ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ

Με τον όρο βιταμίνη Κ αναφερόμαστε σε μια ομάδα λιποδιαλυτών βιταμινών στην οποία ανήκουν η βιταμίνη Κ1 και η βιταμίνη Κ2.

Η βιταμίνη Κ1 είναι γνωστή και ως φυλλοκινόνη και η λήψη της γίνεται μέσω της διατροφής του ατόμου. Η βιταμίνη Κ2 είναι γνωστή και ως μενακινόνη και συντίθεται κυρίως από τα φιλικά εντερικά βακτήρια, ενώ συναντάται και σε μικρές ποσότητες σε ζωικά προϊόντα ή προϊόντα ζύμωσης.

Η βιταμίνη Κ παρουσιάζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος καθώς συμμετέχει στην σύνθεση και στην ενεργοποίηση των πρωτεϊνών πήξης. Επίσης, συμμετέχει στον σχηματισμό της οστεοκαλσίνης, μιας εκκριτικής ορμόνης η οποία ρυθμίζει την εναπόθεση του ασβεστίου στα οστά.

Ζωικές πηγές

-          Σολωμός

-          Γαρίδες

-          Κοτόπουλο

-          Αβγά

Φυτικές πηγές

-          Λαχανίδα

-          Μπρόκολο

-          Αποξηραμένα σύκα

-          Ελαιόλαδο

-          Σπανάκι

Προσοχή: Η βιταμίνη Κ αντενδείκνυται σε άτομα που έχουν έλλειψη  του ενζύμου G-6-PD  ή λαμβάνουν θεραπεία με κουμαρινικά – αντιπηκτικά.

Κείμενο : Μαργαρίτα Μαργαριτίδου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Φαρμακείο Μαργαριτίδης Μιχάλης Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ειδήσεις - Νέα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα