ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ
Featured_fb_post7

Η αιμορροϊδοπάθεια ή οι αιμορροϊδες είναι η πιο συχνή πάθηση του πρωκτού. Περισσότεροι από τους μισούς άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών πάσχουν από αιμορροΐδες, ενώ περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του από τις επώδυνες συνέπειες των αιμορροΐδων (φαγούρα, τσούξιμο, πόνο, βλέννες, αιμορραγία, κ.λπ.).

Τι είναι οι Αιμορροΐδες ;

Οι  αιμορροΐδες (εσωτερικές και εξωτερικές) αποτελούν ανατομικό στοιχείο του πρωκτού. Μοιάζουν με «σάκους» που περιέχουν ουσιαστικά αιμοφόρα αγγεία, μικρές φλέβες και αρτηρίες, δηλαδή «σωληνάκια» που μεταφέρουν αίμα στην περιοχή του πρωκτού. Σχηματίζουν ένα σύμπλεγμα αγγείων, που ονομάζεται «αιμορροϊδικό πλέγμα». Λειτουργικά κατά την διάρκεια της αφόδευσης δρουν σαν προστατευτικά μαξιλάρια, στην περιοχή που βρίσκεται ο σφιγκτήρας του πρωκτού, ο οποίος συγκρατεί τα κόπρανα μέσα στο τελευταίο μέρος του εντέρου (ορθό), αλλά και επιτρέπει την δίοδό τους κατά την αφόδευση.

Tο πρόβλημα ξεκινά όταν οι αιμορροΐδες διογκώνονται, μεγαλώνουν και φουσκώνουν και οι ιστοί που τις κρατούν στην θέση τους χαλαρώνουν. Όταν αυτό συμβεί τότε μιλάμε για πάθηση στις αιμορροΐδες, με άλλα λόγια αιμορροϊδοπάθεια.

Αίτια

Διάφοροι παράγοντες κινδύνου σχετίζονται με την εμφάνιση της Αιμορροϊδικής Νόσου όπως :

- Καθιστική ζωή / Έλλειψη άσκησης

- Διατροφικές συνήθεις

- Διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες

- Πικάντικα φαγητά

- Αλκοόλ

- Παχυσαρκία

- Εγκυμοσύνη

- Χρόνια δυσκοιλιότητα / διάρροια

- Παρατεταμένη παραμονή στην τουαλέτα

- Χρόνιος βήχας καπνιστών

Tαξινόμηση – Συμπτώματα

Ο γιατρός θα πρέπει να εκτιμήσει την κατάσταση, αποκλείοντας την ύπαρξη άλλων παθήσεων, που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα με τις αιμορροΐδες όπως ραγάδες, περιπρωκτικά συρίγγια και αποστήματα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στους ενήλικες άνω των 50 ετών, καθώς η εμφάνιση αίματος στα κόπρανα μπορεί να υποκρύπτει καρκίνο του παχέος εντέρου (ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στον κόσμο).

Η αιμορροϊδοπάθεια ταξινομείται σε 4 κατηγορίες ανάλογα την κλινική τους εικόνα :

1ου βαθμού: Οι αιμορροΐδες προβάλλουν στον αυλό του πρωκτικού σωλήνα χωρίς να προπίπτουν, απώλεια αίματος κατά την κένωση.

2ου βαθμού: Οι αιμορροΐδες προπίπτουν δια του πρωκτικού δακτυλίου κατά την αφόδευση αλλά ανατάσσονται αυτόματα, απώλεια αίματος κατά την κένωση με σύνοδες εκκρίσεις, κνησμό και πόνο στον πρωκτό.

3ου βαθμού: Οι αιμορροΐδες προπίπτουν κατά την αφόδευση και για την ανάταξή τους απαιτείται μηχανική υποβοήθηση με το χέρι, τα συμπτώματα είναι πιο έντονα από τα προηγούμενα λόγω του οιδήματος μαζί με πόνο.

4ου βαθμού: Οι αιμορροΐδες προπίπτουν κατά την αφόδευση χωρίς να μπορούν να αναταχθούν με το χέρι, βρίσκονται σταθερά έξω με σύνοδες εκκρίσεις και πόνο.

Θεραπεία

Η θεραπεία στις αιμορροΐδες εξατομικεύεται ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης της νόσου και αποτελείται από την συντηρητική και την χειρουργική. Η συντηρητική θεραπεία συνιστάται για την αιμορροϊδοπάθεια 1ου και 2ου βαθμού και περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενέργειες σε συνδυασμό :

Συντηρητική θεραπεία

Τοποθέτηση κομπρεσών

Αν όντως είναι αιμορροΐδες και όχι ραγάδα του  πρωκτού, ανακουφιστείτε εφαρμόζοντας κρύες κομπρέσες στην περιοχή. Αποφύγετε το πλύσιμο με κρύο ή καυτό νερό. Επίσης, σκουπίζεστε με υγρά μαντηλάκια, χωρίς άρωμα.

Επιλέγετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Η καλύτερη πρόληψη για τις αιμορροΐδες είναι να διατηρούνται τα κόπρανα μαλακά ώστε να διευκολύνεται η αποβολή τους χωρίς ιδιαίτερη πίεση. Μια διατροφή με πολλές φυτικές ίνες μειώνει τη δυσκοιλιότητα και τον πόνο. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι:

  1. τα φρούτα
  2. τα λαχανικά
  3. τα όσπρια (φασόλια)
  4. τα δημητριακά ολικής αλέσεως
  5. η βρόμη.

Προσοχή! Σε περιόδους έξαρσης αποφύγετε την κατανάλωση τους για να μην ερεθίσουν ακόμη περισσότερο το έντερο.

Μην αμελείτε την άσκηση

Αν κάνετε καθιστική ζωή αυτό δημιουργεί πίεση στις φλέβες του πρωκτού. Εντάξτε οπωσδήποτε μια μορφή ήπιας φυσικής δραστηριότητας όπως το περπάτημα για 30΄την ημέρα.

Πίνετε αρκετό νερό

Το νερό βοηθά στην παραγωγή μαλακών κοπράνων μειώνοντας έτσι τον πόνο που προκαλούν οι αιμορροΐδες. Παρότι δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, το νερό βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Κάθε φορά που καταναλώνετε φυτικές ίνες μην ξεχνάτε να πίνετε νερό!

Πάρτε ένα συμπλήρωμα διατροφής

Επιλέξτε ένα συμπλήρωμα διατροφής με αγγειοσυσταλτικές ιδιότητες, που να ενδυναμώνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και να βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Το BUTCHER’S BROOM (Ruscus aculeatus) ή ρούσκος έχει φυσικές αγγειοσυσταλτικές ιδιότητες, ενδυναμώνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα. Είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις αιμορροΐδων και κιρσωδών φλεβών.

Πηγαίνετε έγκαιρα στην τουαλέτα

Μην αναβάλλετε τη συγκεκριμένη ανάγκη γιατί δημιουργείτε πίεση τόσο στο έντερο όσο και στις αιμορροΐδες. Επιπλέον, καθαρίζετε την περιοχή με νερό αποφεύγοντας τα σκληρά χαρτιά υγείας και τα σαπούνια. Επιλέξτε ένα προϊόν που να καθαρίζει απαλά και να σας ανακουφίζει από ενοχλήσεις στην ευαίσθητη περιοχή.

Δοκιμάστε την Αλόη

Η χρήση της Αλόης Βέρα καταπολεμά τη στομαχική δυσοσμία, τα έλκη, τη δυσκοιλιότητα, τις αιμορροΐδες και όλα τα προβλήματα του εντέρου. Τονώνει τον οργανισμό και «καθαρίζει» τον βλεννογόνο του πεπτικού συστήματος.

Χρησιμοποιήστε κάποιο μη συνταγογραφούμενο σκεύασμα

Πολλά από αυτά τα σκευάσματα ενυδατώνουν, καταπραΰνουν, ανακουφίζουν από τον πόνο, επουλώνουν το δέρμα και μειώνουν τη φαγούρα.Μερικά από αυτά είναι ο συνδυασμός ακετονιδίου, φλουοσινολόνης και λιδοκαΐνης.

Το ακετονίδιο φθοριοκινολόνης (fluocinolone acetonide) είναι τοπικό κορτικοστεροειδές, με πολύ ισχυρή αντιφλεγμονώδη, αγγειοσυσπαστική και αντικνησμώδη δράση.

Η λιδοκαΐνη (lidocaine) είναι τοπικό αναισθητικό και ανήκει στην κατηγορία των αμινοαμιδίων. Προκαλεί αναστρέψιμο αποκλεισμό της μετάδοσης των ώσεων κατά μήκος των κεντρικών και περιφερικών νευρικών οδών. Η δράση τους πιστεύεται ότι οφείλεται σε αναστολή της διόδου των ιόντων νατρίου στις κυτταρικές μεμβράνες με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της αποπόλωσης σε βαθμό που δεν αναπτύσσεται δυναμικό ενέργειας.

Χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας αποτελεί πρόκληση λόγω της ευαισθησίας και των ανατομικών ιδιαιτεροτήτων της περιοχής. Τα τελευταία χρόνια, η χρήση εδικά εξελιγμένων, ανώδυνων laser έχει αλλάξει σημαντικά τη θεραπεία της αιμορροϊδικής νόσου. Η απολίνωση των αιμορροΐδων με laser (HeLP®) και η αιμορροϊδοπλαστική με laser (LHP®) είναι δύο καινοτομικές, αναίμακτες και ανώδυνες τεχνικές. Οι μέθοδοι αυτοί προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα στη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας παρέχοντας στον ασθενή οριστική λύση στο πρόβλημα.

Αν και η συντηρητική αγωγή μπορεί να βελτιώσει προσωρινά την κατάσταση του ασθενούς δεν προσφέρει οριστική λύση στο πρόβλημα των αιμορροΐδοπάθειας. Τα επώδυνα συμπτώματα φαγούρας, τσουξίματος και πόνου συνήθως επανέρχονται μετά από κάποια χρονική περίοδο καθιστώντας αναγκαία μία οριστική λύση στο πρόβλημα. Η συντηρητική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων πρέπει να διαρκεί μέχρι και δύο εβδομάδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως είναι η θρόμβωση των αιμορροΐδων, προχωρούμε από την αρχή στην λύση της χειρουργικής επέμβασης.

Η χειρουργική θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας αποτελεί πρόκληση λόγω της ευαισθησίας και των ανατομικών ιδιαιτεροτήτων της περιοχής. Κατά καιρούς και ανάλογα µε την περίπτωση έχουν εφαρμοστεί διάφορες χειρουργικές τεχνικές (σφιγκτηροτοµή, αιµορροϊδεκτοµή, διαστολή, κ.α.) που όμως η χρήση τους συνοδεύεται από σημαντικά προβλήματα όπως ο πόνος, τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας και συναφών μετεγχειρητικών επιπλοκών, η παρατεταμένη-επώδυνη μετεγχειρητική περίοδος και το υψηλό συνακόλουθο κόστος.

Την τελευταία δεκαετία, η ανάπτυξη και η χρήση λιγότερο επεμβατικών τεχνικών θεραπείας της αιμορροϊδοπάθειας (αιμορροϊδοπηξία, απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών, κ.α.) έχει συνεισφέρει σημαντικά σε πιο ανώδυνες θεραπείες της αιμορροϊδοπάθειας χωρίς όμως να επιλύει τα προβλήματα των υποτροπών, του πόνου, την προστασία του δέρματος του πρωκτού και την διατήρηση της φυσικής ανατομίας.

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση ειδικά εξελιγμένων, ανώδυνων laser έχει αλλάξει σημαντικά τη θεραπεία της αιμορροϊδικής νόσου. Η απολίνωση των αιμορροΐδων με laser (HeLP) και η αιμορροϊδοπλαστική με laser (LHP) είναι οι δύο καινοτομικές, αναίμακτες και ανώδυνες τεχνικές που υπερβαίνουν τα προβλήματα των προηγούμενων μεθόδων προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα στη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας παρέχοντας στον ασθενή οριστική λύση στο πρόβλημα .

Κείμενο : Πανδής Χρυσοβαλάντης, Φαρμακοποιός-ΜΒΑ, φαρμακείου – μέλους Advance, Κληρονόμοι Ακιανίδη Ευτυχίας, Καλογρέζα

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Συμβουλές από το Φαρμακοποιό σας

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα