ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Featured_fb_post16

Αποτρίχωση σημαίνει απομάκρυνση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας. Κάποτε η αποτρίχωση βασάνιζε τις γυναίκες και μια μερίδα ανδρών όπως οι αθλητές. Στην εποχή μας υπάρχουν πολλές μέθοδοι αποτρίχωσης μόνιμες και προσωρινές, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουμε.

Προσωρινές μέθοδοι αποτρίχωσης

Στην κατηγορία αυτήν ανήκουν όλες οι μέθοδοι που απομακρύνουν την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα για μικρό χρονικό διάστημα και οι τρίχες επανεμφανίζονται είτε την επόμενη ημέρα  ή μετά από 2 - 4 εβδομάδες.

  • Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει το ξύρισμα γιατί η τρίχα απλά κόβεται προσωρινά και εμφανίζεται μετά από 2-3 μέρες. Το ξύρισμα μπορεί να ερεθίσει το δέρμα γιατί αφαιρεί επιφανειακά κύτταρα ενώ, όταν μεγαλώνουν οι τρίχες είναι πιο σκληρές και άγριες και συνήθως  προκαλούν φαγούρα.
  • Στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε αποτριχωτική κρέμα, η τρίχα καθυστερεί να επανεμφανιστεί επειδή κόβεται πιο βαθιά. Παρόλα αυτά η χημική σύνθεση είναι τέτοια που χρειάζεται προσοχή για να μην πάθουμε έγκαυμα ή ερεθισμό.
  • Ένας άλλος τρόπος είναι το τράβηγμα με κλωστή, η οποία δεν είναι επώδυνη και μάλιστα είναι αρκετά φθηνή. Το αποτέλεσμα της διαρκεί γύρω στις 15-20 ημέρες.
  • Μια άλλη διαδικασία είναι το κερί και η χαλάουα. Είναι πιο επώδυνη, αλλά αποτελεί μια πρακτική και γρήγορη διαδικασία. Και σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να προκληθεί ερεθισμός στο δέρμα. Η τρίχα επανέρχεται μετά από 15 ημέρες έως 1 μήνα.
  • Ηηλεκτρική αποτριχωτική μηχανή λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί το κερί ή η χαλάουα, ξεριζώνοντας τις τρίχες. Έτσι το αποτέλεσμα διαρκεί σίγουρα περισσότερο από το ξυράφι. Το πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται να περιμένεις να μακρύνει η τρίχα για να την αφαιρέσεις.

Μόνιμες μέθοδοι αποτρίχωσης

Είναι αυτές που έχουν στόχο να μειώσουν και να εξαλείψουν σταδιακά την τριχοφυΐα. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι αποτριχώσεις που χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό ή φως σαν δραστικό στοιχείο για την καταστροφή των αναγεννητικών κυττάρων της ρίζας της τρίχας.

  • Ηλεκτρική αποτρίχωση: η εφαρμογή της είναι επώδυνη αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποια κρέμα αναισθητική με ξυλοκαίνη λίγα λεπτά πριν την ριζική. Μπορεί να προκαλέσει κάποιο ερεθισμό στο δέρμα και θα πρέπει να προσέχουμε την έκθεση στον ήλιο χρησιμοποιώντας οπωσδήποτε αντηλιακή προστασία. Εξαφανίζει την τριχοφυΐα μετά από συστηματική εφαρμογή σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Φωτεινές μέθοδοι αποτρίχωσης: εδώ έχουμε μόνιμα αποτελέσματα απομάκρυνσης της τριχοφυΐας με την χρήση ειδικού εστιασμένου φωτός. Η τεχνολογία αυτή έχει στόχο τη μελανίνη της τρίχας. Απορροφάται η μελανίνη της τρίχας και δημιουργεί μια έκρηξη στην ρίζα καταστρέφοντας τα αναγεννητικά της κύτταρα. Στην ομάδα αυτή ανήκει η εφαρμογή Laser η οποία εφαρμόζεται σε όλα τα σημεία του σώματος και χρειάζεται αρκετές συνεδρίες. Δεν εφαρμόζεται σε  μαυρισμένες επιδερμίδες οπότε προτείνουμε να ξεκινήσετε πριν το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά !

Κείμενο : Σούζη Χαρλαύτη, Αισθητικός φαρμακείου - μέλους δικτύου Advance, Οικονόμου Ελένη & Σια ΟΕ, Καρδίτσα

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ειδικό Αφιέρωμα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα