ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Featured_fb_post2

Το καλοκαίρι, εποχή διακοπών και ξεκούρασης, αποτελεί έναν «κρυφό εχθρό» για τα μαλλιά. Όπως το δέρμα, έτσι και τα μαλλιά , εκτίθενται στον ήλιο και την θάλασσα και  υφίστανται φθορές και ταλαιπωρία, που στο τέλος του καλοκαιριού κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους.

Ξηρά και αφυδατωμένα μαλλιά με θαμπές και εύθραυστες τρίχες είναι ο απολογισμός των καλοκαιρινών διακοπών, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο κύκλος ζωής των τριχών και η ακεραιότητα αυτών έχουν διαταραχθεί και αλλοιωθεί σημαντικά, λόγω των καλοκαιρινών ιδιαίτερων συνθηκών.

Οι τρίχες των μαλλιών δεν αναπτύσσονται συνεχώς, αλλά σε διαδοχικούς τριφασικούς κύκλους, (αναγένηση, καταγένεση, τελογένεση), και καθημερινά αποβάλλονται 50 - 80 τρίχες που αντικαθιστώνται με νέες, με μέσο κύκλο ζωής 2-7 έτη.

Τα μαλλιά μεταξύ άλλων προστατεύουν το τριχωτό της κεφαλής από την υπεριώδη ακτινοβολία, όμως έχουν και αισθητική σημασία, διότι ανέκαθεν η πλούσια κόμη εξέφραζε την γυναικεία φύση, αλλά και τόνιζε τον ανδρισμό. Κάθε τρίχα αποτελείται από πρωτεΐνες, λιπίδια, ιχνοστοιχεία, πολυσακχαρίτες και νερό. Η κερατίνη, (πρωτεΐνη), παρέχει σταθερότητα, αντοχή και ελαστικότητα στα μαλλιά και δομεί το τμήμα του φλοιού της τρίχας. Εξάλλου, το νερό αποτελεί εξίσου, αναγκαίο συστατικό των μαλλιών, όπως και του οργανισμού.  Ωστόσο, η έκθεση στις καλοκαιρινές υψηλές θερμοκρασίες και στην έντονη υπεριώδη ακτινοβολία, αλλοιώνει δραματικά την κερατίνη και ξηραίνει τα μαλλιά. Οι τρίχες γίνονται ολοένα πιο εύθραυστες και αδύναμες και τα μαλλιά εμφανίζονται άγρια, ξηρά και θαμπά. Η αφυδάτωση σε συνδυασμό με το έλλειμμα κερατίνης αντανακλούν σε φτωχή ανάπτυξη και ανανέωση των τριχών και σε καταπονημένα μαλλιά.

Καλλυντική φροντίδα μαλλιών

Η καλοκαιρινή φθορά των μαλλιών είναι αναστρέψιμη. Στο φαρμακείο υπάρχουν πολλά ασφαλή και αποτελεσματικά προϊόντα για την φροντίδα των  μαλλιών, που μπορούν να βοηθήσουν, χάρη στα πολύτιμα συστατικά και στη σύνθεσή τους.

  • Ειδικά σαμπουάν με ενυδατική δράση, πλούσια σε αμινοξέα, όπως η κυστίνη ( απαραίτητη για την σύνθεση της κερατίνης) σε συνδυασμό με κρέμες ή μάσκες θρέψης με κερατίνη, μπορούν να την αναπληρώσουν  κατά το λούσιμο.
  • Σαμπουάν, μάσκες ή κρέμες μαλλιών με υαλουρονικό οξύ μπορούν να ενυδατώσουν τόσο το στέλεχος  της τρίχας όσο και τις θηλές αυτής, εξασφαλίζοντας την υγιή ανάπτυξη όλων των τύπων μαλλιών.
  • Ειδικοί οροί και λοσιόν που προορίζονται για τοπικό μασάζ, απορροφώνται καλύτερα  από τους θύλακες, χωρίς να βαραίνουν τις τρίχες , παρέχοντας στα μαλλιά πολύτιμα συστατικά, όπως το υαλουρονικό και η κερατίνη.

Μετά το καλοκαίρι, ευεργετική επίδραση τόσο στις τρίχες όσο και στο τριχωτό της κεφαλής έχει η χρήση ελαίων όπως το δενδρολίβανο, το ελαιόλαδο, το αργκάν, η λεβάντα, και το δαφνέλαιο που απαντούν σε ποικίλα ειδικά προϊόντα στο φαρμακείο, ως συστατικά σε λάδια αλλά και μόνα τους, ως καθαρά αιθέρια έλαια. Η χρήση των ελαίων αυτών είναι δυνατή πριν και μετά το λούσιμο, κάνοντας ελαφρύ μασάζ στις άκρες ή τους θύλακες των τριχών, σε συνδυασμό με ενυδατικές κρέμες μαλλιών, μάσκες θρέψης και αναδόμησης  και κατάλληλα σαμπουάν, όπως προαναφέρθηκε.

Συμπληρώματα διατροφής για τα μαλλιά

Ωστόσο, η εξωτερική φροντίδα των μαλλιών αποτελεί αναγκαία όχι όμως και ικανή συνθήκη, για επαναφορά των μαλλιών μετά το καλοκαίρι. Καθοριστικό ρόλο στην αναδόμηση και εξυγίανση  της τρίχας μετά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα παίξει η «εκ των έσω» βοήθεια προς τα μαλλιά. Αμινοξέα και βιταμίνες είναι οι πρωταγωνιστές της εσωτερικής φροντίδας, ουσίες που «λειτουργούν» αποτρεπτικά και για την τριχόπτωση.

  • Η κυστίνη και παράλληλα η τυροσίνη, είναι  αμινοξέα υπεύθυνα για τη ανθεκτικότητα των τριχών ,ενώ επίσης η τυροσίνη δρα κατά της τριχόπτωσης.
  • Επιπλέον, η ιστιδίνη και η λυσίνη αποτελούν ανιτιοξειδωτικά αμινοξέα των μαλλιών και συμβάλλουν ενεργά στην ομαλή  ανάπτυξη και ανανέωση του ιστού, τόσο στο τριχωτό και στους θύλακες, όσο και στο στέλεχος των τριχών.
  • Απαραίτητες και σημαντικές στην αναδόμηση και στην υγεία των μαλλιών είναι και οι βιταμίνες. Συγκεκριμένα, στο φαρμακείο υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής για τα μαλλιά που περιέχουν φολικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων στον θύλακα των τριχών, καθώς και βιταμίνη Α, που εξασφαλίζει τον φυσιολογικό κυτταρικό κύκλο στο τριχωτό της κεφαλής και κατ’ επέκταση την αναπαραγωγή της τρίχας. Επιπλέον, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τα μαλλιά καθώς συμβάλλει στην σύνθεση του κολλαγόνου, και μαζί με το φολικό οξύ διατηρούν ζωντανούς και υγιείς τους θύλακες των τριχών, διασφαλίζοντας την αναπαραγωγή τους.
  • Επιπλέον η βιταμίνη Ε, κατ’ εξοχήν αντιοξειδωτικό,  καθυστερεί την γήρανση των μαλλιών και εξοντώνει τις ελεύθερες ρίζες που συσσωρεύτηκαν στα μαλλιά κατά το  καλοκαίρι.

Ο συνδυασμός μιας εξωτερικής τοπικής περιποίησης των μαλλιών με την κατάλληλη «εκ των έσω» φροντίδα, αποτελεί μια ολοκληρωμένη και πετυχημένη αγωγή, που επαναφέρει τα μαλλιά σε μια υγιή κατάσταση και επομένως όψη.

Το φαρμακείο διαθέτει μια πληθώρα δερμοκαλλυντικών και εξειδικευμένων συμπληρωμάτων, όπου σε συνδυασμό με εξατομικευμένες συμβουλές ( με βάση τις  ανάγκες των μαλλιών του καθενός ) μπορούν να επαναφέρουν την λάμψη στα θαμπά και ταλαιπωρημένα μαλλιά.

Κείμενο : Εύη Bούλγαρη, Αίγλη Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνα Παράσχη, Αισθητικοί φαρμακείου μέλους Advance, Ανθοπούλου Αθηνά, Λάρισα

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ειδικό Αφιέρωμα

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα