ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ
Featured_vite

Η βιταμίνη Ε είναι λιποδιαλυτή οργανική ένωση και όπως οι περισσότερες βιταμίνες, δεν συντίθεται από τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά προσλαμβάνεται μέσω της τροφής. Θεωρείται ως η πιο ισχυρή λιποδιαλυτή βιταμίνη. Βρίσκεται κυρίως στα φυτικά έλαια, όπως στο σιτάρι, στα φιστίκια και στο ηλιοτρόπιο, που είναι ιδιαίτερα πλούσια πηγή. Έχουν ανακαλυφθεί ορισμένες ενώσεις που έχουν παρόμοια λειτουργικότητα με τη βιταμίνη Ε, οι τοκοφερόλες. Δρουν ως ένα από τα σημαντικότερα διατροφικά αντιοξειδωτικά κατά των ελεύθερων ριζών για την προστασία των κυτταρικών μεμβρανών και των λιποπρωτεϊνών. 

Επίσης, η βιταμίνη Ε εμποδίζει την οξείδωση πολλών θρεπτικών συστατικών, όπως τα Ω3 λιπαρά οξέα. Συμβάλλει στην υγεία του καρδιαγγειακού και ιδιαίτερα σε άτομα με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, αλλά και σε περιπτώσεις ορθοστατικής υπότασης.

Βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και στον έλεγχο της χοληστερίνης και κρίνεται απαραίτητη η λήψη της σε άτομα που λαμβάνουν στατίνες, διότι αυτές μειώνουν την αντιοξειδωτική της ισχύ. Επίσης, προστατεύει τους πνεύμονες από την ατμοσφαιρική ρύπανση, τροφοδοτεί με οξυγόνο το σώμα και επιβραδύνει τη γήρανση. Ελαττώνει τις εξάψεις κατά το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και την εμμηνόπαυση και βοηθά σε περιπτώσεις γεροντικής εκφύλισης ωχρού κηλίδας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εξωτερικά, τρυπώντας την κάψουλα, σε εκζέματα, εγκαύματα, αλλά και σαν καλλυντικά, με αντιγηραντικές και αναπλαστικές ιδιότητες.

Η βιταμίνη Ε θεωρείται εξαιρετικά ασφαλής βιταμίνη. Σπάνια έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες σε πολύ υψηλές δόσεις, όπως μυϊκή αδυναμία και παροδική κεφαλγία και αφορά σε χρόνια λήψη καθημερινών ποσοτήτων Βιταμίνης E άνω των 1600 IU.

Κείμενο: Δήμητρα Ανεστοπούλου, Φαρμακείο Μιρέλλας Κωτσόγιαννη, @mirellafarmakeio

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ειδήσεις - Νέα

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα