ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Featured_fb_post7

Το Φθινόπωρο είναι εδώ και πάντα προκύπτει το ίδιο ερώτημα και η ίδια επιτακτική ανάγκη. Μπορώ να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα μέσω της διατροφής; Ένα ερώτημα πολύ ποιο καίριο, ειδικά για τις μέρες που διανύουμε, που το ανοσοποιητικό μας χρειάζεται μια έξτρα προστασία.

Η απάντηση είναι ότι φυσικά και μπορείτε να θωρακίσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα μέσω μιας  ισορροπημένης διατροφής σε συνδυασμό με άσκηση και καλό ύπνο. Επιπλέον, η καλή και τακτική πρακτική της υγιεινής μέσα στην μέρα σας, παραμένει το καλύτερο μέσο προστασίας από τον κορονωΪό.

Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, δεν έχει εγκρίνει καμία τροφή ή συστατικό τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, που να φέρει την επισήμανση ότι προστατεύει από τον ιό. Υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία μπορούν να ληφθούν μέσω της υιοθέτησης μιας ισορροπημένης διατροφής.

Αυτά περιλαμβάνουν τον χαλκό, το φυλλικό οξύ, το σίδηρο, το σελήνιο, τον ψευδάργυρο και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C και D.

Έτσι, συστήνεται κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων ώστε να θωρακιστεί το ανοσοποιητικό μας με αυτά τα συστατικά.

Συμπλήρωμα βιταμίνης D

Το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D, λαμβάνεται από την έκθεση στον ήλιο και όχι από τη διατροφή. Έτσι, ακόμη και μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, που παρέχει όλες τις άλλες βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε, είναι πιθανό να μην καλύπτει τις ανάγκες σας σε βιταμίνη D.

Συνθέτετε βιταμίνη D όταν είστε έξω, στη βεράντα σας ή στον κήπο σας, σε ένα μικρό περίπατο χωρίς συνωστισμό, μια ηλιόλουστη μέρα.

Για να εξασφαλιστεί ένα υγιές επίπεδο της βιταμίνης D, όλοι οι ενήλικες και τα παιδιά ηλικίας άνω του ενός έτους θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να λάβουν ένα συμπλήρωμα D σε σχεδόν καθημερινή βάση.

Όλα τα μωρά ηλικίας κάτω του ενός έτους θα πρέπει να λαμβάνουν ημερήσιο συμπλήρωμα 8,5-10 μικρογραμμαρίων, εκτός εάν καταναλώνουν περισσότερα από 500ml εμπλουτισμένου γάλακτος.

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D

  • Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, η πέστροφα, η ρέγκα, και το χέλι όπου περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D.
  • Ο κρόκος αυγού, το κρέας, τα εντόσθια και το γάλα περιέχουν μικρές ποσότητες, αλλά αυτό ποικίλλει ανάλογα την εποχή.
  • Το μουρουνέλαιο περιέχει βιταμίνη D.
  • Τέλος, μερικά δημητριακά πρωινού και μερικά γιαούρτια είναι πηγές βιταμίνης D.

Πρέπει να ανησυχώ για την ασφάλεια των τροφίμων και τη μετάδοση COVID-19;

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο ιός COVID-19 μεταδίδεται κατά το χειρισμό ή την προετοιμασία των τροφίμων.

Συνεχίστε να ακολουθείτε τις γενικές συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων, πλένοντας καλά τα χέρια, καθαρίζοντας τις επιφάνειες και διαχωρίζοντας το ωμό κρέας / ψάρι από άλλα τρόφιμα κατά την προετοιμασία των γευμάτων σας!

Λορέντζου Αγγελική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr, https://logodiatrofis.gr/

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ειδικό Αφιέρωμα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα