ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ
Featured_shutterstock_118659631

Διανύουμε την περίοδο όπου οι λοιμώξεις του αναπνευστικού προσβάλλουν μικρούς και μεγάλους, σε βαθμό που συνεχώς αυξάνεται. Ξέρετε να τις αντιμετωπίσετε αλλά κυρίως να τις ξεχωρίσετε;

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού εκδηλώνουν πονόλαιμο, βήχα, «μπούκωμα», συνάχι, με ή χωρίς «δέκατα» ή πυρετό ή πόνους σε όλο το σώμα, που μερικές φορές επιμένουν για αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες.

Παρότι όλα τα κρυολογήματα συχνά τα αναφέρουμε ως γρίπη, η αλήθεια είναι ότι το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη είναι διαφορετικές νόσοι.

Τι είναι το κοινό κρυολόγημα

Πρόκειται για την πιο συχνή μορφή λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, η οποία είναι και εξαιρετικά μεταδοτική. Το κρυολόγημα προκαλείται από μόλυνση που οφείλεται σε κάποιον από τους 100 διαφορετικούς ρινοϊούς. Άλλοι ιοί που μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα είναι οι κορωνοϊοί, οι αδενοϊοί, οι εντεροϊοί, ο μεταπνευμονοϊός και οι ιοί παραϊνφλουέντζας. Λόγω των τόσον διαφορετικών ιών που προκαλούν το κρυολόγημα είναι αδύνατον κάποιος να αποκτήσει ανοσία.

Η μετάδοσή του κρυολογήματος γίνεται κυρίως με την εισπνοή σταγονιδίων που εκπέμπονται από τα πάσχοντα άτομα με την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα ή με τη μεταφορά μολυσμένου υλικού με τα χέρια. Η πάθηση παρουσιάζει εποχικό χαρακτήρα, με τα περισσότερα περιστατικά να καταγράφονται τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες καθώς και κατά την έναρξη της άνοιξης.

Μετά από την αρχική λοίμωξη, η περίοδος επώασης του ιού κυμαίνεται στις 8 με 12 ώρες. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανισθούν κατευθείαν μετά από αυτή την περίοδο ή μπορεί να ξεκινήσουν μετά από 2 - 5 ημέρες μετά τη μόλυνση. Ωστόσο συνήθως εμφανίζονται μετά από 10 ώρες.

Τα συμπτώματα του Κρυολογήματος

Η πρώτη ένδειξη του κρυολογήματος είναι ο πονόλαιμος. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν ρινική καταρροή, μπούκωμα της μύτης, φτάρνισμα και βήχα. Αυτά ακολουθούνται συνήθως από μυϊκούς πόνους, αδυναμία, αδιαθεσία, πονοκέφαλο και μείωση της όρεξης για φαγητό.

Τα κρυολογήματα συχνά μπορούν να προκαλέσουν υψηλό πυρετό και εξάντληση, ωστόσο συνήθως αυτά είναι συμπτώματα γρίπης.

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος εξαφανίζονται συνήθως μετά από 1 εβδομάδα αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να διαρκέσουν έως 14 ημέρες, με τον βήχα να διαρκεί και να ταλαιπωρεί περισσότερο από τα άλλα συμπτώματα!

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο έντονα στους ηλικιωμένους και τα παιδιά και μπορεί να περιλαμβάνουν έντονο πυρετό και εξανθήματα.

Η διάγνωση της νόσου βασίζεται στην κλινική εικόνα του ασθενούς.

Η θεραπεία του Κρυολογήματος

Η θεραπεία στην περίπτωση του κοινού κρυολογήματος είναι συμπτωματική, δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεραπεία για την αντιμετώπιση των ιών που το προκαλούν.

Εκτός από την ανακούφιση των συμπτωμάτων, στόχος είναι και η αποτροπή των πιθανών επιπλοκών της νόσου. Συστήνονται ανάπαυση, κατανάλωση υγρών, αφεψήματα βοτάνων, βιταμίνης C, συμπληρώματα διατροφής με εχινάκεα, πρόπολη, ψευδάργυρο, χορήγηση αντιπυρετικών και ενίοτε χρήση αποσυμφορητικών για τη μύτη ή απογχρεμπτικών σκευασμάτων.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τα αντιβιοτικά δεν έχουν θέση στη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος επειδή στοχεύουν στην καταπολέμηση βακτηρίων και όχι ιών.

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται, επιβάλλεται η εξέταση από τον ιατρό για τη διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών επιπλοκών. Η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής (συχνό πλύσιμο χεριών, αερισμός κλειστών χώρων, αποφυγή συγχρωτισμού με πάσχοντα άτομα) αποτελεί την καλύτερη πρόληψη ενάντια στο κοινό κρυολόγημα.

Τι είναι η Γρίπη

Γρίπη είναι μια οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος (μύτη, φάρυγγας, τραχεία και πνεύμονες) που κάθε χρόνο ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό ατόμων παγκοσμίως και είναι άκρως μεταδοτική. Είναι τελείως διαφορετική από το κοινό κρυολόγημα.

Συνήθως εισβάλλει ξαφνικά, μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα ή από άμεση επαφή με πρόσφατα μολυσμένο αντικείμενο από ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις.

Η νόσος οφείλεται στον ιό της γρίπης Α, στον ιό της γρίπης B, στον ιό της γρίπης C. Οι ορότυποι οι οποίοι έχουν επιβεβαιωθεί σε ανθρώπους, ταξινομημένοι σύμφωνα με τον αριθμό γνωστών ανθρώπινων πανδημικών θανάτων, είναι οι εξής:

 • Η1Ν1, ο οποίος προκάλεσε την Ισπανική Γρίπη το 1918, και την νέα γρίπη το 2009
 • Η2Ν2 ο οποίος προκάλεσε την Ασιατική Γρίπη το 1957
 • Η3Ν2 ο οποίος προκάλεσε την Γρίπη του Χονγκ Κονγκ το 1968
 • Η5Ν1 ο οποίος προκάλεσε την Γρίπη των Πτηνών το 2004
 • Η7Ν7 ο οποίος έχει ασυνήθιστο ζωονοσογόνο δυναμικό
 • Η1Ν2, ενδημικός στους ανθρώπους, τους χοίρους και τα πουλιά
 • Η9Ν2
 • Η7Ν2
 • Η7Ν3
 • Η10Ν7

Το 10 με 20% του πληθυσμού παθαίνουν γρίπη κάθε χρόνο, και κατά μέσο όρο 36.000 άνθρωποι από αυτούς πεθαίνουν από τη γρίπη ενώ, γίνονται περίπου 114.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία. Εμφανίζεται με τη μορφή σποραδικών κρουσμάτων και μικροεπιδημιών.

Κάθε δέκα- δεκαπέντε έτη εμφανίζεται με τη μορφή πανδημίας και προσβάλλει μεγάλο τμήμα του γενικού πληθυσμού.

Τα συμπτώματα της Γρίπης

Τα συμπτώματα της γρίπης έχουν οξεία έναρξη με απότομη εισβολή πυρετού, κεφαλαλγίας, μυαλγιών, κακουχίας. Αυτά τα γενικά συμπτώματα συνήθως συνοδεύονται από ρινική συμφόρηση, πονόλαιμο και βήχα (συνήθως ξηρό).

Η γρίπη στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι καλοήθης πάθηση που αυτοϊάται.

Η θεραπεία της Γρίπης

Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης σύμφωνα με τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών υγείας, είναι:

 • Η τήρηση των κανόνων υγιεινής, καθώς και η αποφυγή συγχρωτισμού, ιδιαίτερα σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.
 • Η ταχεία χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις και πάντα κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Ιδιαίτερη σημασία έχει η αντι-ιική θεραπεία στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια νόσηση) και σε όσους νοσούν σοβαρά ή εμφανίζουν επιπλοκές.
 • Ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο συνιστάται καθ’ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας της νόσου.

Στον ασθενή συνίσταται ανάπαυση, κατανάλωση άφθονης ποσότητας υγρών (χυμοί, ,σούπες, αφεψήματα), αποφυγή αλκοόλ και καπνού. Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, συμβουλευόμενος πάντα τον γιατρό και τον φαρμακοποιό του, ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει παυσίπονα-αναλγητικά, σιρόπια, κυρίως φυτικά για τον ξηρό βήχα ή απογχρεμπτικά για τον παραγωγικό, αντισηπτικές καραμέλες, σπρέι για την  στοματοφαρυγγική κοιλότητα, αποσυμφορητικά μύτης, βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και επιτρέπουν μια  ταχεία ανάρρωση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι για την αντιμετώπιση των ιώσεων δεν πρέπει να λαμβάνουμε αρχικά αντιβίωση.

Κείμενο : Σταύρος Ελευθερίου, Φαρμακοποιός φαρμακείου – μέλους Advance Ελευθερίου Σταύρος, Σάμος

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Συμβουλές από το Φαρμακοποιό σας

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα