ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Featured___covid19

Αρκετοί ιδιοκτήτες ζώων ανησυχούν για το αν ο κορονοϊός μπορεί να τα επηρεάσει και αν αυτά με την σειρά τους μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλα μέλη της οικογένειας. Ο ιός SARS-CoV-2 εξαπλώνεται μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται σε στενή επαφή, μέσω σταγονιδίων στον αέρα, αλλά δεν υπάρχει προς το παρόν επίσημη έρευνα που να υποστηρίζει την μετάδοση από τον άνθρωπο στα ζώα. Οι απόψεις είναι διφορούμενες παρόλα αυτά θα μιλήσουμε κυρίως με τα όσα επιστημονικώς γνωρίζουμε.

Ο κορονοϊός πέραν της άμεσης επαφής μεταδίδεται και από την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα. Είναι πιθανό κάποιος να νοσήσει με COVID-19 αγγίζοντας αρχικά μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο που έχει τον ιό και έπειτα αγγίζοντας το πρόσωπο του.

Μπορεί το ποσοστό μετάδοσης να είναι μικρό, αλλά καθημερινά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε μπορεί να είναι εν δυνάμει πηγές μόλυνσης, το ίδιο ισχύει και για τα κατοικίδια ζώα που βγαίνουν εκτός σπιτιού. Γι αυτό και παρατίθενται μερικές συμβουλές και μετρά πρόληψης έναντι στην έμμεση μετάδοση.

Φροντίζουμε να:

  • Καθαρίζουμε τακτικά τα αντικείμενα των κατοικίδιων είτε με υγρά αντισηπτικά μαντηλάκια καθαρισμού είτε με σαπούνι και νερό.
  • Περιορίζουμε αν είναι εφικτό τις βόλτες σε κοινόχρηστους χώρους υψηλού συνωστισμού όπως γήπεδα, πλατείες ακόμα και πάρκα σκύλων.
  • Αποφεύγουμε την άμεση επαφή του κατοικίδιου με ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε, καθώς και εμείς να χαϊδεύουμε άγνωστα ζώα, γιατί ο κίνδυνος να είμαστε φορείς χωρίς να το γνωρίζουμε είναι πιθανός.
  • Καθαρίζουμε καλά τα πόδια τους, το τρίχωμα και την μύτη τους μετά τις βόλτες.

Κηδεμόνες που έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό ,θα πρέπει να φροντίσουν να λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα στην οικία τους όπως:

  • Περιορισμό άσκοπων χειρισμών και παιχνιδιών όσο αυτό είναι δυνατόν.
  • Συχνό πλύσιμο των χεριών τους.
  • Χρήση ειδικής μάσκας και όχι άμεση επαφή του πρόσωπου τους με το κατοικίδιο, ειδικά αν αυτό έρχεται σε επαφή και με άλλα μέλη της οικογένειας. Ο ιός βρίσκεται στις εκκρίσεις των νοσούντων και υπάρχουν πιθανότητες μετάδοση στο περιβάλλον και στα κατοικίδια.
  • Περιορισμό του κατοικίδιου σε ένα ευρύχωρο δωμάτιο και
  • Συχνό αερισμό του χώρου.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας τα ζώα μπορούν να μεταφέρουν τον ιό ,θεωρείτε όμως ότι ο ιός επιβιώνει για μικρό χρονικό διάστημα πάνω τους. Οι έρευνες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη γι’ αυτό και η πρόληψη είναι σημαντικό κομμάτι της αντιμέτωπης της κατάστασης που ζούμε.

Τα κατοικίδια μας πρέπει να συμπεριληφθούν στο σχέδιο ετοιμότητας της οικογένειας, για παράδειγμα εάν νοσήσουν οι κηδεμόνες θα πρέπει να έχουν προβλέψει να έχουν επιπλέον φαγητό για τα κατοικίδια τους. Επίσης θα πρέπει να ενημερώσουν πιθανούς συγγενής ή φίλους που μπορούν να αναλάβουν τις ανάγκες στο τάισμα, τις βόλτες ή τη φαρμακευτική αγωγή του κατοικίδιου.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μειώσουμε την φροντίδα μας απέναντι στα αδέσποτα ζώα, αρκεί να τηρούμε τους σωστούς κανόνες υγιεινής. Σε κάθε περίπτωση, όμως αν ένα ζώο παρουσιάσει περίεργα συμπτώματα, ο ιδιοκτήτης του οφείλει να απευθυνθεί στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές και στον κτηνίατρο. Το κύριο μέλημα μας είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της υγείας των ίδιων των ζώων μέσω της σωστής πρόληψης.

Πηγές: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov
https://www.sciencemag.org/news/2020/03/quarantine-cat-disinfect-dog-latest-advice-about-coronavirus-and-your-pets
Shelley Rankin, Μικροβιολόγος,Πανεπιστημιακή Σχολή Κτηνιατρικής του πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας

Ευχαριστούμε τον κο Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου, Kτηνίατρος DVM, Α.Π.Θ., Pet Mobility, CEO

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ειδικό Αφιέρωμα

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα