ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Featured_shutterstock_131050694

Το goji είναι ένα μικρό πορτοκαλοκόκκινο μούρο που προέρχεται από το φυτό Lycium Barbarum. Ευδοκιμεί στην Κίνα, την Μογγολία, το Θιβέτ και τα Ιμαλάϊα. Έχει χαρακτηριστεί υπερτροφή καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και καροτενοειδή. Έγινε γνωστό για την ευεργετική δράση που έχει στον οργανισμό ενισχύοντας την σωματική και την νοητική ικανότητα. Έρευνες έχουν δείξει πως το Goji berry βοηθάει στην πρόληψη ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων και παρέχει προστασία από παθήσεις που σχετίζονται με το γήρας και με τον εγκέφαλο όπως είναι το Αλτσχάϊμερ. Επίσης, περιέχει ζεαξανθίνη, η οποία προστατεύει τον αμφιβληστροειδή του ματιού μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις πιθανότητες εμφάνισης ωχράς κηλίδας. Το  goji berry είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και σιδήρου. Στην Ινδία και την Κίνα το goji χρησιμοποιείται χιλιετίες τώρα για θεραπευτικούς σκοπούς και ιδιαίτερα για την προστασία του ήπατος και των νεφρών.

Το goji berry κυκλοφορεί σε χυμούς, κάψουλες, σκόνη και αποξηραμένο καρπό.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 30 – 100 γραμμάρια αποξηραμένων καρπών την ημέρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα goji berries αλληλεπιδρούν με τα αντιπηκτικά φάρμακα και για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να καταναλώνονται από ασθενείς που κάνουν χρήση τέτοιων φαρμάκων.

Κείμενο :ΜΙχάλης Μαργαριτίδης, Φαρμακοποιός & Μαργαρίτα Μαργαριτίδη, Σύμβουλος Διατροφής του Φαρμακείου - Μέλους Δικτύου Advance ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ , Ν. Μουδανιά.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Συμπληρώματα Διατροφής

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα