ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Featured_352

Στο κέντρο του θώρακα και προς τα αριστερά , υπάρχει ένα μυώδες όργανο η καρδιά. Είναι αυτή που με τους κτύπους της δίνει τον ρυθμό της ζωής, δουλεύοντας ασταμάτητα και με τρόπο θαυμαστό στέλνοντας το οξυγονωμένο και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αίμα σε κάθε γωνιά του σώματος μας.

Αυτό το κέντρο της ζωής, η έδρα των ανθρώπινων συναισθημάτων, όπως από παλιά λέγεται, είναι κάτι πολύτιμο για μας,είναι η ίδια η ζωή μας, γι’ αυτό πρέπει να την αγαπάμε και να τη φροντίζουμε για να μας συντροφεύουν οι κτύποι της για πολλά χρόνια.

Αγαπώ την καρδιά μου σημαίνει :

 • Όσο εξαρτάται από μένα διατηρώ σε φυσιολογικά επίπεδα το βάρος την πίεση, την χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, το σάκχαρο
 • Διατρέφομαι σωστά, που σημαίνει η διατροφή μου περιλαμβάνει κυρίως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τροφές πλούσιες σε Ω3 λιπαρά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο
 • Γυμνάζομαι συστηματικά
 • Αποφεύγω το κάπνισμα και το έντονο στρες

 

Όλα αυτά αποτελούν την ιδανική σχέση μαζί της, αλλά δυστυχώς ο τρόπος που ζούμε και σκεπτόμαστε σήμερα δεν βοηθούν αυτή την ιδανική σχέση. Παράγοντες εκτός της θέλησης μας παρεμβαίνουν στην ζωή μας και την αναστατώνουν.

Κακή  διατροφή, διάφοροι ρυπαντές με την μορφή βλαβερών χημικών, βαρέων μετάλλων, ορμονών, η υπερπαραγωγή των γνωστών σε όλους μας ελεύθερων ριζών, που προκαλούν το οξειδωτικό στρές, μπλοκάρουν  το σύστημα αποτοξίνωσης του οργανισμού, το δηλητηριάζουν και δημιουργούν εκφυλιστικές βλάβες και παθήσεις στην καρδιά.

Γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια μπήκαν στην ζωή μας τα διατροφικά συμπληρώματα, για να καλύψουν κάποια κενά στην λειτουργία του οργανισμού μας , να βοηθήσουν στην πρόληψη  ασθενειών και να συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.

Εδώ είναι απαραίτητη η σωστή συμβουλή και καθοδήγηση από τον σύμβουλο φαρμακοποιό μας και σε κάποιες περιπτώσεις την σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού.

Παρακάτω θα αναφερθούμε σε συμπληρώματα που βοηθούν στην πρόληψη δυσλειτουργιών της καρδιάς και ενίοτε στην θεραπεία κάποιων ασθενειών της, ανάλογα με το πώς παρεμβαίνουν και βοηθούν στον μηχανισμό των λειτουργιών του σώματος, προς όφελος της καρδιάς .

Θα αναφερθούμε σε ουσίες ή βότανα και όχι σε φόρμουλες που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

1. Αντιοξειδωτικά :

 • Vit C : Ισχυρό αντιοξειδωτικό. Η ευεργετική του δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα, είναι η αποφυγή σχηματισμού θρόμβων, οξείδωση της LDL και αποφυγή αρτηριοσκλήρυνσης.
 • κουεσερτίνη : αντιοξειδωτικό, που όταν λαμβάνεται μαζί με vit C, βοηθά την βιταμίνη να μην οξειδώνεται εύκολα και να διατηρεί την συγκέντρωση της σε υψηλά επίπεδα.
 • Vit E : Ισχυρό αντιοξειδωτικό που δρα έναντι των καρδιακών νοσημάτων και συμβάλλει στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι η λήψη της πρέπει να γίνεται με προσοχή από άτομα με αιμορραγικές τάσεις, διότι επιβραδύνει την συγκόλληση των αιμοπεταλίων.
 • Λυκοπένιο : το πλέον ισχυρό από τα καροτένια, που σ αυτό οφείλεται το κόκκινο χρώμα των λαχανικών.
 • Q 10 : Εκτός από την αντιοξειδωτική δράση του είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα και χρησιμοποιείται όχι μόνο προληπτικά, αλλά και θεραπευτικά σε περιπτώσεις υπέρτασης, στηθάγχης, προχωρημένης καρδιακής ανεπάρκειας, καρδιακής ισχαιμίας και καρδιακής τοξίκωσης από τοξικές ουσίες. Επίσης βοηθά πολύ σε περιπτώσεις συνδρόμου χρόνιας κόπωσης. Όταν αυτό λαμβάνεται από διαβητικούς πρέπει να ενημερώνεται ο θεράπων ιατρός γιατί ίσως απαιτηθεί να μειωθεί η δοσολογία των αντιδιαβητικών φαρμάκων.
 • Ο κράταιγος : Πλούσιος σε φλαβονοειδή, βοηθά την μείωση της πίεσης και ανακουφίζει από την στηθάγχη.
 • Το ρόδι : Προστατεύει την αρτηριακή υγεία, ρυθμίζοντας την λειτουργία των ενδοθηλίων
 • Η ρεσβερατρόλη που υπάρχει στην φλούδα των σταφυλιών.
 • Blueberry : Πλούσια αντιοξειδωτική δράση, που εκτός των άλλων ρυθμίζει την λειτουργία πολλών ενδοκρινών αδένων, βοηθά στην βελτίωση του μεταβολισμού της μνήμης και έχει αντιϊσταμινική δράση.
 • L Carnitine : Εκτός από τον σπουδαίο ρόλο της στον μεταβολισμό των λιπών , συμβάλλει στην διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων και των στεφανιαίων αρτηριών με συνέπεια την καλύτερη τροφοδότηση του μυοκαρδίου με οξυγόνο.
 • Το R –διυδρολιπικό οξύ : Το αντιοξειδωτικό των διαβητικών, διότι χρησιμοποιείται και κατά του διαβήτη.
 • To Gingo biloba , που βοηθά επίσης την κυκλοφορία του αίματος  κυρίως στον εγκέφαλο.
 • Το Ginger με αντιπηκτική δράση, βοηθά επίσης στην αθρίτιδα.
 • Το σκόρδο έχει υπολιπιδαιμική, υποχοληστερολαιμική, αντιθρομβωτική και ινωδογονολιτική δράση. Γνωστή η χρήση του και ως αντιυπερτασικού.  Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι οι κάψουλες σκόρδου σε συνδιασμό με αντιδιαβητικά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνη αύξηση των επιπέδων ζακχάρου στο αίμμα.
 • Πράσινο τσάϊ : Έχει αντιοξειδωτική δράση λόγω των πολυφαινολών που περιέχει οι οποίες έχουν την ικανότητα να δρουν κατά των ελεύθερων ριζών.  Έχει επίσης αντιθρομβωτική δράση και βοηθά στο αδυνάτισμα, με καλύτερα αποτελέσματα σε συνδυασμό με λεκιθίνη.

2. Βιταμίνες :

Εκτός από την C, E που ήδη αναφέραμε, η Β1 βοηθά την υγεία των μυών της καρδιάς, η νιασίνη ή Β3 που ελαττώνει σημαντικά τα επίπεδα της λιποπρωτεϊνης. Οι Β6, Β12  και το Φολικό οξύ δρουν εμποδίζοντας την παραγωγή ομοκυστεïνης, ενός αμινοξέως, αύξηση του οποίου έχει συσχετιστεί με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου & αγγειακού επεισοδίου.

3. Μέταλλα :

 • Μαγνήσιο :Προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα λόγω των μυοχαλαρωτικών ιδιοτήτων του, βοηθά στον μεταβολισμό πρωτεινών, λιπών, υδατανθράκων και στον ενδοκυτταρικό ρόλο του Νατρίου, Ασβεστίου και Καλίου.
 • Κάλιο : Καλή λειτουργία καρδιάς και μυών. Πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων.
 • Χρώμιο : Μειώνει κακή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια.
 • Σελήνιο : Έχει αντιοξειδωτική δράση.

4.  Λιπαρά οξέα :

1..Ωμέγα -3 ( ΕPΑ και DHA) : Αυτά ως γνωστό υπάρχουν στα ιχθυέλαια και λιπαρά ψάρια, όπως σολωμός, σαρδέλλες, σκουμπρί κλπ

2. Τα φυτικά έλαια και κυρίως το λινέλαιο (flex seed oil ) που είναι πλούσια σε Αλφα-Λινολεïκό οξύ και μετατρέπονταιστο σώμα μας σε ΕPΑ και DHA.

Είναι δε αυτά με ιδιαίτερα ευεργετική δράση στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, γιατί μειώνουν το επίπεδο των τριγλυκεριδίων, την πίεση του αίματος και κάνουν τα αγγεία πιο ελαστικά.  Μειώνουν την τάση συγκόλλησης των αιμοπεταλίων, δρώντας προληπτικά κατά του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς επίσης βοηθούν στην αντιμετώπιση άσθματος και προβλημάτων του νευρικού συστήματος ( κατάθλιψη).

5. Λεκιθίνη :

Κύρια συσταστικά της είναι η ινοσιτόλη και η χολίνη.

Λόγω της ιδιότητας της να κρατά διαλυμμένα τα λίπη μέσα στο νερό υπό μορφή λεπτών σταγονιδίων, βοηθά στην διατήρηση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων του αίματος σε ρευστή μορφή, ώστε να μειώνεται η πιθανότητα να προσκολληθούν στα τοιχώματα των αρτηριών. Με αυτόν τον τρόπο βοηθά στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης και των καρδιακών νοσημάτων, διότι μειώνει τον αθηρωματικό δείκτη και βοηθά την αποβολή των λιπών από το σώμα.

Μειώνει επίσης την κακή χοληστερίνη και διατηρεί την καρνιτίνη του αίματος σε ικανοποιητικά επίπεδα, γιατί όπως γνωρίζουμε η καρνιτίνη είναι ένα αμινοξύ ουσιώδους σημασίας για την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Η συνδυαστική δράση της με το πράσινο τσάι λειτουργεί ως εξής : Το πράσινο τσάι καίει τα λίπη και ρυθμίζει το ζάκχαρο και την ινουλίνη στο αίμα, ενώ η λεκιθίνη βοηθά τον μεταβολισμό των λιπών και στην καλύτερη απορρόφηση των λιποδιαλυτών, ισχυρών αντιοξειδωτικών βιταμινών  C και E .

6. GLA (γ-λινολεϊκό οξύ ):

Λιπαρό οξύ της σειράς Ω6 με μεγάλη θεραπευτική αξία, αφού είναι πρόδρομος της προσταγλαδίνης , που το σώμα μας την χρησιμοποιεί για την άμυνα των παθήσεων της καρδιάς.  Επίσης μειώνει την χοληστερίνη και τριγλυκερίδια και είναι αποτελεσματικό κατά του πάχους γιατί μειώνει το λίπος.

7.  Έλαια :

α) Σιτέλαιο, πηγή βιταμίνης Ε , με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ρυθμίζει τις καύσεις και την καλή λειτουργία της καρδιάς και των μυών. Λόγω των ακόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχει ρυθμίζει την μεταφορά της χοληστερόλης, την διάσπαση της και την απομάκρυνση της από τον οργανισμό και είναι απαραίτητο για την φυσιολογική ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων και νεύρων.

β) Ελαιόλαδο. Με τα ακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει προστατεύει από εμφράγματα, έχει αντιοξειδωτική δράση, μειώνει την χοηιστερίνη και αραιώνει το αίμα.

Όλες αυτές οι ουσίες που αναφέραμε μόνες τους ή σε συνδυασμό μεταξύ τους σε σκευάσματα που κυκλοφορούν , με την συμβουλή και καθοδήγηση του φαρμακοποιού μας, μπορεί να γίνει ένα καθημερινό ευχάριστο δώρο για την καρδιά μας, για μια ζωή γεμάτη από ενέργεια και υγεία.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ειδικό Αφιέρωμα

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Προστατεύω τον εαυτό μου .. τι σημαίνει αυτό για τις ημέρες που διανύουμε;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα