ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ
Featured_shutterstock_330511979

Φυσιολογική Τριχόπτωση

Στην φυσιολογική τριχόπτωση χάνονται καθημερινά κάποιες τρίχες, λόγω του γεγονότος ότι η τρίχα ανακυκλώνεται. Περί τις 100.000 με 150.000 τρίχες βρίσκονται στο τριχωτό της κεφαλής. Φυσιολογικά καθημερινά πέφτουν 50-100 τρίχες καθώς η τρίχα έχει τρεις φάσεις ζωής, κατά τις οποίες αντικαθίσταται και αναπτύσσεται ξανά.

 1. Τη φάση ανάπτυξης της τρίχας που ονομάζεται αναγέννηση και διαρκεί κατά μέσο όρο 4 χρόνια.
 2. Τη φάση ηρεμίας που ονομάζεται καταγένεση, κατά την οποία η τρίχα προετοιμάζεται να πέσει από το τριχωτό της κεφαλής και διαρκεί από 2 έως 3 εβδομάδες.
 3. Τη φάση της πτώσης της τρίχας ή τελογένεση.

Το ίδιο φαινόμενο επαναλαμβάνεται περίπου 25 φορές στη διάρκεια ζωής ενός ατόμου που δεν παρουσιάζει πρόβλημα τριχόπτωσης.

Παθολογική Τριχόπτωση

Υπάρχει όμως και η τριχόπτωση κατά την οποία πέφτουν περισσότερες από 100 τρίχες ημερησίως, από τις οποίες κάποιες δεν επανεμφανίζονται. Η πτώση δεν είναι σταθερή και παρουσιάζει εποχική διακύμανση. Αυτή η τριχόπτωση είναι η παθολογική. Έτσι δημιουργείται μια αραίωση στο κεφάλι διαφόρων βαθμών, η οποία ανάλογα με το μέγεθος της αραίωσης, ονομάζεται αλωπεκία.

Τα χαρακτηριστικά της τριχόπτωσης στον άνδρα και τη γυναίκα


Οι άνδρες όπως και οι γυναίκες μπορεί να έχουν προδιάθεση για τριχόπτωση καταγεγραμμένη στο γενετικό υλικό τους. Αυτό εξηγεί την κληρονομικότητα αυτού του  προβλήματος. 

Οι άνδρες είναι οι πρωταρχικοί στόχοι της τριχόπτωσης λόγω της ορμονικής εξάρτησης αυτής της διαδικασίας. Ουσιαστικά, η αφθονία αρσενικών ορμονών (της τεστοστερόνης) έχει την τάση να προκαλεί σταδιακή ατροφία του θύλακα της τρίχας. Συγκεκριμένα εξαιτίας της παρουσίας ενός ένζυμου, οι αρσενικές ορμόνες μετατρέπονται σε DHT (δι-υδροτεστοστερόνη) η οποία επιταχύνει τους κύκλους ζωής της τρίχας και με το πέρας των δεκαετιών οδηγεί σταδιακά στη συντόμευσή τους, με αποτέλεσμα η ρίζα να αποδυναμώνεται και η τρίχα να βγαίνει όλο και πιο λεπτή. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για την ανδρογενετική αλωπεκία η οποία εντοπίζεται κυρίως στους κροτάφους και τη κορυφή του κεφαλιού, σχηματίζοντας τη λεγόμενη κορώνα.

Οι γυναίκες με εξαίρεση τις τυχόν ορμονικές διαταραχές, το στρες και τα ψυχολογικά σοκ, δεν πλήττονται από αυτό το φαινόμενο λόγω των οιστρογόνων (θηλυκές ορμόνες) που αποτελούν την προστασία από τη δράση των ανδρογόνων που υπάρχουν σε μικρή ποσότητα στον οργανισμό τους. Αυτή η προστατευτική δράση γίνεται εμφανής μετά την εγκυμοσύνη, όταν 2 με 3 μήνες μετά τον τοκετό οι γυναίκες χάνουν μεγάλες ποσότητες των μαλλιών τους. Ο λόγος είναι ότι η τεράστια παραγωγή οιστρογόνων κατά τους 9 μήνες της εγκυμοσύνης μπλοκάρει όλα τα μαλλιά που βρίσκονται στη φάση της τελογένεσης. Έτσι, σε μικρό χρονικό διάστημα χάνουν όλα τα μαλλιά που έπρεπε να είχαν πέσει τους προηγούμενους 9 μήνες. Μέσα όμως από μερικούς μήνες η ισορροπία αποκαθίσταται. Μόνο μετά την εμμηνόπαυση (απότομη μείωση των οιστρογόνων) μπορεί να προκληθεί στη γυναίκα μία μορφή διάχυτης αλωπεκίας.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω οι αιτίες της τριχόπτωσης είναι:

 • Το στρες
 • Η εποχικότητα
 • Η δυσλειτουργία του θυρεοειδή αδένα
 • Η σιδηροπενία
 • Η λοχεία
 • Η διακοπή αντισυλληπτικών
 • Η λήψη φαρμάκων (ρετινοειδή, βαρβιτουρικά, χημειοθεραπευτικά κ.α)
 • Οι εξαντλητικές δίαιτες
 • Η κληρονομικότητα

Αντιμετώπιση προβλήματος

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην τριχόπτωση, Επειδή η τρίχα αποτελείται κυρίως από μια πρωτεΐνη που παράγεται από τα αμινοξέα «κυστείνη» και «μεθειονίνη», ενισχύουμε το διαιτολόγιο μας με πηγές πρωτεϊνών, όπως είναι τα πουλερικά, το ψάρι, το κόκκινο κρέας, τα όσπρια, το γάλα και τα τυριά.

Επίσης, τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να καταναλώνουν  συκώτι, φακές, σπανάκι και φασόλια που είναι πλούσια σε σίδηρο, κατά προτίμηση σε συνδυασμό με τροφές που περιέχουν βιταμίνη C, καθώς η βιταμίνη αυτή διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως οι Β5, Β6 και Β9, που συμμετέχουν στη σύνθεση των αμινοξέων από τα οποία αποτελούνται το στέλεχος και ο θύλακας της τρίχας. Ακόμη κι αν η διατροφή μας περιλαμβάνει επαρκείς πηγές του συμπλέγματος βιταμινών Β (γιαούρτι, δημητριακά ολικής αλέσεως, κόκκινο κρέας, ξηρούς καρπούς, αβγά) μπορούμε να καταναλώσουμε ενισχυτικά και ένα συμπλήρωμα, ειδικά όταν διανύουμε περιόδους κούρασης και άγχους ή όταν είμαστε άρρωστοι. Κυκλοφορούν συμπληρώματα διατροφής με μεθειονίνη, κυστείνη, ψευδάργυρο και βιταμίνες Β σε μορφή χαπιών, τα οποία, πέρα από την σωστή διατροφή βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της τριχόπτωσης.

Σαμπουάν, τονωτικές αμπούλες και λοσιόν που περιέχουν ginseng, θυμάρι, δενδρολίβανο, ευκάλυπτο, κέδρο και τσουκνίδα είναι για εξωτερική χρήση και χρησιμοποιούνται επικουρικά.

Χρήσιμο είναι να γνωρίζουμε ότι οι βαφές, το χτένισμα στο κομμωτήριο και τα προϊόντα styling δεν επηρεάζουν την τριχόπτωση, αλλά την ποιότητα της τρίχας που μπορεί να φθείρεται από την υπερβολική χρήση τους.

 • Για την αντιμετώπιση της κληρονομικής τριχόπτωσης, η θεραπεία γίνεται με τοπικά σκευάσματα που περιέχουν μινοξιδίλη, ένα φάρμακο που αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως αντιυπερτασικό και είχε ως παρενέργεια την υπερτρίχωση. Στη συνέχεια παρασκευάστηκε για τοπική χρήση κι έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία με συνεχή χρήση. Δρα αυξάνοντας την αγγείωση και κατά συνέπεια τη θρέψη του θύλακα της τρίχας.
 • Για την ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία η φιναστερίδη επίσης χορηγείται θεραπευτικά, αφού δρα αναστέλλοντας την μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόννη. Νεότερα δεδομένα μας έδειξαν ότι και η  δραστική ουσία λατανοπρόστη (βρίσκεται σε κολλύριο για το γλαύκωμα) επιμηκύνει την αναγεννητική φάση στην οποία έχουμε πάχυνση και επιμήκυνση της τρίχας.

Η χρήση όλων των παραπάνω ουσιών θα πρέπει να γίνεται με την βοήθεια του φαρμακοποιού ή του γιατρού σας!

Κείμενο: Μαγουλιανίτη Δέσποινα, Φαρμακοποιός Φαρμακείου μέλους Advance, ΣΦ. Μαγουλιανίτη Δ.- Αλεξοπούλου Μ. ΟΕ., Αγριά Βόλου.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Συμβουλές από το Φαρμακοποιό σας

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα