ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ
Featured_shutterstock_66613363

Λονδίνο — Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανέτρεψαν την κλασσική αντίληψη που θέλει τον άνθρωπο όσο περισσότερο σκέφτεται το φαγητό, τόσο περισσότερο να τρώει.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον με επικεφαλής την πειραματική ψυχολόγο Δρ Κάρεϊ Μόργουετζ, δημοσίευσαν έρευνα στο περιοδικό Science σύμφωνα με την οποία, η σκέψη ότι καταναλώνουμε λαχταριστά φαγητά, όπως για παράδειγμα μια σοκολάτα ή ένα παγωτό, αρκεί για να μειώσει την όρεξή μας και να σταδιακά να χάσουμε κιλά.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από 300 εθελοντές να φανταστούν ότι τρώνε ζαχαρωτά ή κομμάτια τυριού. Στη συνέχεια συνέκριναν την ποσότητα του φαγητού που πραγματικά κατανάλωσαν.

Αποδείχτηκε ότι όσοι είχαν φανταστεί ότι τρώνε, έφαγαν μετά μέχρι και 50% λιγότερο φαγητό (δηλαδή το μισό) από ό,τι όσοι δεν είχαν κάνει την νοητική άσκηση.

Όσοι έκαναν την άσκηση φαντασίας σε τακτική βάση, είχαν λιγότερη όρεξη και έτρωγαν λιγότερο σε σχέση με όσους έκαναν την ίδια άσκηση λίγες φορές.

Με άλλα λόγια, η νοητική εκπαίδευση φέρνει αποτελέσματα και μπορεί να βοηθήσει τη δίαιτα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανάλογα αποτελέσματα, με τη βοήθεια της φαντασίας, μπορεί να υπάρξουν, εκτός από το φαγητό, και σε άλλα πράγματα, όπως στο κάπνισμα και τα ναρκωτικά.

Η επιτυχία της νοητικής δίαιτας βασίζεται σε ένα κυρίως τρικ: στο να φαντάζεται κανείς όσο γίνεται πιο ζωντανά ότι τρώει από την αρχή έως το τέλος το αγαπημένο του φαγητό ή γλυκό και να μην αρκείται απλώς σε μια γρήγορη σκέψη, που εύκολα σβήνει από το νου.

Όπως είπε η Δρ Μόργουετζ, αποτελεί «θεμελιωδώς λανθασμένη στρατηγική» να προσπαθεί κάποιος να κάνει δίαιτα καταπιέζοντας τις σκέψεις του για το φαγητό. Αντίθετα, πρέπει να δίνει διεξόδους σε αυτές τις επιθυμίες, αλλά στη σκέψη του και με όσο γίνεται πιο ρεαλιστικό τρόπο, πράγμα που λειτουργεί ως υποκατάστατο για την τροφή.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ειδήσεις - Νέα

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα