ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Featured_rhodiola

Η rhodiola είναι ένα βότανο η χρησιμότητα του οποίου είναι γνωστή εδώ και εκατονταετίες. Υπάρχουν πάνω από 50 είδη, όμως μόνο η rhodiola rosea έχει μελετηθεί σε κλινικό και εργαστηριακό επίπεδο και έχει αποδειχθεί η φαρμακολογική της δράση. Η rhodiola rosea μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής σε περιόδους έντονου σωματικού και νοητικού στρες και στα συνοδευτικά συμπτώματα όπως αίσθημα κόπωσης, διαταραχές του ύπνου, ευερεθιστότητα, ανορεξία, κεφαλαλγία κ.α.

Η ικανότητα της να βοηθά το σώμα να προσαρμοστεί στο στρες οφείλεται στην ιδιότητά της να αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου έως και 30%.

Η θετική επίδραση στο νευρικό σύστημα αυξάνει τη διάρκεια της αυτοσυγκέντρωσης, τη μνήμη, τη δύναμη και την κινητικότητα του ανθρώπινου σώματος βελτιώνοντας την πνευματική ικανότητα και κυρίως ενισχύοντας την απόδοση στην εργασία.

Προτιμάται πολύ από τους αθλητές γιατί βοηθά στην οξυγόνωση των μυϊκών ιστών και του εγκεφάλου ενισχύοντας καθοριστικά τα επίπεδα της ενέργειας.

Η rhodiola rosea θεωρείται από τα πιο ασφαλή και μη τοξικά βότανα. Αν και στις κλινικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί, δεν παρατηρούνται αλληλεπιδράσεις με φαρμακευτικά σκευάσματα, παρόλα αυτά, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι μειώνει την πηκτικότητα του αίματος και ότι αυξάνει τη συστολική πίεση σε ορισμένους ασθενείς. Καλό λοιπόν θα ήταν πριν τη χρησιμοποιήσουν οι ασθενείς που παίρνουν αντιπηκτική αγωγή ή/και αντιυπερτασικά φάρμακα, να συμβουλευτούν το γιατρό τους.

Στα φαρμακεία υπάρχουν πλήθος σκευασμάτων rhodiola. Ο φαρμακοποιός σας θα σας  συμβουλεύσει υπεύθυνα ποιο είναι το ιδανικό για εσάς.

Κείμενο: Δήμητρα Ανεστοπούλου & Εμμανουέλα Τριδήμα, Φαρμακείο Μιρέλλλας Κωτσόγιαννη, Πεντέλη

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ειδικό Αφιέρωμα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα