ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ
Featured_fb_post7

Οι φλεβικές παθήσεις στις μέρες μας αποτελούν ένα από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας. Γενικά από φλεβική ανεπάρκεια-φλεβίτιδα πάσχουν γυναίκες με ποσοστό περίπου 50% και άντρες με ποσοστό 20-25%.

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα εκδήλωσης της φλεβικής ανεπάρκειας είναι οι κιρσοί. Συγκεκριμένα στα κάτω άκρα το φλεβικό δίκτυο περιλαμβάνει τις εσωτερικές φλέβες, το επιφανειακό-υποδόριο φλεβικό σύστημα και τις διατιτρώσες φλέβες με τις οποίες επικοινωνούν τα δυο παραπάνω συστήματα. Η βλάβη ενός ή περισσοτέρων από τα παραπάνω φλεβικά συστήματα των κάτω άκρων λέγεται φλεβική ανεπάρκεια.

Φλεβική ανεπάρκεια

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μία αλληλουχία αλλοιώσεων που συμβαίνουν στα κάτω άκρα όταν οι φλέβες δεν λειτουργούν σωστά.  Οι φλέβες είναι τα αγγεία που μεταφέρουν το οξυγονωμένο αίμα από τα κάτω άκρα στην καρδιά. Όταν τα τοιχώματα των φλεβών χαλαρώνουν, τότε αυτές διογκώνονται, αποκτούν ελκώσεις, που ονομάζονται κιρσοί. Το φαινόμενο των κιρσών εμφανίζεται περισσότερο στα κάτω άκρα γι’ αυτό και χρειάζεται θεραπεία. Υπάρχουν δυο μορφών φλεβικής ανεπάρκειας, η ανεπάρκεια των επιφανειακών και η ανεπάρκεια των εσωτερικών φλεβών του ποδιού, η οποία θεωρείται και η πιο σοβαρή. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στη φλεβική ανεπάρκεια, αλλά η βασικότερη είναι οι ελαττωματικές ή κατεστραμμένες βαλβίδες. Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με ελαττωματικό τοίχωμα φλεβών, άλλοι με λιγότερες βαλβίδες και ένα ποσοστό 20% χωρίς καθόλου βαλβίδες. Έτσι λοιπόν, όταν κάποιος με το πρόβλημα αυτό στέκεται όρθιος, το αίμα παλινδρομεί στο επιφανειακό δίκτυο και λιμνάζει αντί να πηγαίνει προς την καρδιά. Έτσι, η πίεση αυξάνεται περισσότερο και οι κιρσοί επιδεινώνονται. Άλλοι παράγοντες που οδηγούν στα αίτια εμφάνισης της φλεβικής ανεπάρκειας είναι:

α) η κληρονομική προδιάθεση, παχυσαρκία, ακινησία, η λήψη φαρμάκων

β) η εγκυμοσύνη, η λήψη ορμονών και αντισυλληπτικών

γ) η χρόνια δυσκοιλιότητα, η ηλικία.

Η κλινική εικόνα της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας χαρακτηρίζεται από:

α) Ευρυαγγείες (Διατεταμένες μικρές κόκκινες, μωβ ή μπλε φλέβες, οι οποίες διακρίνονται εμφανώς κάτω από την επιδερμίδα).

β) Οίδημα στους αστραγάλους.

γ) Υπέρχρωση ή μελάγχρωση που οφείλεται σε φλεγμονώδεις εκδηλώσεις και σε καταστροφή ερυθροκυττάρων με εναπόθεση αιμοσιδηρίνης στο δέρμα.

δ) Φλεβικό έλκος που αποτελεί τη σοβαρότερη εξέλιξη της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας.

ε) Σκληρία του δέρματος και του υποδόριου το οποίο φαίνεται να φλεγμαίνει.

Διάγνωση

Η διάγνωση της φλεβικής ανεπάρκειας γίνεται από τον αγγειοχειρούργο με τη βοήθεια ενός πλήρες ιστορικού και με την λεπτομερή εξέταση του κυκλοφορικού συστήματος των άκρων.

Η επόμενη σημαντική εξέταση είναι το έγχρωμο υπερηχογράφημα, το λεγόμενο triplex που μας δίνει πολλές πληροφορίες και αποδεικνύει την ύπαρξη ή όχι θρόμβωσης στης βαθύτερες φλέβες. Επίσης το Doppler και η μαγνητική φλεβογραφία είναι άλλη μία σημαντική εξέταση.

θεραπεία

Η πρώτη προσέγγιση ασθενούς με ήπιους κιρσούς των άκρων και μικρού βαθμού φλεβική ανεπάρκεια είναι η συντηρητική αγωγή. Στα φαρμακεία υπάρχουν σκευάσματα τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των φλαβονοειδών, τα οποία περιέχουν έναν συνδυασμό φλαβονοειδών διοσμίνης και εσπεριδίνης με αποδεδειγμένη δράση στην καλή λειτουργία των φλεβών. Επιπλέον, δισκία σε μορφή micronized μπορούν να εξασφαλίσουν διπλάσια απορρόφηση και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Η πυκνογενόλη είναι ένα εκχύλισμα του φλοιού της θαλάσσιας πεύκης που μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από τον συνδυασμό φλαβονοειδών διοσμίνης και εσπεριδίνης σε καθημερινή χορήγηση 150 ή 300mg πυκνογενόλης. Εκχυλίσματα από τους σπόρους του φυτού της ιπποκαστανιάς μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως βάμμα, δισκία ή σε μορφή τζέλ και μπορούν να μειώσουν τον πόνο, το πρήξιμο των ποδιών καθώς και το αίσθημα βάρους και τον κνησμό. Βότανα όπως η αμαμηλίδα (Hamameliw virginiana), gotu kola (centella asiatica), butcher΄s broom (ruscusaculeatus) είναι αποτελεσματικά στη μείωση του οιδήματος των κάτω άκρων σε ασθενείς με χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και μπορούν να χορηγηθούν είτε σε μορφή τζέλ, είτε σε μορφή δισκίων.

Άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των φλεβών είναι η μείωση του βάρους και η αποφυγή των ζεστών μπάνιων. Επίσης, η αποφυγή της παρατεταμένης ηλιοθεραπείας. Η πολλή ζέστη προκαλεί αγγειοδιαστολή που επιβραδύνει τη φλεβική ροή. Η κολύμβηση σε οριζόντια θέση διευκολύνει τη φλεβική παλινδρόμηση και επιπλέον οι κινήσεις των μυών προωθούν φλεβικό αίμα προς την καρδιά. Ξεκουράστε τα πόδια σας τοποθετώντας τα για πέντε λεπτά πιο ψηλά από την καρδιά.

Επιπλέον προληπτικά μέτρα που μπορούν να παρθούν είναι η χρήση καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης. Οι κάλτσες αυτές είναι ειδικά σχεδιασμένες ώστε να αποσυμφορίζεται το κάτω άκρο από το οίδημα, να συμπιέζεται το φλεβικό δίκτυο και να υποβοηθείται η φλεβική κυκλοφορία. Υπάρχουν διαφόρων βαθμών κλάσεις συμπίεσης και διαφόρων μορφών κάλτσες και καλσόν. Ο αγγειοχειρούργος θα προτείνει το βαθμό συμπίεσης που πρέπει να έχουν οι κάλτσες. Οι κάλτσες αυτές πρέπει να φοριούνται το πρωί όταν ξυπνάμε και να βγαίνουν το βράδυ πριν πέσουμε για ύπνο. Ήδη μετά από 10-15 ημέρες με τη χρήση των καλτσών τα συμπτώματα θα είναι σημαντικά βελτιωμένα. Από την άλλη πλευρά, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να μας απαλλάξει από τις αντιαισθητικές φλέβες και να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, οι κιρσοί μπορεί σταδιακά να επανέλθουν μετά από μια επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση ή μπορεί να αναπτυχθούν σε άλλα σημεία στα πόδια. Δύο νεότερες μέθοδοι αντιμετώπισης είναι η σκληροθεραπεία και η θερμοπληξία. Στη σκληροθεραπεία εγχέονται χημικές ουσίες στους κιρσούς, οι οποίες προκαλούν βλάβη στο ενδοθήλιο των ευρυαγγειών με αποτέλεσμα η φλέβα να μετατρέπεται σε ινώδη χορδή και να απορροφάται. Τέλος η θερμοπληξία αποτελεί την πιο νέα από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών μικρής διαμέτρου.

Κέιμενο : Στάμου Ευθυμία Φαρμακοποιός Φαρμακείου-μέλους Advance Ελευθερίου Σταύρος, Σάμος

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Συμβουλές από το Φαρμακοποιό σας

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα