ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ
Featured_shutterstock_84112558_copy

Βάζω πρώτα την αντηλιακή και μετά την ενυδατική κρέμα; Πώς εφαρμόζεται η κρέμα ματιών; Κάνει να χρησιμοποιήσω την λευκαντική κρέμα για τις σκούρες κηλίδες το καλοκαίρι; Πότε πρέπει να παίρνω το φάρμακο για το στομάχι; Πόσες μέρες πρέπει να πάρω την αντιβίωση;

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις απορίες που εκφράζονται, όταν αγοράζει κάποιος από το φαρμακείο μια κρέμα για το πρόσωπο, ένα καθαριστικό ή ακόμα περισσότερο ένα φάρμακο.

Όσον αφορά στα φάρμακα υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες.

Πρώτα από όλα πρέπει να ελέγχεται πάντα η ημερομηνία λήξης του φαρμάκου. Αν κάποιο φάρμακο έχει λήξει, πρέπει να απορριφθεί στον κατάλληλο κάδο, που υπάρχει στο φαρμακείο, ώστε να προστατεύεται και το περιβάλλον από τη ρύπανση, αλλά και ο πληθυσμός από τα απόβλητα.

Η λήψη ενός φαρμάκου θα γίνει, μόνο εφ όσον ο χρήστης έχει συμβουλευθεί το γιατρό ή τον φαρμακοποιό του και άρα είναι σίγουρος για τη σωστή χρήση του, δηλαδή για ποιό λόγο το φάρμακο χρησιμοποιείται, πόσες φορές την ημέρα θα το λαμβάνει, με ποιό τρόπο και για πόσες ημέρες θα διαρκέσει η αγωγή. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζει αν το φάρμακο λαμβάνεται πριν ή μετά το φαγητό, γιατί αυτό θα επηρεάσει την απορρόφησή του από τον οργανισμό ή θα προκαλέσει κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες φαρμάκων που θέλουν περισσότερη προσοχή κατά την χορήγησή τους, άρα για οποιαδήποτε απορία, θα πρέπει να ερωτηθεί ο φαρμακοποιός ή ο γιατρός, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την σωστή χρήση τους.

Η σωστή χρήση των φαρμάκων είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δηλαδή η σωστή θεραπεία χωρίς ανεπιθύμητες δράσεις και παρενέργειες.

Στην περίπτωση ενός αντιβιοτικού για παράδειγμα, η θεραπεία πρέπει να ολοκληρωθεί ακόμα και αν τα συμπτώματα έχουν παρέλθει.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι τα φάρμακα για την γαστροπροστασία, που είναι απαραίτητο να χορηγηθούν 20 λεπτά πριν το φαγητό, για να είναι αποτελεσματικά.

Στην περίπτωση των εισπνεόμενων φαρμάκων, το αποτέλεσμα μιας θεραπείας είναι άμεσα εξαρτημένο και από το πόσο ο ασθενής είναι συνεργάσιμος και ακολουθεί σωστά τις οδηγίες χρήσης.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πολύ σημαντικές, άρα θα πρέπει να τις γνωρίζει ο ασθενής, ώστε αν παρουσιαστεί κάποια, να ενημερωθεί άμεσα ο γιατρός, για να δώσει την κατάλληλη οδηγία.

Προσοχή θα πρέπει να δίνεται και στα φάρμακα που θεωρούνται αθώα και δε χρειάζονται ιατρική συνταγή ή δεν τα έχει συστήσει ο φαρμακοποιός ή ο γιατρός όπως είναι η παρακεταμόλη, που η συνεχής χρήση της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο συκώτι, ιδίως αν η λήψη της γίνει παράλληλα με την κατανάλωση αλκοόλ.

Τέλος, η διατήρηση όλων των προϊόντων και πόσο μάλλον των φαρμάκων είναι πολύ σημαντική. Τα φάρμακα πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό σκιερό μέρος μακριά από υγρασία, διότι η ζέστη ή η υγρασία μπορεί να προκαλέσει αλλοίωσή τους και πριν την ημερομηνία λήξης και άρα ανεπιθύμητες ενέργειες.

Όλα τα φάρμακα θα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από τα παιδιά,  γιατί και το πιο αθώο προϊόν μπορεί να καταλήξει βλαβερό στα χέρια ενός παιδιού.

Όμως, δεν είναι μόνο τα φάρμακα που πρέπει να συντηρούνται και να λαμβάνονται σωστά, αλλά και τα καλλυντικά.

Όπως είναι γνωστό, η επιδερμίδα για να διατηρήσει τη ζωντάνια και την φρεσκάδα της, χρειάζεται προσοχή και περιποίηση. Τα καλλυντικά προϊόντα είναι αυτά που θα χρησιμοποιηθούν για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα.

Ποια είναι η σωστή χρήση των καλλυντικών; Τι πρέπει να γνωρίζει ο χρήστης;

Βασικός κανόνας: το πλύσιμο των χεριών, πριν έρθουν σε επαφή με το πρόσωπο. Έτσι αποφεύγονται οι μολύνσεις και οι ερεθισμοί.

Ο καθαρισμός του προσώπου είναι απαραίτητος πριν την εφαρμογή μιας κρέμας ή ενός serum. O καθαρισμός γίνεται με gel, που ξεπλένεται με νερό και με γαλάκτωμα ή lotion micellaire, που δεν χρειάζονται νερό. Χρησιμοποιείστε μικρή ποσότητα από το προϊόν και εφαρμόστε το σε όλο το πρόσωπο και το ντεκολτέ. Στη συνέχεια, μια τονωτική λοσιόν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να κλείσουν οι πόροι και να τονωθεί η επιδερμίδα.

Η κύρια περιποίηση περιλαμβάνει serum, κρέμα ενυδάτωσης ή αντιγήρανσης και κρέμα ματιών.

Το serum εφαρμόζεται σε μικρή ποσότητα, αφού είναι αρκετά λεπτόρρευστο, με ελαφριά χτυπηματάκια έτσι ώστε να εισχωρήσει το προϊόν βαθύτερα στο δέρμα και να δώσει ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Μετά το serum εφαρμόζεται η κρέμα ματιών. Η κρέμα ματιών εφαρμόζεται τοποθετώντας μικρές κουκίδες (συνολική ποσότητα όσο ένας αρακάς) γύρω από τα μάτια, έως την περιοχή των ζυγωματικών. Οι μικρές κουκίδες απλώνονται με απαλά χτυπηματάκια χωρίς το δέρμα να τεντώνεται, ακουμπώντας τα ακροδάχτυλα και φτάνοντας έως την περιοχή κάτω από τα φρύδια,

Ακολουθεί η κρέμα προσώπου. Η κρέμα προσώπου πρέπει να εφαρμόζεται σε μικρή ποσότητα, περίπου ίση με 2 φιστίκια και να απλώνεται από μέσα προς τα έξω σε όλο το πρόσωπο και στο ντεκολτέ κάνοντας massage μέχρι να απορροφηθεί τελείως.

Η αντηλιακή προστασία είναι απόλυτα απαραίτητη το καλοκαίρι και σε πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες και το χειμώνα, μιας και η πατρίδα μας έχει πολύ έντονη και για μεγάλη διάρκεια ηλιοφάνεια.  Το αντηλιακό, ιδανικά, πρέπει να ανανεώνεται κάθε δύο ώρες για να αποφευχθεί  η  πολύ βλαβερή για το δέρμα φωτογήρανση.

Και maquillage;

Ναι, τώρα, σε αυτό το καθαρό και περιποιημένο δέρμα το maquillage θα αναδειχθεί και θα απογειώσει την εμφάνιση. Πάντα όμως με στεγνά και καθαρά πινέλα και σφουγγαράκια.

Η σωστή περιποίηση του προσώπου κλείνει οπωσδήποτε με demaquillage ή απλά, σχολαστικό καθαρισμό της επιδερμίδας στο τέλος της ημέρας, για να απομακρυνθούν οι ρύποι και το δέρμα να ανασάνει και να ηρεμήσει.

Τα καλλυντικά φυλάσσονται σε δροσερό και σκιερό σημείο, μακριά από παιδιά, κλείνονται καλά για να μη μολύνονται και παρακολουθείται η ημερομηνία λήξης τους, αν έχουν, ή άλλως η ένδειξη για το διάστημα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν μετά το άνοιγμα της συσκευασίας τους. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση προϊόντος που έχει αλλάξει χρώμα ή οσμή ή έχει λήξει.

Σωστό είναι να μη γίνεται ανταλλαγή καλλυντικών και κάθε άτομο να έχει τα δικά του προϊόντα και εργαλεία περιποίησης, για να  αποφεύγονται μολύνσεις και ερεθισμοί. Σε περίπτωση μόλυνσης αποφύγετε τη χρήση καλλυντικών και ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας ή επισκεφθείτε το συντομότερο το δερματολόγο σας.

Αν κάποιο προϊόν χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια μιας μόλυνσης, πετάξτε το.

Σε κάθε περίπτωση ο/η φαρμακοποιός σας, είναι δίπλα σας και πάντα πρόθυμος/η να λύσει τις απορίες σας και να σας δώσει πολύτιμες συμβουλές. Εμπιστευθείτε τον/την!

Κεείμενο : Λουκία Τεριάκη , Φαρμακοποιός Φαρμακείου - μέλους δικτύου Advance, Τρίπολη

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Συμβουλές από το Φαρμακοποιό σας

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Προστατεύω τον εαυτό μου .. τι σημαίνει αυτό για τις ημέρες που διανύουμε;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα