ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ
Featured__

Επιπεφυκίτιδα είναι μια ασθένεια του ματιού που προκαλεί φλεγμονή στον επιπεφυκότα. Ο επιπεφυκότας είναι η διάφανη λεπτή μεμβράνη που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων και εκτείνεται στο πρόσθιο τμήμα του βολβού του ματιού (στο άσπρο  του ματιού). Η κύρια λειτουργία του είναι η προστασία του ματιού και η παραγωγή αντιμικροβιακών παραγόντων.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα;

Λόγω της εμφανούς θέσης του, ο επιπεφυκότας μπορεί να ερεθιστεί από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες, προκαλώντας διαστολή των αγγείων,  συνεπώς αυξημένη ροη αίματος, η οποία δίνει στην όψη του ματιού ένα κόκκινο  χρώμα.

Επίσης, κατά τον ερεθισμό παρατηρείται αυξημένη δακρύρροια, η οποία είναι σημαντική για τον καθαρισμό του ματιού από οποιονδήποτε ερεθιστικό παράγοντα.

Ο ερεθισμός αυτός μπορεί να προκαλέσει παραγωγή βλέννας, η οποία μπορεί να είναι υδαρή ή πυώδης, ανάλογα με το αίτιο της φλεγμονής.

Έντονη φαγούρα, αίσθημα καύσου και ξένου σώματος, πρήξιμο και ενόχληση στο φως μπορεί επίσης να παρουσιαστούν.

Ποιες είναι οι κύριες αιτίες της επιπεφυκίτιδας και πώς θεραπεύεται;

Λοιμώδης επιπεφυκίτιδα

Α)Επιπεφυκίτιδα από βακτηριακή λοίμωξη

Η βακτηριακή λοίμωξη οφείλεται σε βακτήρια που μπορεί να έχουν προέρθει είτε από διπλανές περιοχές, όπως μύτη, ιγμόρεια, είτε να έχει μεταδοθεί από κάποιον άλλον ασθενή. Η βακτηριακή λοίμωξη ξεκινά από το ένα μάτι και μεταφέρεται και στο άλλο.

Εμφανίζεται αίσθημα καύσου, ερυθρότητα και παρατηρούνται πολλές εκκρίσεις (τσίμπλες). Τα βλέφαρα δυσκολεύονται να ανοίξουν κατά το πρωινά ξύπνημα. Η  πυώδης βλέννα και το οφθαλμικό πρήξιμο είναι χαρακτηριστικά της βακτηριακής λοίμωξης.

Ο οφθαλμίατρος αφού εξετάσει την κλινική εικόνα του ασθενούς θα καθορίσει αν χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή. Τοπική εφαρμογή αντιβιοτικών σταγόνων ή αλοιφών είναι η συνήθης θεραπεία βακτηριακής λοίμωξης, αν και τις περισσότερες φορές η λοίμωξη υποχωρεί σε μερικές μέρες και χωρίς θεραπεία.

Β) Επιπεφυκίτιδα από ιογενή λοίμωξη

Η επιπεφυκίτιδα από ιογενή λοίμωξη είναι συνηθισμένη αιτία επιπεφυκίτιδας σε όλες τις ηλικίες και προέρχεται από ιούς και κατά κύριο λόγο, από τους αδενοΐους.

Έντονη δακρύρροια, αίσθημα ξένου σώματος, ερυθρότητα  είναι τα κύρια συμπτώματα. Οι υδαρείς εκκρίσεις και το οίδημα βλεφάρων είναι χαρακτηριστικά μιας ιογενούς λοίμωξης. Η λοίμωξη ξεκινά στο ένα μάτι και προχωρεί στο άλλο. Κάποιες φορές παρατηρούνται και συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης.

Η πρόληψη της μετάδοσης είναι άκρως απαραίτητη, καθώς η ιογενής επιπεφυκίτιδα είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Οι συχνές κομπρέσες ανακουφίζουν τα συμπτώματα, όπως επίσης και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη μπορεί να αντιμετωπίσουν την ένταση των συμπτωμάτων, αν και η λοίμωξη μπορεί να υποχωρήσει μέσα σε 2-3 εβδομάδες. Σε περίπτωση που η επιπεφυκίτιδα ξεπεράσει αυτό το διάστημα, η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο είναι απαραίτητη.

Επιπεφυκίτιδα από χλαμύδια

Η επιπεφυκίτιδα από χλαμύδια μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο με τις εκκρίσεις των ματιών ή της μύτης, ακόμα και από πουλιά και μύγες και ειδικά σε χώρες με κακές συνθήκες υγιεινής. Προκαλεί χρόνια επιπεφυκίτιδα γνωστή ως τράχωμα. Θεωρείται μια από τις συχνότερες αιτίες τύφλωσης, αν και πλέον στη χώρα μας έχει εξαλειφθεί λόγω των προσπαθειών πρόληψης και θεραπείας που έγιναν για την καταπολέμηση του προβλήματος.

Σε  υποανάπτυκτες χώρες, το τράχωμα αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας και συνεχίζει να ευθύνεται για την τύφλωση πολλών ανθρώπων παγκοσμίως. Σημαντική, περα από την αντιβιοτική αγωγή, είναι και η υγιεινή στο οικογενειακό περιβάλλον, όπως το καλό πλύσιμο του προσώπου και των χεριών, καθότι είναι μεταδοτική ασθένεια.

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα θεωρείται η αλλεργική αντίδραση του ματιού σε κάποιο αλλεργιογόνο παράγοντα, όπως ακάρεα, γύρη, οικιακή σκόνη, τρόφιμα και φάρμακα.

 • Η οξεία αλλεργική επιπεφυκίτιδα εμφανίζεται μόνο όταν το μάτι έρθει σε επαφή με το αλλεργιογόνο (π.χ. καλλυντικά) και εξαφανίζεται όταν σταματήσει η επαφή.
 • Η εποχιακή επιπεφυκίτιδα, η οποία αποτελεί την πιο συνηθισμένη αλλεργική επιπεφυκίτιδα, προκαλείται από μεταφερόμενα από τον αέρα αλλεργιογόνα, όπως η γύρη.
 • Η εαρινή κερατοεπιπεφυκιτιδα παρατηρείται συνήθως σε μικρά παιδιά και υποχωρεί στην εφηβεία. Εμφανίζεται κυρίως σε θερμά κλίματα και είναι πιο έντονη το διάστημα Απρίλιο με Αύγουστο. Συνήθως, τα άτομα αυτά έχουν ιστορικό αλλεργιών.
 • Η χρόνια αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι η πιο σπάνια μορφή επιπεφυκίτιδας, η οποία επιμένει όλη τη διάρκεια του χρόνου και οφείλεται κυρίως σε αλλεργιογόνα όπως η οικιακή σκόνη και τα ακάρεα.

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι  η έντονη φαγούρα, η οποία συνήθως συνοδεύεται με το πρήξιμο των βλεφάρων, τη δακρύρροια, και το κοκκίνισμα του ματιού. Επίσης, τα συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας εμφανίζονται και στα δυο μάτια.

Η βασική θεραπεία είναι η αποφυγή του αλλεργιογόνου, κρύες κομπρέσες, αντισταμινικά κολλύρια, τεχνητά δάκρυα και πλύσιμο με άφθονο κρύο νερό. Τα τοπικά κορτικοστεροιειδή (κορτιζόνη) κολλύρια δίνονται πάντα με συμβουλή γιατρού και για μικρό χρονικό διάστημα. Προληπτική αγωγή μπορεί να δοθεί πριν την έναρξη της εποχιακής επιπεφυκίτιδας με την συμβουλή του οφθαλμίατρου και σε συνεργασία με τον αλλεργιολόγο. Επίσης, τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα για την προστασία των ματιών από το φως και τα αλλεργιογόνα.

Πρόληψη

Για τη σωστή πρόληψη της επιπεφυκίτιδας καλό είναι να τηρήσετε τους κανόνες υγιεινής:

 • Μην χρησιμοποιείτε κοινές πετσέτες και μαξιλαροθήκες.
 • Αλλάζετε συχνά πετσέτες και μαξιλαροθήκες.
 • Αλλάζετε συχνά φακούς επαφής.
 • Πλένετε συχνά τα χέρια σας.
 • Μην αγγίζετε και μην τρίβετε τα μάτια σας.
 • Μην χρησιμοποιείτε άλλα καλλυντικά πέρα από τα δικά σας.
 • Κρατήστε το παιδί στο σπίτι σε περίπτωση επιπεφυκίτιδας, καθότι είναι μεταδοτική.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Σε περίπτωση επιπεφυκίτιδας καλό είναι να ακλουθείτε τις παρακάτω συμβουλές:

 • Η προσωπική υγιεινή είναι βασικό κριτήριο για μια αποτελεσματική θεραπεία.
 • Η ορθή χρήση της αλοιφής ή του κολλυρίου είναι σημαντική, καθότι μπορεί να μεταφερθεί η λοίμωξη από το ένα μάτι στο άλλο.
 • Καλλυντικά ή φακοί επαφής πρέπει να πεταχτούν.
 • Η χρήση φακών επαφής καλό είναι να σταματήσει για  όσο κρατήσει η θεραπεία.
 • Η αλόγιστη χρήση φαρμάκων μπορεί να  επιφέρει επιπλοκές.
 • Αν εμφανιστεί πόνος ή πρόβλημα στην όραση ή αν η επιπεφυκίτιδα επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλό είναι να επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας για να εξετάσει την κατάσταση σας καθώς, κάποια σοβαρή φλεγμονή είναι πιθανόν να υπάρχει.

Κείμενο : ΜΑΛΤΖΑΡΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ, ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Συμβουλές από το Φαρμακοποιό σας

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα