ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ

Τελικά η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών έχει μετριοπαθή επίδραση στην προστασία του οργανισμού έναντι του καρκίνου, αποδεικνύει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute. Η μελέτη έρχεται να αντικρούσει την κατευθυντήρια οδηγία που είχε εκδώσει το 1990 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και πρότεινε την κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα για την πρόληψη του καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων.
Η οδηγία αυτή στάθηκε αφορμή για το σχεδιασμό πολιτικών δημόσιας υγείας σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες. Αλλά η παρούσα έρευνα αποτυγχάνει να αποδείξει ότι περίπου το 50% των καρκίνων θα μπορούσαν να προληφθούν διά της ενίσχυσης της δημόσιας κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής «Όρος Σινά» της Νέας Υόρκης έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 500.000 Ευρωπαίους πολίτες από 10 χώρες που είχαν πάρει μέρος στην έρευνα European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Επιβεβαίωσαν ότι η σχέση μεταξύ φρούτων και λαχανικών και του μειωμένου κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου είναι αποδυναμωμένη. Οι επιστήμονες είχαν λάβει υπόψη τους τον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων, όπως το κάπνισμα και τη σωματική άσκηση. Αλλά διευκρινίζουν ότι δεν μπόρεσαν ν' αποκλείσουν ακόμη και τη μικρή μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου που παρατηρήθηκε και σχετίστηκε με το γεγονός ότι τα άτομα που έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, γενικώς ζούσαν πιο υγιεινή ζωή.
Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς, το καλύτερο σενάριο που θέλει την κατανάλωση δύο επιπλέον μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, μπορούν να προλάβουν το 2,6% των περιπτώσεων καρκίνου στους άνδρες και το 2,3% στις γυναίκες. Τα λαχανικά που είναι πιο πλούσια σε θρεπτικές ύλες, φαίνεται να είναι πιο ωφέλιμα από τα φρούτα, ενώ όσοι κάνουν κατάχρηση αλκοόλ αποκομίζουν οφέλη από την αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών όταν πρόκειται να θωρακίσουν την υγεία τους έναντι του καρκίνου που προκαλείται από την κατάχρηση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Επεξεργασμένα ίσως
Αξίζει, ωστόσο, ν' αναφερθεί ότι συγκεκριμένες ουσίες από κάποια φρούτα και λαχανικά, αν απομονωθούν και καλλιεργηθούν, μπορεί να παίξουν σημαντικό προστατευτικό ρόλο. Για παράδειγμα έχει διαπιστωθεί ότι η λυκοπένη που εμπεριέχεται στην ντομάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, ενώ χημικές ουσίες του μπρόκολου πιστεύεται ότι διεγείρουν ένα γονίδιο που προστατεύει έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τα στοιχεία που δείχνουν ότι φρούτα και λαχανικά ίσως προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αν και δεν έχει τεκμηριωθεί πλήρως αυτή η σχέση.

 

Πηγή: sigmalive.com

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ειδήσεις - Νέα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα