ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ
Featured_shutterstock_191506259

Το καλοκαίρι είναι μία αγαπημένη εποχή για όλους, καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις διακοπές, τη χαλάρωση και τα παιχνίδια στο ήλιο.

Ωστόσο, εγκυμονεί κινδύνους που πρέπει να προσέξουμε, τόσο εξαιτίας κάποιων παθήσεων που είναι πολύ περισσότερο συχνές, όσο και εξαιτίας της αυξημένης συχνότητας ατυχημάτων που συνδέονται με την εποχή και τις εξωτερικές δραστηριότητες.

Παθήσεις

Το καλοκαίρι, έχουμε έξαρση σε συγκεκριμένες παθήσεις, των οποίων η αύξηση συνδέεται άμεσα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τη δεδομένη περίοδο. Πιο συγκεκριμένα, η πολύ υψηλή θερμοκρασία, η υγρασία, η υπεριώδης ακτινοβολία δύναται να επηρεάσουν τον οργανισμό μας και να τον καταστήσουν πιο ευάλωτο σε παθολογικές καταστάσεις, που αφορούν κυρίως στο δέρμα μας και στο ουροποιητικό μας σύστημα. Σημαντικό, λοιπόν, είναι να μπορούμε να τις αναγνωρίσουμε για να μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε έγκαιρα.

Έρπης

Το καλοκαίρι λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας, το ανοσοποιητικό μας σύστημα πέφτει, με αποτέλεσμα να παρατηρείται έξαρση στις ερπητικές λοιμώξεις. Το πιο σύνηθες είναι ο επιχείλιος έρπης, ο οποίος εμφανίζεται πάνω στα χείλια ή/και περιστοματικά. Αρχικά, πριν εκδηλωθεί ο ιός, προκαλεί κνησμό και τσιμπήματα στην πάσχουσα περιοχή, ενώ όταν εκδηλωθεί εμφανίζεται με στίγματα που εξελίσονται σε φυσαλίδες που περιβάλλονται από ερύθημα. Όσο πιο έγκαιρα το αντιμετωπίσουμε, τόσο λιγότερο έντονα θα είναι τα συμπτώματα. Παραδοσιακοί τρόποι αντιμετώπισης είναι τοπικά με φαρμακευτικές κρέμες ή/και καθαρό οινόπνευμα καθώς και εναλλακτικά, με αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου, που εφαρμόζεται με μία μπατονέτα στην πάσχουσα περιοχή. Επιπλέον, βοηθάει πάρα πολύ η λήψη λυσίνης ως συμπλήρωμα διατροφής,που μειώνει τον κύκλο ζωής του ιού, καθώς και την πιθανότητα υποτροπής και επιπλοκών. Τροφές πλούσιες σε λυσίνη είναι το κόκκινο κρέας, τα εντόσθια των ζώων και το κοτόπουλο. Τέλος, ένα ακόμη συμπλήρωμα που φαίνεται να βοηθάει είναι το σύμπλεγμα των βιταμινών B, το οποίο δρα μέσω της τόνωσης του ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος.

Ουρολοίμωξη

Εχει παρατηρηθεί ότι αλλή μία πάθηση που έχει μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η ουρολοίμωξη. Πρόκειται για μία λοίμωξη-φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος που οφείλεται σε παθογόνους μικροοργανισμούς (βακτήρια) που προσβάλουν τα ούρα, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα και τον νεφρό. Λόγω ανατομίας του γυναικείου ουροποιητικού συστήματος (στενή γειτνίαση της ουρήθρας τόσο με τον κόλπο,όσο και με τον πρωκτό), οι επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις αποτελούν συχνή παθολογική κατάσταση ιδιαίτερα στις γυναίκες. Η σεξουαλική επαφή, τα μολυσμένα νερά (θάλασσες και πισίνες), κακή υγιεινή είναι μερικά από τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν ουρολοίμωξη. Τα κύρια συμπτώματα είναι θολά ούρα, πόνος και αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, συχνοουρία, αίμα στα ούρα, ακόμη και πυρετός. Η διάγνωση γίνεται με εξέταση ούρων και η αντιμετώπιση κατά κύριο λόγο με αντιβιοτικά.

Μερικά έξυπνα tips για να την αποφυγή ουρολοιμόξεων είναι τα εξής:

  • κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού
  • καλή υγιεινή μετά τη σεξουαλική επαφή
  • άνετα και βαμβακερά εσώρουχα
  • σε γυναίκες που παθαίνουν συχνά ουρολοιμώξης βοηθαέι ιδιαίτερα η λήψη cranberry, το οποίο έχει την ιδιότητα ότι δεν αφήνει τα κολοβακτηρίδια (και κυρίως το E.Coli) να προσκολόνται στα τοιχώματα του ουροθηλίου, με αποτέλεσμα τη μείωση του βακτηριακού φορτίου. Το συγκεκριμένο μπορεί να δράσει τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά.

Ποικιλόχρους πιτυρίαση

Ένα άλλο πρόβλημα που συχνά εμφανίζεται το καλοκαίρι είναι η ποικιλόχρους πιτυρίαση. Οφείλεται σε έναν μύκητα που υπάρχει στο δέρμα και στο τριχωτό της κεφαλής, ο οποίος πολλαπλασιάζεται σε λιπαρά δέρματα όταν οι συνθήκες τον ευνοούν, όπως έντονη εφίδρωση και υψηλή θερμοκρασία. Προκαλεί κηλίδες διαφορετικού χρώματος που εντοπίζονται στη ράχη, στο στέρνο και στους βραχίονες. Αντιμετωπίζεται με αντιμυκητισιακά σαμπουάν, κρέμες ή και σπέϋ. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν είναι μεταδοτικό, όπως παρεξηγημένα έχει επικρατήσει.

Μυκητιάσεις

Μία άλλη πάθηση που εμφανίζεται συχνά το καλοκαίρι λόγω συνθηκών (υγρασία και θερμοκρασία) είναι μύκητες στα πέλματα και τα μεσοδακτύλια και έχει επικρατήσει ως  «πόδι του αθλητή». Στα προσβεβλημένα σημεία, το δέρμα είναι πιο λευκό, μπορεί να παρουσιάσει ρωγμές ή/και να ξεφλουδίσει. Επίσης, πολλές φορές μπορεί να υπάρχει έντονη κακοσμία. Η αγωγή γίνεται με τοπικά αντιμυκητισιακά κατά κύριο λόγο, ωστόσο, για να μπορέσει να βελτιωθεί η θεραπευτική αγωγή ή να αποφευχθεί η συγκεκριμένη κατάσταση, ειδικα σε πόδια που έχουν την τάση να ιδρώνουν, είναι να γίνονται ποδόλουτρα, να ακολουθείται καλό στέγνωμα των ποδιών και να χρησιμοποιούνται πούδρες. Αποφύγετε να φοράτε κλειστά παπούτσια και να περπατάτε ξυπόλητοι.

Άλλες παθήσεις

Οι περισσότερες δερματοπάθειες επιδινώνονται με την ηλιακή έκθεση, καθώς και η ακμή γι’αυτό είναι και απαραίτητη η χρήση αντηλιακού. Εξαίρεση αποτελεί η ψωρίαση, στην οποία έχουμε βελτίωση. Επίσης, πολλές φορές παρατηρούνται φωτοδερματίτιδες λόγω της ηλιακής έκθεσης.

Τέλος, είναι πολύ βασικό να μπορούμε να διακρίνουμε τα συμπτώματα που παρουσιάζουμε, για να έχουμε μία άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση, όμως, όπως και σε όλα τα πράγματα είναι καλύτερα η πρόληψη παρά η θεραπεία.

Ατυχήματα

Τσιμπήματα Φιδιών

Μόλις 7 από τα 70 είδη φιδιών που ζουν στη χώρα μας, έχουν δηλητήριο, ωστόσο όμως, ακόμη και αυτά, δεν επιτίθενται εάν δεν νιώσουν τον κίνδυνο της απειλής.

Το δηλητήριό τους δε, είναι σχετικά αδύναμο και εάν εξαιρέσεις πιθανότητες αλλεργικής αντίδρασης, δεν είναι θανατηφόρο.

Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος δεν είναι υπαρκτός, καθώς σε κάθε περίπτωση ένα τσίμπημα από φίδι, απαιτεί και τη κατάλληλη αντιμετώπιση.

Ωστόσο, δεδομένου ότι πολλά συμπτώματα που παρατηρούνται μετά από τσίμπημα φιδιού, όπως ναυτία, διάρροια, ίλιγγος, λιποθυμία και ταχυκαρδία, οφείλονται στη συναισθηματική αστάθεια του θύματος, καλό είναι να γνωρίζουμε, ώστε να αποφεύγουμε τον πανικό.

Οι ενδείξεις ενός δηλητηριώδους τσιμπήματος, είναι η ερυθρότητα, ο πόνος και το πρήξιμο της πληγείσας περιοχής, που εξαπλώνεται με το πέρασμα του χρόνου.

Κατά τη χορήγηση Πρώτων Βοηθειών σε τσίμπημα φιδιού, το σημαντικότερο είναι η διατήρηση της ψυχραιμίας, τόσο του θύματος και του επεμβαίνοντα.

Στις μέρες μας, η επιστήμη έχει εξελιχθεί τόσο πολύ, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότερες δυσάρεστες συνέπειες από τσίμπημα φιδιού, οφείλονται σε λανθασμένες αποφάσεις και ενέργειες πανικού.

Εκείνο που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, είναι να αφαιρέστε ότι αντικείμενο ή ύφασμα όπως για παράδειγμα κάποιο βραχιόλι ή δαχτυλίδι, θα μπορούσε να πιέσει την περιοχή του τσιμπήματος, με αποτέλεσμα να αυξηθεί περαιτέρω το πρήξιμο, να κρατήστε το θύμα και κυρίως το μέλος του σώματος που έχει πληγεί όσο πιο ακίνητο γίνεται και να μεταβείτε σε στο πλησιέστερο νοσοκομείο για την κατάλληλη αγωγή.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κόψετε ή σκίσετε το δέρμα, ή να επιχειρήσετε να αφαιρέσετε το δηλητήριο από την πληγή, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος, να μολύνετε την πληγείσα περιοχή με τη λεπίδα, ή τα μικρόβια που ενδεχόμενα έχει το στόμα σας, πέρα από το γεγονός, ότι μία πληγή στο στόμα σας μπορεί να έχει ως συνέπεια και τη δική σας μόλυνση από το δηλητήριο του φιδιού.

Τέλος, αποφύγετε να δώσετε αλκοόλ  ή οποιαδήποτε φαρμακευτική ουσία στο θύμα, ακόμη κι αν πρόκειται για τοπικό αντισηπτικό.

Επιθέσεις Ζώων

Πέρα από το προφανές πρόβλημα, που είναι η απώλεια ιστού και η αιμορραγία από την επίθεση ενός σκύλου για παράδειγμα, η λοίμωξη του δέρματος από ασθένειες όπως ο τέτανος ή η λύσσα αποτελεί έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο.

Σε μία τέτοια περίπτωση, το πρώτο βήμα είναι ο επιμελής καθαρισμός της πληγής με σαπούνι και άφθονο νερό, ενώ εάν υπάρχει διαθεσιμότητα, καλό είναι να εφαρμοστούν στο τραύμα φυσιολογικός ορός, οξυζενέ και σκευάσματα με αντισηπτική δράση.

Καλό είναι δε, το θύμα να επισκεφτεί το πλησιέστερο φαρμακείο ή κέντρο υγείας της περιοχής, προκειμένου να του χορηγηθεί αντιτετανικός ορός.

Θερμοπληξία

Συμβαίνει όταν για οποιοδήποτε λόγο το θερμορυθμιστικό σύστημα του οργανισμού, αδυνατεί να ανταποκριθεί στην υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται σε περίπτωση θερμοπληξίας, είναι η σύγχυση, το πολύ θερμό και ξηρό δέρμα, η άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος άνω των 39 βαθμών κελσίου, η λιποθυμία και η απουσία ιδρώτα.

Για να αντιμετωπιστεί, συνίσταται η μείωση της θερμοκρασίας με μηχανικά μέσα, όπως η μεταφορά του θύματος σε δροσερό περιβάλλον, η χαλάρωση της ενδυμασίας και η παροχή άφθονου, δροσερού (όχι παγωμένου) νερού.

Στην γρήγορη ενυδάτωση του οργανισμού, μπορεί επίσης να βοηθήσει η χορήγηση 1 κουταλιάς του γλυκού από αλάτι, διαλυμένο σε ένα λίτρο νερού.

Αιμορραγία της Μύτης

Προκαλείται από τη ρήξη ενός αιμοφόρου αγγείου του βλεννογόνου, με πιθανά αίτια το τραυματισμό του προσώπου, την επίδραση ενός ξένου σώματος στη μύτη, αναιμία, φλεγμονώδη αντίδραση, υψηλή θερμοκρασία, αγγειακές διαταραχές κ.λπ.

Η πήξη του αίματος και η διακοπή της αιμορραγίας, επιτυγχάνεται με την πίεση στα πτερύγια της μύτης για αρκετό διάστημα.

Η κλήση του κεφαλιού προς τα πίσω, όχι απλώς δεν ωφελεί, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε κατάποση αίματος.

Αντίθετα, η κλήση του κεφαλιού προς τα εμπρός, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης ναυτίας και απόφραξης των αεραγωγών.

Στη περίπτωση που η αιμορραγία επιμένει, απαραίτητη είναι η ιατρική παρέμβαση.

Ηλιακό Έγκαυμα

Είναι αποτέλεσμα της UVB ακτινοβολίας στο δέρμα και συσχετίζεται ακόμη και με την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

Ο κατάλληλος ρουχισμός, η χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας, ανάλογο με τον φωτότυπο του δέρματος και η αποφυγή της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο, ιδιαίτερα της ώρες με έντονη ηλιοφάνεια (12.00 – 17.00), αποτελούν τα βασικά προληπτικά μέτρα.

Ωστόσο, σε περίπτωση πρόκλησης ηλιακού εγκαύματος, η εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων, ενυδατικών ή εξειδικευμένων για το ηλιακό έγκαυμα κρεμών για την ανακούφιση και την ενυδάτωση του δέρματος είναι αναγκαίες.

Σε περίπτωση που το ηλιακό έγκαυμα δημιουργήσει ανοικτή πληγή, η άμεση συμβουλή του φαρμακοποιού ή/και του δερματολόγου, είναι απαραίτητη.

Κείμενο :Μαρία Μπελημπασάκη, φαρμακοποιός-μέλος Δικτύου ADVANCE, Αιγάλεω, Βαγγέλης Σελλάς, Διευθυντής Marketing, ADVANCE Pharmacies

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Συμβουλές από το Φαρμακοποιό σας

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα