ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Featured_fb_post4

Ο πονόλαιμος μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι και ένα από τα βασικά συμπτώματα ενός κρυολογήματος ή μιας ίωσης, παρενέργεια περιβαλλοντικών παραγόντων ή ένδειξη ενός πιο σοβαρού προβλήματος.

Ο ερεθισμός, ο πόνος ή η δυσκολία στην κατάποση που προκαλούνται από τον πονόλαιμο, είναι πηγές δυσφορίας και συχνά επηρεάζουν απλές καθημερινές συνήθειες όπως  το φαγητό, την ομιλία και τον ύπνο.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του πονόλαιμου ποικίλλουν από την τοπική, ήπια δυσφορία έως τον έντονο πόνο κατά την κατάποση. Εκτός από τον πόνο, άλλα συμπτώματα είναι:

  • Ξηρός λαιμός
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Βραχνάδα ή τραχύτητα
  • Πρησμένοι αδένες
  • Λευκές κηλίδες στις αμυγδαλές
  • Ευαισθησία γύρω από τη γνάθο και το αυτί.

Αίτια

Λοιμώξεις από ιούς και βακτήρια

Η συντριπτική πλειονότητα των πονόλαιμων προκαλούνται από ιογενείς λοιμώξεις όπως του κρυολογήματος ή της γρίπης. Άλλα είδη ιογενών λοιμώξεων περιλαμβάνουν: ανεμοβλογιά, ιλαρά, λοιμώδη μονοπυρήνωση και λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα.

Στις βακτηριακές λοιμώξεις περιλαμβάνονται ο στρεπτόκοκκος, η διφθερίτιδα που προκαλεί φλεγμονή στο λάρυγγα και ο κοκκύτης.

Η αμυγδαλίτιδα είναι φλεγμονή των αμυγδαλών η  οποία προκαλείται κυρίως από κάποια ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη. Προκαλεί συνήθως έναν εξαιρετικά επώδυνο πονόλαιμο, μαζί με πυρετό, πονοκέφαλο και γενικό αίσθημα αδιαθεσίας.

Οι μολύνσεις του πονόλαιμου όταν οφείλονται σε ιούς ή βακτήρια, εξαπλώνονται από άτομο σε άτομο μέσω αερομεταφερόμενων σταγονιδίων ή απλής επαφής.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Πολλές αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν πονόλαιμο όπως για παράδειγμα η αλλεργία στη μούχλα, στο τρίχωμα των ζώων ή σε άλλα αλλεργιογόνα όπως γύρη, σκόνη, φάρμακα, χημικά κ.α.

Η έκθεση σε αλλεργιογόνα μπορεί να προκαλέσει οπισθορρινικές εκκρίσεις, οι οποίες οδηγούν σε συσσώρευση βλέννας, ερεθίζοντας έτσι  το λαιμό και προκαλώντας πόνο ή φλεγμονή. Άλλες αιτίες , οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν αίσθηση γρατζουνίσματος είναι το κάπνισμα, ο ξηρός αέρας και οι εκπομπές καυσαερίων.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι πιθανό να προκαλέσει πονόλαιμο. Πρόκειται για διαταραχή του πεπτικού συστήματος, όταν τα οξέα του στομάχου επιστρέφουν στον οισοφάγο λόγω κατανάλωσης λιπαρών ή καυτερών τροφών, αλκοόλ, παχυσαρκίας και στρες.

Άλλα αίτια

Mια άλλη πιθανή αιτία πονόλαιμου είναι o ζυμομύκητας Κάντιντα, ο οποίος μπορεί να εμφανιστεί μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά ή στεροειδή φάρμακα.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, ο πονόλαιμος μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου ή λοίμωξης από τον ιό HIV.

Τρόποι πρόληψης

Ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους με άλλους ανθρώπους αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, που αρχικά μπορούν να παρουσιαστούν ως πονόλαιμος. Είναι λοιπόν σημαντικό να αποφεύγεται η επαφή με αρρώστους που πάσχουν από κάποια λοιμώδη νόσο. Άλλοι σημαντικοί τρόποι πρόληψης περιλαμβάνουν την προσωπική υγιεινή και πιο συγκεκριμένα το συχνό πλύσιμο χεριών, η αποφυγή διατροφικών συνηθειών που μπορεί να οδηγήσουν σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπως και η απομάκρυνση αλλεργιογόνων παραγόντων που προκαλούν φλεγμονή.

Τρόποι αντιμετώπισης

Η χρήση αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου σπάνια είναι αναγκαία. Συνήθως είναι απαραίτητη μόνο όταν ο πονόλαιμος είναι το αποτέλεσμα μιας βαριάς βακτηριακής λοίμωξης όπως η αμυγδαλίτιδα.

Ο πονόλαιμος τείνει να βελτιώνεται από μόνος του μέσα σε περίπου 3 -7 ημέρες. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα τα οποία μπορούν να προσφέρουν σημαντική ανακούφιση.

Προτάσεις  σκευασμάτων από το Φαρμακείο

Παστίλιες και Σπρέι

Οι παστίλιες προάγουν  τηνπαραγωγή σάλιου, το οποίο βοηθά στη λίπανση του λαιμού και έτσι στη μείωση της ξηρότητας και της τραχύτητας.

Πολλές παστίλιες περιέχουν καταπραϋντικά συστατικά για την ανακούφιση του ερεθισμού, όπως είναι η γλυκερίνη και το μέλι, τα οποία μπορούν να ληφθούν με ασφάλεια από τους περισσότερους ανθρώπους για την αντιμετώπιση της αίσθησης της ξηρότητας. Οι διαβητικοί ασθενείς είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούν παστίλιες χωρίς ζάχαρη.

Πολλές παστίλιες και σπρέι περιέχουν επίσης αντισηπτικούς παράγοντες όπως βενζαλκόνιο, διχλωροβενζύλιο, εξυλορεσορκινόλη και τυροθρικίνη.

Επιπλέον, ορισμένα σκευάσματα παστιλιών και σπρέι περιέχουν τοπικά αναισθητικά όπως είναι η βενζοκαϊνη. Στην περίπτωση δυσκολίας κατάποσης λόγω πονόλαιμου, τα προϊόντα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου. Προϊόντα με τοπικά αναισθητικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται περισσότερο από πέντε ημέρες είτε από παιδιά είτε από ηλικιωμένους.

Σιρόπι για το βήχα

Ακόμα και αν δεν υποφέρετε από βήχα, κάποια μη συνταγογραφούμενα σιρόπια μπορούν να βοηθήσουν. Όπως και τα σπρέι, τα σιρόπια καλύπτουν το λαιμό και παρέχουν προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο.

Αναλγητικά / Αντιφλεγμονώδη

Η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη μπορούν να μειώσουν τη δυσφορία που προκαλεί ο πονόλαιμος. Αν τα συμπτώματα συνοδεύονται από πυρετό, τα συγκεκριμένα φάρμακα μπορούν επίσης να τον μειώσουν.

Σε περίπτωση φλεγμονής του λαιμού, οι γαργάρες με αναβράζουσα ασπιρίνη μπορούν να καταπραΰνουν τον πόνο και την φλεγμονή. H ασπιρίνη είναι σημαντικό να μην καταπίνεται σε περίπτωση χρήσης άλλων φαρμάκων και επίσης δεν πρέπει να λαμβάνεται από παιδιά κάτω των 16 ετών.

Διατροφικές λύσεις

Γαργάρες με αλατόνερο

Οι γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο, αρκετές φορές την ημέρα, μπορούν να μειώσουν το οίδημα στο λαιμό και να χαλαρώσουν τη βλέννη βοηθώντας να αποβληθούν οι παράγοντες ερεθισμού ή τα βακτήρια.

Για την παρασκευή του διαλύματος προσθέστε ένα κουταλάκι γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι νερό. Αν η αλμυρή γεύση είναι πολύ δυσάρεστη για εσάς, μπορείτε προσθέσετε μικρή ποσότητα μελιού. Θυμηθείτε να φτύσετε το νερό μετά τη γαργάρα.

Ενυδάτωση

Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα αν είστε άρρωστος και ο λαιμός σας ερεθισμένος. Θα πρέπει να πίνετε αρκετά υγρά ώστε τα ούρα σας να έχουν χρώμα ανοιχτό κίτρινο ή διαυγές. Αυτό κρατά τις βλεννώδεις μεμβράνες ενυδατωμένες και  προετοιμασμένες να καταπολεμήσουν τα βακτήρια και τους ερεθιστικούς παράγοντες και να καταστήσει ικανό τον οργανισμό σας να επιτεθεί σε άλλα συμπτώματα του κρυολογήματος.

Εκτός από νερό, ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση στον πονόλαιμο. Επιπλέον το τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά που εκτιμάται ότι δυναμώνουν το ανοσοποιητικό και κρατούν μακριά τη λοίμωξη. Για επιπλέον ενίσχυση προσθέστε ένα κουταλάκι μέλι ή κουρκουμά.

Κοτόσουπα

Η κοτόσουπα, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πονόλαιμου, αλλά φυσικά και σε άλλα συμπτώματα του κρυολογήματος, λόγω της θρεπτικής της αξίας. Επιπλέον, εφόσον η κατανάλωση φαγητού μπορεί να είναι οδυνηρή και δύσκολη με πρησμένο λαιμό, η τροφή σε υγρή μορφή θα εξασφαλίσει ότι λαμβάνετε τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται για την καταπολέμηση της λοίμωξης.

Ξεκούραση

Η κούραση έχει επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό, δυσκολεύοντάς το να θεραπεύσει τον οργανισμό. Η πλειοψηφία των περιστατικών πονόλαιμου προκαλείται από ιούς του κρυολογήματος και γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να γιατρέψουμε ένα κρυολόγημα. Η επαρκής ξεκούραση θα βοηθήσει τουλάχιστον την καταπολέμηση του ιού για ποιό γρήγορη ανάρρωση.

Συνοψίζοντας, ο πονόλαιμος μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους όλων των ηλικιών αλλά ο κίνδυνος είναι υψηλότερος σε ορισμένους, όπως παιδιά, καπνιστές, ανθρώπους με αλλεργίες και ανθρώπους με χαμηλό ανοσοποιητικό. Για την αντιμετώπιση του υπάρχει πληθώρα επιλογών στο φαρμακείο αλλά και στο σπίτι.

Εάν δείτε ότι ο πονόλαιμος κρατά πάνω από μια εβδομάδα και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό, εξάνθημα, πόνο στις αρθρώσεις ή δυσκολία στην αναπνοή συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Κείμενο: Ντίκας Χροστόφορος, Φαρμακοποιός φαρμακείου – μέλους Advance, Σιώρη Ελένη – Ντίκας Χριστόφορος Ο.Ε., Νέο Ψυχικό.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ειδικό Αφιέρωμα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα