ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ
Featured_fb_post13

Ζούμε σε μια πανέμορφη μεσογειακή χώρα όπου η ηλιοφάνεια της είναι μεγάλη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ο ήλιος μας χαρίζει χαρά λόγω της σύνθεσης της βιταμίνης D κατά την έκθεση μας σε αυτόν αλλά και όχι μόνο! Συνδυάζει την απόλαυση της καλοκαιρινής βουτιάς με τις ωραιότερες αναμνήσεις είτε ως παιδιά είτε ως ενήλικες.

Τι πρέπει όμως να προσέξουμε προκειμένου να απολαύσουμε τον ωραίο ήλιο με τις λιγότερο δυνατές παρενέργειες; Aς δούμε ποιές είναι αυτές:

Φωτογήρανση

Είναι το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας δράσης του ήλιου πάνω στο δέρμα. Ο Έλληνας ψαράς ή αγρότης, σε σύγκριση με έναν αστό, έχουν διαφορετική έκθεση στον ήλιο και επομένως παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα όπως βαθιές ρυτίδες, κηλίδες, δυσχρωμίες, ευρυαγγείες και έλλειψη ελαστικότητάς.

Ηλιακά εγκαύματα

Το ηλιακό έγκαυμα εκτός από ενοχλητικό μπορεί να είναι και επικίνδυνο στο μέλλον και κάτω από ορισμένες συνθήκες να εξελιχθεί σε μελάνωμα.

Στα εγκαύματα πρέπει άμεσα να χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα προϊόντα ή φάρμακα και οπωσδήποτε να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο για αρκετές ημέρες.

Πανάδες

Δυσχρωμίες του δέρματος που οφείλονται συχνά σε συνδυασμό της έκθεσης στον ήλιο με καταστάσεις όπως λήψη ορμονών, χρήση αντισυλληπτικών, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση κ.α.

Τι πρέπει να κάνουμε;

Οι ειδικοί προτείνουν να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες όπου οι ακτίνες είναι κάθετες στην χώρα μας, δηλαδή το διάστημα 12.00 έως16.00.

Η χρήση των αντηλιακών είναι πια υποχρεωτική τους καλοκαιρινούς μήνες από όλο τον πληθυσμό και ειδικότερα από κάποιες ομάδες, οι οποίες οφείλουν να χρησιμοποιούν αντηλιακό 12 μήνες το χρόνο. Τέτοιες ομάδες είναι τα άτομα τα οποία ταλαιπωρούνται από:

 • Φωτοευαισθησίες : αλλεργίες στην ηλιακή ακτινοβολία. Μπορεί να εμφανιστούν με την μορφή κοκκίνισματος με ή χωρίς οίδημα ή εξανθήματος, κνησμού, μελάγχρωσης του δέρματος, φυσαλίδων, ροής υγρού ή «σκασίματος» του δέρματος.
 • Ροδόχρους νόσος: μια χρόνια και προοδευτική φλεγμονώδης δερματοπάθεια. Χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα του προσώπου, διασταλμένα επιφανειακά μικρά αιμοφόρα αγγεία, βλατίδες, φλύκταινες, και πρήξιμο. Οι ακτίνες UV οδηγούν σε έξαρση της νόσου.

Πως «λειτουργούν» τα αντηλιακά;

Με απορρόφηση: Τα μόρια του αντηλιακού απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία και την μετατρέπουν σε υπέρυθρη. Ένα μέρος της υπέρυθρης το αποβάλλουν ενώ ένα άλλο, που είναι σχεδόν αβλαβές και σε σχετικά μικρή ποσότητα, εισέρχεται στο δέρμα.

Με αντανάκλαση ( πιο νέα αντηλιακά ): Αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, μη επιτρέποντάς την να περάσει στο δέρμα. Οταν φοράμε τέτοιου τύπου αντηλιακά, εξαιτίας της αντανάκλασης του ήλιου όσο είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτόν και έχει ακόμα δράση το αντηλιακό, το δέρμα μας δείχνει πιο άσπρο.

Ακόμα πιο καινούρια και πιο εξελιγμένα αντηλιακά, προστατεύουν το δέρμα μας, συνδυάζοντας και τις 2 μεθόδους. Προϋπόθεση: η μη χρήση άλλων υλικών που δεν δημιουργούν προβλήματα στο δέρμα και έχουν καλύτερες ιδιότητες.

Τι να προσέχουμε:

 • Ένα καλό αντηλιακό πρέπει να προστατεύει τόσο από την UVA (υπεύθυνη για την φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος) όσο και από τη UVB υπεριώδη ακτινοβολία (υπεύθυνη για τα  ηλιακά εγκαύματα). Πρέπει, λοιπόν, να υπάρχουν οι σχετικές ενδείξεις σε ευδιάκριτο σημείο της συσκευασίας. Αυτό, όμως, δεν αρκεί.
 • Ο αριθμός που αναγράφεται πάνω στις συσκευασίες των αντηλιακών, δηλώνει πόσες φορές περισσότερο μπορούμε να μείνουμε εκτεθειμένοι στον ήλιο απ' ό,τι χωρίς αντηλιακό ώστε να μην προκληθεί ερεθισμός.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι με το δείκτη 20 μπορεί κανείς να μείνει στον ήλιο διπλάσια ώρα απ' ό,τι χωρίς αυτόν. Ο δείκτης 30, από την άλλη, ενισχύει 30 φορές την άμυνα της επιδερμίδας στον ήλιο και απομακρύνει το 97% των ακτίνων που τη βλάπτουν. Ο μεγάλος δείκτης προστασίας αφορά συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού:

 1. άτομα που πάσχουν από δερματοπάθειες οι οποίες μπορούν να επιδεινωθούν από την έκθεση στον ήλιο &
 2. μικρά παιδιά.

Ένας δείκτης προστασίας της τάξης του SPF 30 είναι ικανοποιητικός για το μέσο πληθυσμό. Στην αρχή της έκθεσης σας στον ήλιο και ειδικά εάν έχετε ευαίσθητο-ανοιχτόχρωμο δέρμα, προτιμήστε αντηλιακά με έως SPF 50.

 • Είκοσι λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο είναι ένα ικανοποιητικό διάστημα ώστε να δράσει το αντηλιακό και να μην κινδυνεύσετε από τον ήλιο. Όταν, αντίθετα, βάζουμε αντηλιακό τη στιγμή που φτάνουμε στην παραλία, τα συστατικά του δεν προλαβαίνουν να δράσουν και να μας προστατεύσουν από τις υπεριώδεις ακτίνες. Αντίθετα, βρίσκουν το πεδίο ελεύθερο να εισχωρήσουν στο δέρμα και να σκοτώσουν τα κύτταρα που βοηθούν στην ανανέωσή του.
 • Εξίσου σημαντική είναι η ανανέωση της εφαρμογής του αντηλιακού κάθε φορά που βγαίνουμε από τη θάλασσα ή έπειτα από έντονη εφίδρωση.
 • Πολύ σημαντική είναι η κάλυψη και προστασία των σπίλων που υπάρχουν στο σώμα ή στο πρόσωπο με αντηλιακό SPF50. Δεν ξεχνάμε να ελέγχουμε τους σπίλους κάθε χρόνο, ιδανικά κάθε μήνα Μάιο σε ειδικό ιατρό.
 • Οι ακτίνες του ήλιου έχουν την ιδιότητα να φτάνουν σ' εμάς ακόμα και όταν θεωρούμε ότι είμαστε προστατευμένοι στη σκιά. Σκεφτείτε ότι ακόμη και μια μέρα με συννεφιά, το 80% του ήλιου περνάει από τα σύννεφα! Άρα η μόνη λύση είναι να φοράτε πάντα αντηλιακό με ικανό δείκτη προστασίας. Ταυτόχρονα, αποφεύγετε την παρατεταμένη ηλιοθεραπεία και την έκθεση στον ήλιο χωρίς λόγο.
 • Οι ακτίνες του ήλιου φτάνουν σ' εμάς και όταν κολυμπάμε. Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν κινδυνεύουμε να καούμε, τουλάχιστον στο βαθμό που αυτό μπορεί να συμβεί όταν είμαστε ακίνητοι στην άμμο.
 • Αντηλιακό λάδι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο εφόσον έχετε μαυρίσει κ όχι τις μεσημεριανές ώρες και όχι αν είστε φωτοευαίσθητοι.

Παιδική αντηλιακή προστασία

Για τη βρεφική και παιδική ηλικία είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακού τουλάχιστον με SPF 30, που περιέχει μόνο φυσικά φίλτρα (οξείδιο του ψευδαργύρου, διοξείδιο του τιτανίου). Μεγάλη σημασία έχει η συνεπής χρήση του αντηλιακού. Μην παραλείπετε να βάζετε αντηλιακό στο παιδί κάθε φορά που αυτό εκτίθεται στον ήλιο. Τα εγκαύματα που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου.

Ελπίζοντας ότι με αυτό το άρθρο δεν θα θορυβηθείτε και δεν θα φοβηθείτε τον ήλιο, θέλουμε να σας προσφέρουμε ολοκληρωμένη πληροφόρηση για να προστατέψετε τόσο εσάς όσο και τους αγαπημένους σας. Χαρείτε τον ήλιο με ΑΣΦΑΛΕΙΑ γιατί πραγματικά είναι ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ!

Κείμενο : Νικολοπούλου Ιωάννα, Φαρμακοποιός φαρμακείου – μέλους Advance Νικολοπούλου Ιωάννα, Αθήνα

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Συμβουλές από το Φαρμακοποιό σας

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα