ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Featured_fb_post3

Το καλοκαίρι έχει φτάσει ήδη και όλο και πιο συχνά σκεφτόμαστε τις διακοπές. Πέρα όμως από μαγιό, καπέλο και καλοκαιρινή διάθεση είναι σημαντικό να έχουμε μαζί μας ένα εξοπλισμένο φαρμακείο για να αντιμετωπίσουμε τυχόν δυσάρεστα περιστατικά. Το φαρμακείο αυτό είναι η μικρογραφία του φαρμακείου που έχει ο καθένας μας  στο σπίτι του και θα πρέπει να καλύπτει  τις ανάγκες τις δικές μας αλλά και της οικογένειας μας. Πρόκειται για ένα μικρό κουτί που θα περιέχει  τα απαραίτητα και θα συμβάλλει στο να ξεκινήσουν οι διακοπές μας ξέγνοιαστα!

Στομαχικές διαταραχές & Προβλήματα εντέρου. Πώς θα τα χειριστούμε;

Αν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού έχουμε προβλήματα ναυτίας στο αυτοκίνητο ή στο πλοίο, είναι συνετό να έχουμε στο φαρμακείο μας χάπια δραμαμίνης τα οποία θα μας ανακουφίσουν άμεσα και θα μας επιτρέψουν να απολαύσουμε ανενόχλητοι το ταξίδι μας. Παράλληλα αν στις διακοπές επισκεφτούμε  περιοχές  που οι διατροφικές συνήθειες είναι  διαφορετικές  και το  πόσιμο νερό αμφίβολης  ποιότητας δεν είναι απίθανο να συμβούν εντερικές διαταραχές για τις οποίες θα βοηθήσουν τα αντι-διαρροϊκά χάπια που θα έχουμε προμηθευτεί από το φαρμακείο.

Επίσης δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να έχουμε μαζί μας αντι-όξινα φάρμακα για τυχόν δυσπεψίες και καούρες που μπορούν να συμβούν.

Πώς θα καθαρίσουμε μια πληγή

Πολλές φορές μας έχει τύχει ένα μικρό ( ή και μεγάλο) ατύχημα  κατά τη διάρκεια των διακοπών π.χ. να χτυπήσουμε σε ένα βράχο μέσα στη θάλασσα ή να πέσουμε από το ποδήλατο. Για τις απλές γρατζουνιές, εκδορές και μικρές πληγές  που μπορεί να προκύψουν αρχικά χρειάζεται ψυχραιμία! Στο βαλιτσάκι των διακοπών θα αναζητήσετε τα σύνεργα που θα σας σώσουν και τα οποία είναι: αντισηπτικό για τις πληγές ή απλό οξυζενέ για τον καθαρισμό τους, ιώδιο και απλές αποστειρωμένες  γάζες, επίδεσμοι, τσιρότα, αιμοστατικό βαμβάκι, ψαλιδάκι και τσιμπιδάκι .

Πώς θα αντιμετωπίσουμε τους ανεπιθύμητους επισκέπτες

Δεν είναι λίγες οι φορές που στις καλοκαιρινές διακοπές ερχόμαστε αντιμέτωποι με κουνούπια, σφήκες, τσούχτρες κ.ά., (ακόμα και αν έχουμε προμηθευτεί κατάλληλα εντομοαπωθητικά) των οποίων τα τσιμπήματα μπορούν να προκαλέσουν κάποιες αλλεργικές αντιδράσεις. Μια αντιισταμινική αλοιφή θα βοηθήσει άμεσα στο κνησμό που συνήθως προκαλείται από τα τσιμπήματα αυτά. Ωστόσο, σε περιπτώσεις πιο έντονων συμπτωμάτων όπως δερματικά εξανθήματα ή μολύνσεις είναι απαραίτητη μια κορτιζονούχα αλοιφή με λίγο αντιβιοτικό.

Ήλιος: φίλος ή εχθρός

Στις  διακοπές μας  απολαμβάνουμε τον ήλιο,  κολυμπάμε , παίζουμε στο νερό. Ακόμα και αν έχουμε αντηλιακή προστασία, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί όπως προειδοποιούν οι ειδικοί κινδυνεύουμε να  πάθουμε ηλίαση ή ηλιακό έγκαυμα. Αρχικά, καλό είναι να έχουμε μαζί μας  μια ενυδατική lotion και προϊόντα για μετά την έκθεση στον ήλιο (after sun ) τα οποία θα συμβάλλουν στην ενυδάτωση του δέρματος. Αν όμως «καούμε» από τον ήλιο πρέπει να αναζητήσουμε άμεσα μια κρέμα που να έχει ως συστατικό την πανθενόλη, ή ακόμα και ένα gel αλόης, τα οποία θα ανακουφίσουν τη πάσχουσα περιοχή και θα συμβάλλουν στη διαδικασία της ανάπλασης του  ταλαιπωρημένου δέρματος. Σε περίπτωση  ηλίασης πρέπει να καταφύγουμε σε ένα σκιερό μέρος, να εφαρμόσουμε κρύα επιθέματα και να καταναλώσουμε  άφθονα  υγρά.

Πώς θα διώξουμε μακριά τον πόνο

Τα αντιπυρετικά, τα αναλγητικά και γενικότερα τα παυσίπονα είναι αυτά που δε πρέπει να ξεχάσουμε να προσθέσουμε στο φαρμακείο των διακοπών. Άπλα και κοινά φάρμακα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμα για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Καλό είναι να έχετε αντίστοιχα σκευάσματα σε μορφή σιροπιού αν ταξιδεύετε με παιδιά!

Το φαρμακείο των διακοπών που θα έχουμε μαζί μας πάντα εξαρτάται από την περιοχή που θα επισκεφτούμε και τη διάρκεια του ταξιδιού. Αξίζει να αναφερθεί ότι όσοι λαμβάνουν μια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, είναι απαραίτητο να προμηθευτούν από πριν τα ανάλογα φάρμακα ώστε να μη χρειαστεί να τα αναζητούν.

Εξοπλιστείτε λοιπόν με όλα τα απαραίτητα για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις  στις διακοπές σας και ετοιμαστείτε να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα! Καλές διακοπές!

Κείμενο : Αδαμοπούλου Άννα, Φαρμακοποιός, Φαρμακείο μέλος Advance, Χατζηδημητρίου Μαρία, Αθήνα

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ειδικό Αφιέρωμα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα