ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ

Τι είναι η ορθοδοντική;

Ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της Οδοντιατρικής που ασχολείται με τη θεραπεία των ατόμων των οποίων τα δόντια δεν έχουν τη σωστή θέση στα οδοντικά τόξα (στραβά δόντια) ή τα επάνω δόντια δεν συγκλίνουν φυσιολογικά με τα κάτω. Στόχος της ορθοδοντικής θεραπείας είναι η αποκατάσταση της καλής λειτουργίας του στόματος και της αισθητικής του προσώπου.

Ποια τα αίτια των ορθοδοντικών προβλημάτων;

Τα ορθοδοντικά προβλήματα είναι δυνατόν να οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες, περιβαλλοντικούς παράγοντες ή συνδυασμό αυτών. Παράδειγμα κληρονομικού αιτίου είναι η περίπτωση κατά την οποία ένα παιδί κληρονομεί μικρές γνάθους από τη μητέρα του και μεγάλα δόντια από τον πατέρα του, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν έντονο συνωστισμό.

Ως περιβαλλοντικοί παράγοντες χαρακτηρίζονται οι μη φυσιολογικές συνθήκες, όπως η στοματική αναπνοή, ο θηλασμός του δακτύλου ή της γλώσσας, το δάγκωμα των νυχιών ή ξένων αντικειμένων (π.χ. μολύβια). Συχνή αιτία ορθοδοντικών προβλημάτων είναι επίσης η πρόωρη απώλεια παιδικών δοντιών από τερηδόνα.

Γιατί είναι απαραίτητη η ορθοδοντική θεραπεία;

  • Για ένα όμορφο χαμόγελο και πρόσωπο, με συνέπεια την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του ατόμου.
  • Για τη σωστή λειτουργία του στόματος (ομιλία, μάσηση, αναπνοή).
  • Για τη διευκόλυνση της στοματικής υγιεινής.
  • Για τον περιορισμό της πιθανότητας καταγμάτων δοντιών, ιδίως όταν αυτά προεξέχουν από τα χείλη.
  • Για τον περιορισμό της πιθανότητας εμφάνισης πονοκεφάλων που οφείλονται σε βλάβες στις αρθρώσεις και στους μύες που κινούν την κάτω γνάθο.

Πότε πρέπει να αρχίσει η ορθοδοντική θεραπεία;

Επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, η Αμερικανική Ορθοδοντική Εταιρία συνιστά η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό να γίνεται στην ηλικία των 7–8 ετών, με σκοπό να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ή όχι πρόβλημα και να προσδιοριστεί ο κατάλληλος χρόνος έναρξης της θεραπείας. Στην πρώτη επίσκεψη μπορεί ακόμα να προγραμματιστεί η παρακολούθηση του μικρού ασθενούς μέχρι την έναρξη της θεραπείας.

Περιθώρια ηλικίας για την έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας:

Δεν υπάρχει κανένα χρονικό όριο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθοδοντική θεραπεία στους ενήλικες είναι μόνο η ύπαρξη επαρκούς ποσότητας οστού στις γνάθους, η οποία μπορεί να αξιολογηθεί από τον ορθοδοντικό με την βοήθεια κατάλληλων ακτινογραφιών. Πρακτικά, όσο υπάρχουν δόντια και γερά ούλα, υπάρχει και η δυνατότητα μετακίνησης για ορθοδοντικούς λόγους.

Πόσο διαρκεί η ορθοδοντική θεραπεία;

Η διάρκεια της θεραπείας διαρκεί από μερικούς μήνες έως δύο χρόνια, ανάλογα με τη φύση και τη βαρύτητα του περιστατικού. Ειδικά η μερική θεραπεία προβλημάτων σε ενήλικες για καθαρά αισθητικούς λόγους (π.χ. συνωστισμός άνω ή κάτω προσθίων δοντιών) έχει διάρκεια 3–6 μήνες.

Με ποια μέσα πραγματοποιείται η ορθοδοντική θεραπεία;

Η ορθοδοντική θεραπεία γίνεται κυρίως με ακίνητους μηχανισμούς (σιδεράκια και συρματάκια που τοποθετούνται στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών). Τα σύγχρονα σιδεράκια είναι μικρά και φαίνονται πολύ λιγότερο από τα παλιά. Υπάρχουν, επίσης, τα λευκά σιδεράκια στο χρώμα του δοντιού που είναι σχεδόν αόρατα και χρησιμοποιούνται κυρίως από ενήλικες.

Η ορθοδοντική θεραπεία είναι επίπονη;

Σε ορισμένους ασθενείς προκαλεί μια προσωρινή, μικρής έντασης ευαισθησία μετά τις πρώτες συνήθως επισκέψεις. Η ευαισθησία εμφανίζεται κυρίως κατά τη διάρκεια της μάσησης.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ειδήσεις - Νέα

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα