ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Featured_immune

Η περίοδος του Χειμώνα χαρακτηρίζεται από αυξημένο αριθμό λοιμώξεων .Η εχινάκεια είναι χρήσιμη για λοιμώξεις της ανώτερης αναπνευστικής οδού όπως η αμυγδαλίτιδα και η λαρυγγίτιδα, καθώς και σε καταρροϊκές  καταστάσεις της μύτης και των παραρρινίων κόλπων, σε οξεία βρογχίτιδα ,αδενικό πυρετό και σε προβλήματα μέσης ωτίτιδας. Επιταχύνει τη γρήγορη ανάρρωση συντελώντας στη μείωση των συμπτωμάτων. Η εχινάκεια είναι ένα από τα πλέον διαδεδομένα φαρμακευτικά φυτά. Είναι βότανο γνωστό από την αρχαιότητα για τις αντιβιοτικές, αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές, αντιμυκητιακες και ανοσοδιεγερτικές του ιδιότητες ...

→ Από τα 9 είδη του φυτού που υπάρχουν, 3 είναι αυτά που παρουσιάζουν έντονο φαρμακολογικό ενδιαφέρον ..η purpurea, η angustifolia & η pallida... τα δύο πρώτα είναι αυτά που έχουν μελετηθεί περισσότερο όσον αφορά τη δράση τους στη φυσική ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

→ Τα βασικά συστατικά του φυτού είναι: β-καροτένιο, β-σιτοστερόλη, κερσετίνη ,ασβέστιο, ψευδάργυρος, βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και C καθώς και εχινακίνη.

→ Έρευνες απέδειξαν πως ο μηχανισμός δράσης της έχει να κάνει με την ενεργοποίηση των Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία αποτελούν την κύρια γραμμή κρούσης του οργανισμού κατά βακτηρίων και ιών.

→ Εξωτερικά το φυτό χρησιμοποιείται για τη θεραπεία τραυμάτων ελαττώνοντας τη σήψη και τον πόνο. Είναι αποτελεσματική επίσης σε μυκητιάσεις, δερματικές μολύνσεις καθώς και σε μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος.

Η δοσολογία είναι 500 έως 1500 mg ημερησίως, για 7 - 10 ημέρες το πολύ. Για τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι καλύτερα να παίρνουμε εχινάκεια 10 ημέρες το μήνα όλη τη διάρκεια  του χειμώνα.

Αν και είναι η δημοφιλέστερη φυσική θεραπευτική ουσία για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί από άτομα που πάσχουν από φυματίωση, λευχαιμία, σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες και αυτοάνοσα νοσήματα. Επίσης απαγορεύεται σε παιδιά κάτω των 4 ετών, σε εγκύους και θηλάζουσες.

Ευχαριστούμε πολύ το Φαρμακείο Μιρέλλας Κωτσόγιαννη και τις κες Δήμητρα Ανεστοπούλου & Εμμανουέλα Τριδήμα

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Συμπληρώματα Διατροφής

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Προστατεύω τον εαυτό μου .. τι σημαίνει αυτό για τις ημέρες που διανύουμε;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα