κατάστασης.

Πώς θα τις αποφύγω;

 • Με τακτική, ήπια άσκηση, επικεντρωμένη ιδιαίτερα στην κίνηση των κάτω άκρων, που θα βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και ενδεχομένως θα μειώσει τη συχνότητα των κραμπών.
 • Δοκιμάστε να λυγίσετε και να τεντώσετε τα πέλματά σας, καθώς και να κάνετε περιστροφικές κινήσεις της άρθρωσης του αστραγάλου αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας και προς τις δύο κατευθύνσεις.
 • Με επαρκή ενυδάτωση.

Έχω φαγούρα.

Η ήπια φαγούρα είναι κοινή στην εγκυμοσύνη λόγω της αυξημένης παροχής αίματος στο δέρμα, αλλά και της ταλαιπωρίας που υφίσταται το διατεινόμενο δέρμα στην κοιλιακή χώρα. Η ήπια φαγούρα συνήθως δεν είναι ανησυχητική, αν όμως είναι έντονη μπορεί να αποτελεί σημάδι μιας πάθησης του ήπατος που ονομάζεται ενδοηπατική χολόσταση της κύησης (1 στις 100 εγκύους) και χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

«Ανοίγει» συχνά η μύτη μου!

Οι ρινορραγίες μπορεί να είναι συχνές στην εγκυμοσύνη λόγω των ορμονικών αλλαγών. Συνήθως είναι σύντομες. Εφ 'όσον δεν χάνετε πολύ αίμα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι.

Έχω συχνοουρία.

Η συχνοουρία εμφανίζεται σε όλη την εγκυμοσύνη. Αρχικά, οφείλεται στην αναπτυσσόμενη μήτρα που πιέζει την ουροδόχο κύστη και προς το τέλος της κύησης, στην πίεση της κεφαλής του εμβρύου πάνω στην κύστη. Κάποιες γυναίκες, αναφέρουν πως τις βοηθά να λικνίζονται μπρος πίσω κατά την ούρηση, καθώς διευκολύνεται η σωστή κένωση της κύστης.

Πότε να ζητήσω βοήθεια;Αν υπάρχει πόνος, δυσκολία, αίσθημα καύσου ή παρουσία αίματος κατά την ούρηση, πιθανώς πρόκειται για ουρολοίμωξη, που θα χρειαστεί θεραπεία. Πίνετε άφθονο νερό και επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.

Κάποιες φορές έχω ακράτεια.

Είναι πιθανό να υπάρχει μικρή απώλεια ούρων κυρίως όταν η έγκυος γελάσει έντονα, βήξει ή φτερνιστεί. Αυτό, ενδέχεται να είναι προσωρινό λόγω της χαλάρωσης του πυελικού εδάφους, που ετοιμάζεται για τον τοκετό. Βελτίωση παρουσιάζεται κάνοντας τις ασκήσεις Kegel. Συμβουλευτείτε τη μαία σας.

Ζεσταίνομαι!

Κατά την κύηση το πιθανότερο είναι πως θα ζεσταίνεστε περισσότερο από ότι συνήθως. Αυτό οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν και στην αυξημένη παροχή αίματος προς το δέρμα. Φοράτε άνετα ρούχα, από φυσικές ίνες (βαμβακερά ή λινά), που επιτρέπουν στο δέρμα σας να αναπνέει. Κάντε συχνά ντους… σίγουρα θα σας βοηθήσει!

Τι συμβαίνει με τα μαλλιά και το δέρμα μου;

Οι ορμονικές αλλαγές θα προκαλέσουν αλλαγές στη χρώση συγκεκριμένων περιοχών στο σώμα σας:

 • Οι θηλές του μαστού, η σκουρόχρωμη περιοχή γύρω από αυτές (θηλέα άλως), η περιοχή του αιδοίου, οι σπίλοι και οι φακίδες σκουραίνουν.
 • Εμφανίζεται μία σκουρόχρωμη, κάθετη γραμμή που διασχίζει την κοιλιά σας στο μέσο της.
 • Πιθανώς να σκουρύνει και το υπόλοιπο δέρμα, είτε ομοιόμορφα, είτε κατά τόπους.

Οι περισσότερες από τις παραπάνω αλλαγές υποχωρούν σταδιακά μετά τον τοκετό. Τα μαλλιά αναπτύσσονται ευκολότερα και μειώνεται αισθητά η τριχόπτωση. Ενδεχομένως να παρατηρήσετε αυξημένη λιπαρότητα.

Ματώνουν τα ούλα μου.

Κάποιες έγκυες μπορεί να  ταλαιπωρούνται από πρησμένα, επώδυνα ούλα, τα οποία μπορεί να αιμορραγούν. Οι ορμονικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη μπορεί να ευνοήσουν τη δημιουργία ουλίτιδας. Διατηρείτε τα δόντια και τα ούλα σας υγιή. Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.

Εμφανίζω κιρσούς.

Πρόκειται για φλέβες που πρήζονται, συχνότερα στα πόδια, στον πρωκτό (αιμορροΐδες) και πιθανώς στο αιδοίο και μετά τον τοκετό, συνήθως υποχωρούν.

Τι θα με βοηθούσε;

 • Προσπαθήστε να αποφύγετε την ορθοστασία και να μην κάθεστε σταυροπόδι.
 • Προσπαθήστε να μην πάρετε πολύ βάρος.
 • Τοποθετείτε τα πόδια σαςψηλά, ώστε να ξεκουράζονται. Κατά τον ύπνο, είναι προτιμότερο τα πόδια σας να είναι ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα.
 • Κάντε ασκήσεις για τα πόδια και τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.
 • Για τις αιμορροΐδες, βάλτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, ψωμί ολικής άλεσης, κ.α. και πίνετε πολλά υγρά.

Κείμενο: Μαρία-Ιωάννα Μαύρου, Μαία &  Ευαγγελία Αντωνίου, Μαία, καθηγήτρια Εφαρμογών, Τμήμα Μαιευτικής ΤΕΙ Αθήνας, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. «Φαιναρέτη».

Εάν είστε έγκυος και ταλαιπωρείστε από κάποια ενόχληση ζητήστε να λάβετε συμβουλευτική και υποστήριξη από κάποια μαία ή μαιευτήρα/γυναικολόγο.

Από τις μαίες της «Φαιναρέτης» (www.fainareti.gr)

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ ιδρύθηκε το 2006 με σκοπό την έρευνα και την παρέμβαση για την προαγωγή της υγείας της γυναίκας και της οικογένειας στην Ελλάδα. Κύριος στόχος της ΦΑΙΝΑΡΕΤΗΣ είναι η μελέτη, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη προγραμμάτων και δράσεων κάθε μορφής για την προώθηση της φροντίδας της εγκύου, της επιτόκου, της λεχωίδας, του νεογνού και της γυναικολογικής ασθενούς. Η ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ λειτουργεί, από το 2009, το πρώτο εξειδικευμένο Κέντρο Ημέρας για τη Φροντίδα της Ψυχικής Υγείας της Γυναίκας (επιλόχεια διαταραχή) στην Ελλάδα, έχοντας μέχρι σήμερα εξυπηρετήσει πάνω από τέσσερις χιλιάδες έγκυες, λεχωίδες και τις οικογένειές τους. Επίσης, λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης της ψυχικής υγείας της εγκύου και νέας μητέρας (210-9319054, Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-21:00).

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ειδικό Αφιέρωμα

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Προστατεύω τον εαυτό μου .. τι σημαίνει αυτό για τις ημέρες που διανύουμε;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα