ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ
Featured_shutterstock_108410141

Πάντα θυμάμαι εκείνο το πρωινό που ξύπνησα με το επίπονο σημάδι στα χείλη ! Η απάντηση που πήρα στην εύλογη απορία μου, ήταν: Α! έβγαλες «ξεθύμασμα»! Στην συνέχεια έμαθα ότι αυτή η πρωτόγνωρη εμπειρία, θα επαναλαμβανόταν αρκετά συχνά στην ζωή μου και ότι ονομάζεται επιχείλιος έρπης! (έρπητας από το ρήμα έρπω: σέρνομαι, καθότι χαρακτηρίζεται από πολλές φυσαλίδες, η μία δίπλα στην άλλη).

Η εμφάνιση του είναι πολύ συχνή και υπολογίζεται ότι ο μισός πληθυσμός θα εμφανίσει επιχείλιο  έρπητα μέχρι την ηλικία των 20 χρόνων. Οι συχνές υποτροπές οφείλονται στο γεγονός ότι ο ιός υπάρχει στον οργανισμό σε λανθάνουσα κατάσταση (αποθηκεύεται στα νευρικά μας κύτταρα) και η συχνότητα εμφάνισης εξαρτάται από το «πρόσφορο» έδαφος που αναζητά  ο ιός για να εκδηλωθεί. Το εξασθενημένο ανοσοποιητικό μας σύστημα αποτελεί την ιδανική συνθήκη για να δράσει ανενόχλητος, κυρίως μετά από πυρετό ή κρυολόγημα , μετά από σωματική αλλά και ψυχική εξάντληση αλλά και από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Μερικές φορές, ο ιός προειδοποιεί για την εκδήλωσή του με έντονη ξηροδερμία στα χείλια ή μια κοκκινίλα ή πόνο στο σημείο που πρόκειται να εμφανιστούν στην συνέχεια οι φυσαλίδες. Άλλες φορές, πάλι απροειδοποίητα, βρίσκεται σε πλήρη εκδήλωση εντός 2-3 ωρών, ακόμη και κατά την διάρκεια του ύπνου μας!

Ας γνωρίσουμε τι ακριβώς συμβαίνει :

Ο επιχείλιος έρπης προκαλείται συνήθως από τον ιό του απλού έρπητα HSV1 (πολύ σπανιότερα από τον ιό HSV2 που είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνος για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων).

Η μετάδοση του ιού γίνεται από επαφή μολυσμένου δέρματος ή βλεννογόνου, ενώ ο ιός δε ζει παραπάνω από 30 λεπτά εκτός του ανθρώπινου σώματος και είναι ευαίσθητος στο χλώριο. Ο χρόνος επώασης είναι από 3 μέχρι 20 ημέρες και στη συνέχεια, ο ιός ζει σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό και κατά καιρούς μπορεί να αναζωπυρωθεί. Το 85% του ανθρώπινου πληθυσμού έχουν αντισώματα για τον έρπητα τύπου 1, αλλά μεγάλο μέρος των φορέων είναι ασυμπτωματικοί.

Εκδηλώνεται με κοκκινίλες και φυσαλίδες στην περιοχή γύρω από το στόμα, οι οποίες και συνοδεύονται από αίσθημα καύσου, οίδημα και τις περισσότερες φορές, πόνο και έντονη φαγούρα. Στην συνέχεια οι φυσαλίδες σπάνε και απελευθερώνεται το περιεχόμενο υγρό που περιέχει εκατομμύρια του ιού (επικίνδυνο στάδιο  μετάδοσης). Τέλος, η περιοχή ξηραίνεται και εάν δεν φροντίζουμε για την συχνή ενυδάτωση της, μπορεί να προκληθεί αιμορραγία και έντονος πόνος. Ο ιός και οι βλάβες του αυτοθεραπεύονται μέσα σε 5-7 ημέρες.

Το ευχάριστο είναι ότι  εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν σημάδια ή ουλές.

Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα, για να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες επανεμφάνισης, φρόνιμο θα ήταν να προσέχουμε τα εξής :

Την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας: Αν και πολλοί άνθρωποι είναι φορείς του ιού, δεν εμφανίζουν όλοι συμπτώματα. Ας προσέξουμε,  ιδιαίτερα το κρύο, την κούραση, την έμμηνο ρύση και το στρες.

Το φιλί: Ο ιός μεταδίδεται μόνο μέσω της επαφής και όχι από μολυσμένα αντικείμενα, αφού ζει ελάχιστα εκτός του σώματος. Ας αποφεύγουμε, λοιπόν, οποιαδήποτε επαφή με άτομα που έχουν τη λοίμωξη.  Επιπλέο , όταν εμείς έχουμε την λοίμωξη, να μη φιλάμε στο πρόσωπο άτομα ευπαθών ομάδων, όπως βρέφη, παιδιά και εγκύους.

Το άγγιγμα: Είναι πολύ σημαντικό να μην ακουμπάμε τις φυσαλίδες με τα δάχτυλα και να μην τις σπάμε, για να μην τις μολύνουμε με μικρόβια, αλλά και  για να μη μεταφέρουμε τον ιό σε άλλα σημεία του προσώπου ή του σώματος μας.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον επιχείλιο έρπητα !

Τα θεραπευτικά σχήματα που ακολουθούν  είναι συμπτωματικά  και  προσβλέπουν στην μείωση της έντασης  των συμπτωμάτων αλλά και στην ταχύτερη επούλωσή τους.

  • κρέμα ακυκλοβίρης : χρήση κάθε 4 ώρες, μέγιστη χρήση 4 μέρες ή
  • κρέμα πενσικλοβίρης: χρήση κάθε 2 ώρες, μέγιστη χρήση 4 μέρες
  • τοπικές αναισθητικές κρέμες(σπανίως): με λιδοκαϊνη ή βενζοκαϊνη ή τετρακαϊνη για ανακούφιση από το αίσθημα καύσου.
  • παυσίπονα, σε περίπτωση που ο πόνος δεν είναι υποφερτός πχ. ιβουπροφένη ή ναπροξένη.
  • ενυδατικές κρέμες χειλιών για το στάδιο ξηρότητας προς αποφυγή των επίπονων αιμορραγιών. Εξαιρετικά ωφέλιμο θα ήταν να επιλέξουμε με αντηλιακό δείκτη!

Προσοχή

1.Να μην χρησιμοποιούνται κορτιζονούχες κρέμες , καθότι καθυστερούν την επούλωση.

2.Να μην χρησιμοποιούνται ακυκλοβίρη και πενσικλοβίρη σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Σε ποιες περιπτώσεις όμως πρέπει να απευθυνθούμε στον γιατρό μας ?

Όταν οι βλάβες είναι εκτεταμένες, π.χ. στη μύτη,  στα μάγουλα, στα μάτια (ιδιαίτερα επικίνδυνο, μπορεί να οδηγήσει στην τύφλωση). Σ' αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί αγωγή με αντιικά χάπια (per os).

Ανοσοκατασταλμένα άτομα π.χ. σε άτομα που κάνουν χημειοθεραπεία , όσοι πάσχουν από AIDS .

Εναλλακτική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του επιχείλιου έρπητα

Τοπικά :

  • Λάδι μελαλεύκης (Melaleuca alternifolia  ή teatreeoil) από το αυστραλιανό δέντρο τσαγιού, έχει ευεργετικές θεραπευτικές ιδιότητες (συμπεριλαμβανομένης αντισηπτικής, αντιμυκητιασικής και αντιμικροβιακής δράσης), μπορεί να επαλειφθεί απευθείας πάνω στην περιοχή κνησμού 4-5 φορές ημερησίως.
  • Εκχύλισμα μελισσόχορτου (melissa officinallis), γνωστού και ως κιτροβάλσαμου, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι έχει αντιική δράση κατά των μολύνσεων του έρπητα. Μπορεί να αποτρέψει τα έλκη και να επιταχύνει τη θεραπεία, αν χρησιμοποιηθεί σαν κρέμα, στην απαρχή των συμπτωμάτων, 4 φορές ημερησίως, μέχρι να σπάσουν οι φυσαλίδες.
  • Βάμμα  πρόπολης: Η πρόπολη έχει ευρύ αντιικό φάσμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δύο τρόπους. Τοπικά, πάνω στα έλκη, 4 φορές ημερησίως, αλλά και ως πόσιμο διάλυμα 1ml.  ημερησίως, είτε αυτούσιο είτε σε συνδυασμό με βιταμίνη C. Μειώνει σημαντικά τα έλκη αλλά και επιταχύνει την επούλωση. Όταν οι φυσαλίδες σπάσουν, προτείνεται η χρήση αλοιφής με πρόπολη,( καθότι δεν περιέχει αλκοόλη όπως το βάμμα πρόπολης), επιπρόσθετα ενυδατώνει την πάσχουσα περιοχή, ώστε να αποφευχθεί το στάδιο της αιμορραγίας.

L-Λυσίνη αμινοξύ, που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει φήμη για την ικανότητά της να θεραπεύει τα συμπτώματα που επιφέρει ο έρπης. Η λυσίνη (L-lysine), είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ (δηλαδή δεν μπορεί να παραχθεί από το σώμα μας). Πράγματι, ιδίως σε συνδυασμό με βιταμίνη C (1000 mg. ημερησίως) με  βιοφλαβονοειδή, μειώνει τη συχνότητα και σοβαρότητα των κρίσεων, ενώ μειώνει στο μισό  και το χρόνο επούλωσης των πληγών που δημιουργεί ο έρπης.  Δοσολογία:1000 mg, 3 φορές την ημέρα μεταξύ των γευμάτων, μέχρι να επιτευχθεί η επούλωση.  Για άτομα με υποτροπιάζουσες μολύνσεις προτείνεται δόση συντήρησης, αφότου επιτευχθεί η επούλωση: 500 mg. L-lysine την ημέρα για 1 μήνα.

 ΣΥΜΒΟΥΛΗ : το αμινοξύ αργινίνη πρέπει να περιορίζεται στη διατροφή, για να μεγιστοποιήσει την αναλογία λυσίνης/αργινίνης. Έτσι, καταστέλλονται τα συμπτώματα και μειώνεται η συχνότητα επανεμφάνισης. Εκτός των συμπληρωμάτων, κατάλληλα τρόφιμα για την αύξηση πρόσληψης λυσίνης είναι οι πατάτες, η μαγιά μπύρας, το ψάρι, τα φασόλια και τα αβγά. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αργινίνη, που πρέπει να αποφευχθούν, είναι η σοκολάτα, οι  ξηροί καρποί, ζελατίνη, οστρακοειδή, μανιτάρια.

 Ένα άλλο γιατρικό ενάντια στον έρπη είναι το σκόρδο σε κάψουλες ή σε ταμπλέτες. Παίρνουμε μια υψηλή δόση όταν ξεκινήσουν οι ενοχλήσεις (τσούξιμο) και στη συνέχεια ελαττώνουμε . Οι ταμπλέτες σκόρδου συνιστώνται γιατί είναι πιο εύπεπτες και άοσμες.

Κείμενο: Εριφύλη Ρούσσου, Φαρμακοποιός - Μέλος δικτύου Advance - Βόλος

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Συμβουλές από το Φαρμακοποιό σας

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα