ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ
Featured_shutterstock_243669235

Ο επιχείλιος έρπης είναι μία λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 1- HSV 1 (και σπανιότερα του τύπου 2- HSV 2)και αποτελεί μία από τις συχνότερα απαντώμενες ιογενείς λοιμώξεις στον άνθρωπο. Εκδηλώνεται συνήθως σαν μία μικρή φυσαλίδα με υδατώδες υγρό, είτε μεμονωμένα είτε σε μικρές ομάδες, στην περιοχή των χειλιών ή κοντά σε αυτά, όπου γρήγορα εξελίσσεται σε έλκος, προκαλώντας ερυθρότητα, κνησμό και πόνο. Το έντονο αισθητικό αποτέλεσμα και η υψηλή μεταδοτικότητα του ιού επιβαρύνουν την ψυχολογία του ατόμου καθιστώντας απαραίτητη την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Αιτίες που τον προκαλούν

Η αρχική μόλυνση συνήθως συμβαίνει πριν από την ηλικία των 20 ετών και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είναι φορείς του ιού, χωρίς να έχουν παρατηρήσει ποτέ κάποιο σύμπτωμα. Η λοίμωξη μεταδίδεται μέσω της μεταφοράς του ιού στο σάλιο και προκύπτει από την άμεση επαφή του βλεννογόνου, ενός μολυσμένου ατόμου, με κάποιο σημείο εκδοράς ενός μη μολυσμένου ατόμου. Από τη στιγμή που θα μεταδοθεί ο ιός,η λοίμωξη παραμένει εφ'όρου ζωής και ο ιός βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση και μπορεί να αναζωπυρωθεί μία ή και περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της ζωής. Παράγοντες όπως το στρες, το κρύο, το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, η ηλιακή ακτινοβολία και η έμμηνος ρύση μπορούν να πυροδοτήσουν την επανεμφάνιση του ιού.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε λίγες ώρες, μέχρι και μία βδομάδα μετά την αρχική μόλυνση και εξαλείφονται από μόνα τους μέσα σε 7-10 ημέρες. Αρχικά παρατηρείται κνησμός, μυρμήγκιασμα ή/και κάψιμο στο ερυθρό κράσπεδο του χείλους ή στο όριο με το δέρμα. Στη συνέχεια το δέρμα κοκκινίζει, πρήζεται και πονάει, ενώ σταδιακά αρχίζουν να εμφανίζονται μικρές φυσαλίδες που περιέχουν διαυγές κιτρινωπό υγρό. Οι φουσκάλες σπάνε σε 2-3 ημέρες, δημιουργούν μία κρούστα στο δέρμα και τελικά απομένει μία ερυθρότητα στην περιοχή.

Πώς μεταδίδεται;

Ο ιός είναι κολλητικός και μεταδίδεται κυρίως με το σάλιο, μετά από άμεση επαφή με τη μολυσμένη περιοχή, όπως για παράδειγμα με το φιλί. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί με την πετσέτα, το ποτήρι ή τη χειραψία, όταν φυσικά υπάρχει επαφή με την πληγή. Εφόσον ο ιός δε μπορεί να ζήσει πάνω από 30 λεπτά έξω από τα ανθρώπινα κύτταρα, η μετάδοση του μέσω του αέρα θεωρείται δύσκολη.

Πώς τον αντιμετωπίζουμε;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία για τον επιχείλιο έρπητα. Οι βλάβες εξαλείφονται αυτόματα, χωρίς να αφήνουν σημάδια ή ουλές και η αντιμετώπιση του συνίσταται κυρίως στην ανακούφιση του πόνου και του αισθήματος καύσου. Η έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση θα συμβάλει όμως στον περιορισμό της λοίμωξης, (ο πόνος και η επούλωση μειώνονται κατά μισή περίπου ημέρα), και στην προφύλαξη του ασθενούς από επιπλοκές.

Στα αντιϊκάφάρμακα περιλαμβάνονται η ακικλοβίρη και πενκικλοβίρη, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως τοπικά και επιταχύνουν ελαφρά τον χρόνο επούλωσης. Αποτελεσματική, είναι επίσης η τοπική χρήση γέλης πυριτίου, η οποία δεσμεύει τις εκκρίσεις της μολυσμένης περιοχής, προκαλώντας αφυδάτωση της φλύκταινας και επομένως περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Χρήσιμα στην κάλυψη των αντιαισθητικών φυσαλίδων μπορούν να φανούν τα διάφορα ειδικά τοπικά επιθέματα (τσιρότα), τα οποία επίσης προστατεύουν τη μολυσμένη περιοχή.  Εναλλακτικά, η τοπική εφαρμογή αλκοολούχου διαλύματος πρόπολης μειώνει σημαντικά τα έλκη. Η πρόπολη έχει ευρύ αντιϊκό φάσμα και καταπραϋντικές ιδιότητες, ενώ το οινόπνευμα βοηθάει στην αφυδάτωση του έρπητα, επιταχύνοντας τη διαδικασία επούλωσης.

Τι πρέπει να προσέχουμε;

Κατά την εκδήλωση του έρπητα και παράλληλα με την συμπτωματική θεραπεία που θα ακολουθήσουμε, θα ήταν χρήσιμο να ακολουθούνται οι παρακάτω συμβουλές:

  • Βεβαιωνόμαστε ότι δεν αγγίζουμε τις μολυσμένες περιοχές με τα χέρια μας για να μη τις μολύνουμε με μικρόβια, αλλά και για να μην μεταφέρουμε τον ιό σε άλλα σημεία του προσώπου ή του σώματος μας.
  • Αποφεύγουμε τα φιλιά κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της λοίμωξης, καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μέγιστος τις πρώτες 1-4 ημέρες.
  • Πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας, ιδίως οι μητέρες με βρέφη ή μικρά παιδιά και δεν μοιραζόμαστε προιόντα προσωπικής υγιεινής (πετσέτα, οδοντόβουρτσα,ξυραφάκια) με άλλα άτομα.
  • Προσέχουμε ιδιαίτερα στην περίπτωση που φοράμε φακούς επαφής, καθώς υπάρχει η περίπτωση λοίμωξης και εξάπλωσης του ιού στα μάτια, προκαλώντας σοβαρή βλάβη.

Για να περιορίσουμε την πιθανότητα επανεμφάνισης του ιού θα ήταν φρόνιμο να προσέχουμε τα εξής:

  • Αποφεύγουμε το δυνατό ήλιο και χρησιμοποιούμε αντηλιακό για το πρόσωπο και τα χείλη για να προστατευτούμε από την υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Καταναλώνουμε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξύ λυσίνη, όπως οι πατάτες, η μαγιά μπύρας, τα όσπρια, το ψάρι και το κοτόπουλο και περιορίζουμε τις τροφές που είναι πλούσιες σε αργινίνη, όπως η σοκολάτα και οι ξηροί καρποί. Η λυσίνη δρα ανταγωνιστικά στην αργινίνη αναστέλοντας την αντιγραφή του ιού.
  • Διατηρούμε υγιές το ανοσοποιητικό μας σύστημα , ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, τακτική σωματική άσκηση και επαρκή ύπνο.

Κείμενο: Ελευθερία Κακαγιάννη, φαρμακοποιός MSc φαρμακείου -  μέλους Advance, Κακαγιάννης Στέλιος & Σια ΟΕ, Ηλιούπολη

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Συμβουλές από το Φαρμακοποιό σας

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Προστατεύω τον εαυτό μου .. τι σημαίνει αυτό για τις ημέρες που διανύουμε;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα