ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ

Τι είναι;

Η echinacea (προφέρεται εχινάτσια) είναι άγριο λουλούδι των κεντρικών Η.Π.Α. με μωβ πέταλα όμοια της μαργαρίτας και επιπλέον ένα από τα πλέον διαδεδομένα φυτά στην εναλλακτική ιατρική, κυρίως λόγω της ενίσχυσης που προσφέρει στο ανοσοποιητικό σύστημα. Για αιώνες, οι αυτόχθονες Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο φυτό για την επούλωση πληγών και την αντιμετώπιση των δηλητηριωδών δαγκωμάτων φιδιών, ενώ ήταν ιδιαίτερα κοινό και στους πρώτους Ευρωπαίους της Αμερικής ως ένα γενικής χρήσεως βότανο για την αντιμετώπιση λοιμώξεων.

Η echinacea αριθμεί εννέα είδη, εκ των οποίων τα τρία χρησιμοποιούνται στην ιατρική. Τα είδη αυτά χρησιμοποιούνται σε εκατοντάδες σκευάσματα που παρασκευάζονται από διαφορετικά μέρη του φυτού (λουλούδια, φύλλα, κοτσάνι ή ρίζα).

Τι προσφέρει;

Ως φυσικό αντιβιοτικό, η echinacea συμβάλλει αποφασιστικά στην καταστροφή βακτηρίων, ιών, μυκήτων και μικροβίων που προκαλούν ασθένειες. Η δράση της βασίζεται στην ενεργοποίηση συγκεκριμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία είναι πολύτιμα στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Επιπλέον, συμβάλλει στην παραγωγή ιντερφερόνης, μιας πρωτεΐνης που παράγεται από τα ίδια τα κύτταρα και προστατεύει τα υγιή κύτταρα από επιθέσεις μικροβίων. Τέλος, έχει την ιδιότητα να καταπραΰνει της αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος και στις λεγόμενες «αυτοάνοσες» ασθένειες, όπως το έκζεμα.

Προληπτική δράση

Η echinacea δρα προληπτικά απέναντι στο κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη και μάλιστα, είναι πιο αποτελεσματική όταν προσληφθεί άμεσα, με την πρώτη υπόνοια ασθένειας. Έρευνες έχουν αποδείξει πως η συστηματική πρόσληψη echinacea στη διάρκεια του χειμώνα μειώνει την πιθανότητα, τη συχνότητα και τη σοβαρότητα εμφάνισης κρυολογήματος. Παράλληλα, φαίνεται ότι η echinacea αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους πόνους και τον πυρετό. Σε καμιά περίπτωση, πάντως, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αντιβιοτική θεραπεία όταν το κρυολόγημα ή η ίωση είναι σε προχωρημένο στάδιο ή έχουν επιπλοκές.

Επιπρόσθετες ωφέλειες

Η echinacea μπορεί να καταπολεμήσει την εμφάνιση της άφθας και των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και του μεσαίου τμήματος του αυτιού, ενώ επίσης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του στρεπτόκοκκου, του σταφυλόκοκκου και του έρπητα.

Υπό μορφή κρέμας μπορεί να απλωθεί πάνω σε πληγές, καψίματα, εκζέματα και στον έρπητα, καθώς διευκολύνει την επούλωση του δέρματος. Υπό μορφή γαργάρων, έχει ευεργετικές ιδιότητες κατά του ερεθισμένου λαιμού και αμυγδαλών. Σε πειραματικό στάδιο βρίσκονται επίσης μελέτες που αφορούν την αποτελεσματικότητα της echinacea στη θεραπεία του AIDS και μερικών μορφών καρκίνου.

Δοσολογία

Για κρυολογήματα και ιώσεις, η συνιστώμενη δοσολογία είναι μέχρι τα 200 mg 5 φορές την ημέρα. Αν η echinacea χρησιμοποιείται προληπτικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είναι καλό να εναλλάσσεται ανά τρεις εβδομάδες με κάποιο άλλο παραπλήσιο βότανο που επίσης ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση, η δοσολογία διαφέρει ανάλογα με το σκεύασμα. Η ταυτόχρονη πρόσληψη τροφής δεν επηρεάζει την απορρόφηση ή την αποτελεσματικότητα της echinacea.

Πιθανές παρενέργειες

Στις συνιστώμενες δόσεις, η echinacea δεν έχει επιπλοκές. Επίσης δεν έχουν παρατηρηθεί δυσμενείς αντιδράσεις σε εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν. Η πιθανότητα αλλεργίας στο συγκεκριμένο βότανο είναι μικρή. Ωστόσο, οι αλλεργικοί στα άνθη της οικογένειας της μαργαρίτας ίσως είναι αλλεργικοί και στο συγκεκριμένο βότανο. Άτομα που παρουσιάζουν κνησμό ή δύσπνοια πρέπει να επικοινωνούν απευθείας με τον γιατρό τους.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ειδήσεις - Νέα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα