ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Featured_69235237

Ζει στα μαλλιά μας, μας προκαλεί έντονη φαγούρα, είναι πολύ ενοχλητική δεν προκαλεί όμως καμία ασθένεια! Τι είναι; Μα φυσικά η ψείρα!

Τι είναι οι ψείρες ;

Οι ψείρες είναι παρασιτικά ζωύφια που ζουν συνήθως στις τριχωτές περιοχές ζώων και ανθρώπων. Συνήθως μεταδίδονται όταν ερχόμαστε σε άμεση επαφή (κεφάλι με κεφάλι) με άτομο που έχει ήδη ψείρες. Οι ψείρες μπορούν να επιβιώσουν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα πάνω στα ρούχα ή σε άλλα προσωπικά αντικείμενα, έτσι ακόμα και αν απλά χρησιμοποιήσετε την ίδια βούρτσα με ένα άτομο που έχει ψείρες, μπορεί να κολλήσετε και εσείς. Οι ψείρες δεν μπορούν να πηδήξουν ή να πετάξουν από το ένα άτομο στο άλλο. Το ευχάριστο είναι πως οι ψείρες της κεφαλής ζουν για μικρό χρονικό διάστημα μακριά από το κεφάλι- όχι περισσότερο από 48 ώρες. Αυτές που βρίσκουμε συνήθως μακριά από το κεφάλι αποβιώνουν.

Ποια τα χαρακτηριστικά τους;

  • Έχουν χρώμα γκρι, καφέ η λευκό και συνήθως εντοπίζονται μετά από προσεχτικό ψάξιμο χαμηλά στο πίσω μέρος του κεφαλιού, στο τριχωτό πίσω από τα αυτιά.
  • Τα αυγά της ψείρας έχουν στρογγυλό σχήμα και λευκό χρώμα και βρίσκονται συνήθως κοντά στη ρίζα της τρίχας.
  • Όταν κάποιος κολλήσει ψείρες δεν σημαίνει ότι έχει βρώμικα μαλλιά. Τις ψείρες τις συναντάμε εξίσου συχνά και σε καθαρά μαλλιά.
  • Προσβάλλουν όλες τις ηλικίες. Θα τις συναντήσουμε όμως συχνότερα σε παιδιά ηλικίας 3-12 ετών.
  • Τα κορίτσια προσβάλλονται περισσότερο από τα αγόρια, λόγω του τρόπου που παίζουν. Επίσης, τα μακριά μαλλιά των κοριτσιών είναι ένας σημαντικός παράγοντας καθώς είναι πιο δύσκολο να εντοπισθούν οι ψείρες αλλά και οι ίδιες οι ψείρες δυσκολεύονται να εγκαταλείψουν τα μακριά μαλλιά.

Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Η φαγούρα που προκαλούν οι ψείρες δεν είναι παρά η αλλεργική αντίδραση του δέρματος στα δαγκώματα τους. Συνήθως η μόλυνση από ψείρες αντιμετωπίζεται εύκολα με τοπική αγωγή από το φαρμακείο ενώ, σπανιότερα μπορεί να χρειαστεί και η συμβουλή του δερματολόγου ειδικά όταν η αλλεργική αντίδραση είναι έντονη.

Ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας συστήσει κάποιο φαρμακευτικό ή φυτικό σαμπουάν, κρέμα, ή λοσιόν για να αντιμετωπίσετε τις ψείρες. Στην αγορά κυκλοφορούν δυο τύποι αντιφθειρικών σκευασμάτων. Τα χημικά και τα φυσικής προελεύσεως σκευάσματα.

  • Τα χημικά σκευάσματα πολλές φορές προκαλούν δερματίτιδες στο τριχωτό ενώ η παρατεταμένη χρήση τους στο πέρασμα των χρόνων έχει οδηγήσει τις ψείρες στην ανάπτυξη της αντοχής απέναντί τους
  • Τα φυσικής προελεύσεως σκευάσματα δρουν μηχανικά χωρίς καμία παρενέργεια. Συγκεκριμένα, εισέρχονται στο αναπνευστικό σύστημα της ψείρας ,διαταράσσουν τη μεταφορά οξυγόνου, με άμεση συνέπεια την πρόκληση ασφυξίας και τελικά τον θάνατό της.

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε ακριβώς τις οδηγίες του προϊόντος, μιας και κάποια από αυτά είναι παρασιτοκτόνα. Αν τοποθετείτε μεγάλες ποσότητες ή αν τα χρησιμοποιείτε πολύ συχνά, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κάποιας βλάβης. Είναι επομένως πολύ σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες που βρίσκονται στο κουτί του προϊόντος, ώστε να γίνει σωστά η θεραπεία. Μην αναμειγνύετε διαφορετικά φάρμακα μεταξύ τους, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί αλλεργία.

Πως μπορούμε να προλάβουμε τις ψείρες;

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι που να μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε την εμφάνισή των ψειρών. Επειδή όμως όπως σε όλες τις περιπτώσεις έτσι κι εδώ, η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη, είναι εξαιρετικά χρήσιμο  να χρησιμοποιούμε προληπτικές lotion, οι οποίες δρουν επίσης με μηχανικό τρόπο και κρατούν τις ψείρες μακριά από τα κεφαλάκια των παιδιών. Οι lotion αυτές, οι οποίες είναι σε μορφή  spray, συνδυάζουν φυσικής προέλευσης συστατικά και έχουν την ικανότητα να απωθούν τις ψείρες.

Η καλύτερη άμυνα ενάντια στις ψείρες είναι να εξετάζετε τακτικά το κεφάλι του παιδιού για να τις εντοπίσετε νωρίς. Επίσης προτείνουμε να αποφεύγετε να μοιράζεστε βούρτσες, χτένες, καπέλα, μαντήλια, πετσέτες – οτιδήποτε δηλαδή ακουμπάει το κεφάλι και τα μαλλιά και σιγουρευτείτε ότι ενημερώνεστε από το σχολείο για τέτοια περιστατικά. Μιλήστε με τον δάσκαλο του παιδιού σας και ζητήστε του να ενημερωθούν έγκαιρα οι γονείς αν συμβεί κάποιο ξέσπασμα ψειρών.

Να ελέγχετε το παιδί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα αν έχει ψείρες και να χτενίζεται με λεπτό χτενάκι. Επειδή η ψείρα αποφεύγει το φως και κινείται γρήγορα, συχνά είναι δύσκολο να την δούμε. Έτσι, συχνά βλέπουμε μόνο την κόνιδα, δηλαδή τα αβγά της προσκολλημένα στην τρίχα. Σημειώνεται ότι τόσο η ψείρα όσο και τα αβγά της για να ζήσουν χρειάζονται τη θερμοκρασία του σώματος. Όταν η κόνιδα απέχει περισσότερο από μισό εκατοστό από το δέρμα του κεφαλιού, δεν είναι ζωντανή και δεν χρειάζεται θεραπεία.

Αν έχετε παιδάκι κάτω των 2 ετών, μην κάνετε θεραπεία με τη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων. Απλώς απομακρύνετε τις ψείρες με τα χέρια ή συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας.

Δεν είναι απαραίτητο για προληπτικούς λόγους να κάνει θεραπεία όλη η οικογένεια παρά μόνο αν κάποιος εμφανίσει ψείρες. Έχει αναφερθεί ότι δυστυχώς δύο στα τρία παιδιά υποβάλλονται σε άσκοπες θεραπείες.

Κείμενο : Μαριάνθη Πιτσικάκη, Φαρμακοποιός – φαρμακείου μέλους ADVANCE, Μαριάνθη Πιτσικάκη, Σύρος

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ειδικό Αφιέρωμα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα