ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ

Η θαλιδομίδη, ένα φάρμακο που οδήγησε σε πολυάριθμες γεννήσεις βρεφών με δυσπλασίες όταν λανσαρίστηκε ως χάπι για τις πρωινές ναυτίες της εγκυμοσύνης πριν από μισό αιώνα, ενδέχεται να είναι χρήσιμη στην αντιμετώπιση μιας κληρονομικής πάθησης που πλήττει τα αιμοφόρα αγγεία.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Medicine, Γάλλοι ερευνητές βρήκαν ότι η χορήγηση θαλιδομίδης σε ασθενείς με μια διαταραχή που ονομάζεται κληρονομική αιμορραγική τηλαγγειεκτασία (ΗΗΤ) μείωσε τη βαρύτητα και τη συχνότητα της αιμορραγίας από τη μύτη, ενός από τα κύρια συμπτώματα της νόσου.
Ο Franck Lebrin, επικεφαλής της μελέτης, μαζί με συναδέλφους του από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM) στο Παρίσι, δήλωσαν ότι πειράματα σε ποντίκια με HHT έδειξαν ότι η θεραπεία με θαλιδομίδη μπόρεσε να επιδιορθώσει βλάβες στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, μέσω ενός μηχανισμού που περιλαμβάνει πρωτεΐνες που συμμετέχουν στην κυτταρική αύξηση. «Βιοψίες από επιφανειακό ιστό της μύτης από ασθενείς με ΗΗΤ έχουν δείξει ότι παρόμοιοι μηχανισμοί μπορεί να εξηγούν τις δράσεις της θεραπείας με θαλιδομίδη στους ανθρώπους», γράφουν οι ερευνητές.
Η ΗΗΤ πλήττει περίπου 1 στα 5.000 άτομα. Πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν υποτροπιάζουσες και δύσκολες στην αντιμετώπιση αιμορραγίες στη μύτη, οι οποίες μπορεί να μειώσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους.
Η θαλιδομίδη είχε χρησιμοποιηθεί τη δεκαετία του 1960 για την αντιμετώπιση της πρωινής ναυτίας σε εγκύους, αλλά αποσύρθηκε από την αγορά εξαιτίας των σοβαρών συγγενών ανωμαλιών που παρατηρήθηκαν στα νεογνά των γυναικών που είχαν λάβει το φάρμακο. Πιο πρόσφατα, η θαλιδομίδη -η οποία έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες- γνώρισε μιαν αναβίωση και σήμερα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως το πολλαπλό μυέλωμα.

 

Πηγή: sigmalive.com

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ειδήσεις - Νέα

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα