ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ
Featured_shutterstock_61090048

Νέα Υόρκη — Η διατροφή μας μπορεί να επηρεάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών ή άσθματος και αυτό αφορά και τα παιδιά, σύμφωνα με ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του 'Αμπερντιν στην Μ.Βρετανία διαπίστωσαν ότι ο ψευδάργυρος, οι βιταμίνης Α, D και Ε, καθώς επίσης τα φρούτα και λαχανικά, έχουν προστατευτικό ρόλο, αλλά τονίζουν ότι τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά, και δεν μπορούν να εξαχθούν καταληκτικά συμπεράσματα.

Αυτό έχει σημαίνει ότι, οι έγκυες γυναίκες και οι γονείς δεν πρέπει να αναθεωρήσουν το διαιτολόγιο της οικογένειας με μόνο σκοπό την πρόληψη των αλλεργιών και του άσθματος.

Ο Δρ Γκράχαμ Ντεβερου και οι συνεργάτες του επανεξέτασαν στοιχεία από 62 πρόσφατες μελέτες που ανέλυαν την διατροφή και τον κίνδυνο αλλεργίας και άσθματος.

Όλες οι έρευνες είχαν βασιστεί σε διατροφικά ημερολόγια γυναικών και άλλες μεθόδους παρατήρησης, σχεδιασμός που απέχει από τις κλινικές έρευνες όπου οι συμμετέχοντες λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής ή συγκεκριμένες τροφές για κατανάλωση.

Εκ των 22 ερευνών που εστίασαν στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, 17 συσχέτισαν την υγιεινότερη διατροφή με χαμηλότερο κίνδυνο άσθματος και αλλεργιών. Και δύο μελέτες έδειχναν ότι τα παιδιά με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Α στον οργανισμό, είχαν 75% μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος.

Επίσης, η τήρηση της μεσογειακής διατροφής (πλούσια σε λαχανικά, ψάρι και μονοακόρεστα λιπαρά από ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, μικρή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη από κρέας και γαλακτοκομικά) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με μείωση κατά 80% του κινδύνου συριγμού για το βρέφος.

Ωστόσο, οι έρευνες δεν ανέδειξαν προφανή οφέλη από την βιταμίνη C ή το σελήνιο.

 

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ειδήσεις - Νέα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα