ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ
Featured_thinkstockphotos-538410175

Και μόνο στο άκουσμα τους, οι γονείς αγχώνονται και αρχίζουν να ξύνονται ενστικτωδώς. Οι ψείρες έχουν μπει στην ζωή των περισσότερων οικογενειών, ιδιαιτέρως με μικρά παιδιά, είναι παντός καιρού, επίμονες και ανθεκτικές. Για να αντιμετωπιστεί όμως αποτελεσματικά ο ¨εχθρός¨, θα πρέπει να γνωρίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερα γι’ αυτόν. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψιν ότι η φθειρίαση δεν είναι σημάδι κακής υγιεινής, ότι υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία και ότι δεν υπάρχουν σοβαρά ή μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας που να σχετίζονται με αυτήν.

Γνωρίζοντας τις ψείρες

  • Οι ψείρες είναι παρασιτικά ζωύφια, χωρίς φτερά, που προσβάλουν τον άνθρωπο και τα ζώα.
  • Ο άνθρωπος προσβάλλεται από τις ψείρες του τριχωτού της κεφαλής, τις ψείρες του σώματος και τις ψείρες του εφηβαίου. Από αυτές, οι ψείρες της κεφαλής είναι οι πιο συχνά απαντούμενες.
  • Τρέφονται αποκλειστικά με ανθρώπινο αίμα και η διάρκεια ζωής τους είναι περίπου 40 ημέρες. Τόσο η αρσενική όσο και η θηλυκή, απομυζούν αίμα και με τα πόδια τους προσκολλώνται γερά στις τρίχες. Αρχικά, είναι διαφανείς όμως, όταν τραφούν αποκτούν καστανοκόκκινο χρώμα.
  • Η θηλυκή γεννά 7-10 αυγά την ημέρα, τα οποία εναποθέτει σταθερά στην βάση των τριχών του ατόμου ξενιστή. Τα αυγά γονιμοποιούνται σε 8 ημέρες, απελευθερώνοντας τα νύμφες που ωριμάζουν σε άλλες 8 ημέρες. Τα αυγά που δεν εκκολάφθηκαν λέγονται κόνιδες και έχουν λευκό χρώμα. Οι κόνιδες παραμένουν στο τριχωτό και απομακρύνονται καθώς μεγαλώνουν οι τρίχες.
  • Οι ψείρες ζουν και γεννούν τα αυγά τους στα μαλλιά, συνήθως στο πίσω μέρος του κεφαλιού και στο πίσω μέρος των αυτιών κυρίως κοντά στο δέρμα, ώστε να υπάρχει η κατάλληλη θερμοκρασία για εκκόλαψη.

Πώς εμφανίζονται & ποιά είναι τα συμπτώματα;

Πιο συχνά παρατηρούνται στα παιδιά του δημοτικού. Τα παιδιά που λούζονται πιο συχνά, προσβάλλονται πιο εύκολα από τα υπόλοιπα, καθώς με το συχνό λούσιμο ανοίγουν οι πόροι του δέρματος της κεφαλής και απελευθερώνονται οι φερορμόνες που ελκύουν τις ψείρες. Η ποιότητα και η ποσότητα των φερορμονών ποικίλει από άτομο σε άτομο σε άτομο και έτσι εξηγείται το γεγονός ότι κάποια παιδιά είναι πιο επιρρεπή. Οι ψείρες μεταδίδονται πολύ εύκολα από παιδί σε παιδί, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, με την άμεση επαφή των κεφαλιών, μέσω αντικειμένων κοινής χρήσης όπως βούρτσες, πετσέτες, σεντόνια, αξεσουάρ μαλλιών, μαξιλάρια κλπ. Η ώριμη ψείρα μπορεί να επιβιώσει έως και 55 ώρες μακριά από το δέρμα του ξενιστή. Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι οι ψείρες δεν πετούν και δεν χρησιμοποιούν τα κατοικίδια ζώα ως ενδιάμεσους ξενιστές.

Το κύριο σύμπτωμα είναι η φαγούρα στο κεφάλι, η οποία οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση των περισσοτέρων ανθρώπων στο σάλιο της ψείρας. Το σάλιο εισέρχεται μέσα στο δέρμα όταν η ψείρα απομυζά το αίμα. Το ξύσιμο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή και τραυματισμό του δέρματος, ενώ δεν είναι σπάνιες οι σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις και οι διογκωμένοι τραχηλικοί λεμφαδένες.

Πώς τις αντιμετωπίζουμε;

Όταν λοιπόν, αντιληφθούμε ότι κάποιο μέλος της οικογένειας μας έχει προσβληθεί, θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποια ¨βήματα¨ που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε.

Καταρχήν, η χρήση κάποιου τοπικού αντιφθειρικού είναι απαραίτητη. Τα χημικά ψειροκτόνα που περιέχουν μαλαθείο και περμεθρίνη χρησιμοποιούνται ευρέως και χρειάζονται 10 λεπτά εφαρμογής σε στεγνό μαλλί, λούσιμο και επανάληψη σε 7 ημέρες. Παρόλα αυτά, έχει παρατηρηθεί ότι οι ψείρες έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα και έτσι, προτιμούνται πλέον αγωγές που δρουν με μηχανικό τρόπο και προκαλούν ασφυξία στην ψείρα. Παραδείγματα τέτοιων λοσιόν ή σαμπουάν είναι αυτά που περιέχουν διμεθικόνη, 5-κυκλομεθικόνη, αλλά και μείγματα φυτικών ελαίων από καρύδα και τεϊόδεντρο. Αυτά εφαρμόζονται σε στεγνό μαλλί και αφού σιγουρευτούμε ότι καλύπτονται πλήρως δέρμα και μαλλιά, τα αφήνουμε να δράσουν από 20 λεπτά έως 1 ώρα ανάλογα το σκεύασμα και κατόπιν λούζουμε και ξεβγάζουμε καλά. Η επανάληψη σε 7-10 μέρες είναι απαραίτητη ώστε, να διακοπεί αποτελεσματικά ο κύκλος ζωής της ψείρας. Θεραπείες που χρησιμοποιούν πετρέλαιο ή βενζίνη δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται γιατί μπορεί να προκαλέσουν βλάβη.

Είναι σημαντικό η αγωγή να γίνεται μόνο αν βρεθεί ενεργός πάθηση, δηλαδή ζωντανές ψείρες ή εκκολαπτόμενα αυγά. Αυγά που είναι κολλημένα στην τρίχα και σε απόσταση πάνω από 1,5εκ. έχουν ήδη εκκολαφθεί και δεν σημαίνουν ενεργή μόλυνση. Κατόπιν, πρέπει να γίνεται προσεκτικό, επαναλαμβανόμενο χτένισμα των μαλλιών με ειδικό χτένι. Η χρήση μαλακτικού βοηθά στην πιο εύκολη απομάκρυνση της ψείρας της κόνιδας, καθότι είναι σημαντικό να απομακρυνθούν όλες από το τριχωτό της κεφαλής.

Πλην της τοπικής αγωγής, ο ρουχισμός, οι μαξιλαροθήκες, τα σεντόνια και οι πετσέτες που ήρθαν σε επαφή με τα μαλλιά καθώς και οι βούρτσες και οι χτένες που χρησιμοποιήθηκαν, πρέπει να πλυθούν με ζεστό νερό. Θερμοκρασία νερού 55o C καταστρέφει την ώριμη ψείρα, τις νύμφες και τα αυγά σε 5 λεπτά. Επίσης, οτιδήποτε δεν πλένεται, όπως τα λούτρινα κουκλάκια πρέπει να απομονώνεται, καλά κλεισμένο, σε πλαστική σακούλα για 14 ημέρες.

Μπορώ να τις προλάβω πριν μας ‘’επισκεφθούν’’;

Σπουδαίο ρόλο διαδραματίζει η πρόληψη.

  • Τα παιδιά με μακριά μαλλιά καλό θα ήταν να τα έχουν δεμένα στο σχολείο.
  • Επίσης, υπάρχουν σκευάσματα από πολλές εταιρίες που περιέχουν μηλόξιδο, έλαιο λεβάντας, ευκαλύπτου και τεϊόδεντρου ή activdiol, με τα οποία οι γονείς μπορούν προληπτικά να ψεκάζουν τα μαλλιά των παιδιών πριν φύγουν για το σχολείο, αλλά και τα δικά τους, καθώς είναι λανθασμένη η εντύπωση πολλών ότι τα βαμμένα μαλλιά δεν κινδυνεύουν.
  • Χτένες, κοκκαλάκια ή καπέλα που ανήκουν σε άλλους δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται.
  • Τέλος, το συχνό χτένισμα με διπλή μεταλλική χτένα βοηθά στο προληπτικό τσεκάρισμα.

Κείμενο: Ουρανία Πατέλλη, Φαρμακοποιός - Μέλος Δικτύου Advance, Βάρη

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Συμβουλές από το Φαρμακοποιό σας

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα