ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ
Featured__

Όλοι σχεδόν οι άνθρωποι, κατά τη διάρκεια της ζωής τους, θα εμφανίσουν κάποια κατάσταση στον οργανισμό τους η οποία θα απαιτεί τη βοήθεια μέσω ενός συμπληρώματος διατροφής. Ακόμη περισσότερο οι ηλικιωμένοι έχουν ιδιαίτερες και αυξημένες ανάγκες αφού με την πάροδο του χρόνου και την αναπόφευκτη φυσιολογική φθορά του οργανισμού, χρειάζονται περισσότερη φροντίδα για να υποστηρίξουν την ήδη βεβαρυμμένη υγεία τους.

Ένα από «μέσα» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση την ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων, είναι τα συμπληρώματα διατροφής. Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να επιβραδύνουν την αναπόφευκτη φθορά σε διάφορα όργανα και ιστούς του σώματος. Ανάλογα λοιπόν με τα όργανα και την ανάγκη που προκύπτει υπάρχουν τα αντίστοιχα συμπληρώματα διατροφής :

Καρδιά & Κυκλοφορικό

Από τα πιο συχνά προβλήματα που εμφανίζονται στην τρίτη ηλικία είναι αυτά που σχετίζονται με την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα. Υπέρταση, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια κλπ. Τα συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν είναι:

Τα Λιπαρά Οξέα Ωμέγα-3
Τα ωμέγα-3 είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα που υπάρχουν κυρίως στα ψάρια αλλά και σε άλλες πηγές.

Έχουν αραιωτική δράση στο αίμα και συμβάλλουν στην καλή του κυκλοφορία μέσα στα αγγεία, στη μείωση της πίεσης, της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Τα συμπληρώματα Ωμέγα-3 προέρχονται συνήθως από ιχθυέλαια ή μουρουνέλαιο.

Ο φαρμακοποιός θα σας προτείνει συμπληρώματα ιχθυελαίων από τις πιο αξιόπιστες εταιρίες που εγγυώνται ότι αυτά έχουν υποστεί μοριακή απόσταξη και είναι καθαρά από βαρέα μέταλλα. Η περιεκτικότητα των συμπληρωμάτων σε Ωμέγα-3 θα πρέπει να είναι η ενδεδειγμένη. Υπάρχει ποικιλία ως προς αυτήν, συνήθως οι υγρές μορφές είναι πιο συμπυκνωμένες.

Υπάρχουν ωμέγα-3 συμπληρώματα που προέρχονται από το έλαιο Κριλ. Το Κριλ είναι ζωοπλαγκτόν που μοιάζει με πολύ μικρή γαρίδα και θεωρείται μια από τις καλύτερες πηγές Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Οι χορτοφάγοι μπορούν να επιλέξουν ωμέγα-3 προερχόμενα από το λιναρόσπορο.

Το Σκόρδο

Το σκόρδο συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς και του κυκλοφορικού και στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Μειώνει τα επίπεδα της LDL (κακή χοληστερίνη), της ολικής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Επίσης μειώνει την αρτηριακή πίεση, αναστέλλει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων και την πρόοδο της αθηρωματικής πλάκας. Ο φαρμακοποιός θα σας προτείνει ένα συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει εκχύλισμα σκόρδου ψυχρής ωρίμανσης που αποτελεί την καλύτερη ποιότητα.

Το Συνένζυμο Q10

Το συνένζυμo Q10 υπάρχει φυσιολογικά σε όλα μας τα κύτταρα, όμως η παραγωγή του μειώνεται με την πάροδο του χρόνου όπως επίσης και με τη χρήση στατινών , φαρμάκων δηλαδή που χορηγούνται σε όσους έχουν υψηλή χοληστερίνη. Ένας από τους λόγους που εμφανίζεται μειωμένη σωματική αντοχή είναι αυτά ακριβώς τα μειωμένα επίπεδα του Co-Q10.

Το Φυλλικό Οξύ και οι Βιταμίνες B12 & Ε
Η βιταμίνη B12 και το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητα για την παραγωγή των ερυθροκυττάρων του αίματος. Επιπλέον, συμβάλλουν στη διατήρηση της ομοκυστεΐνης σε φυσιολογικά επίπεδα,  μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Πολλοί ηλικιωμένοι έχουν χαμηλά επίπεδα Β12. Στις περιπτώσεις αυτές, η χορήγηση του συμπληρώματος Β12 είναι απαραίτητη.

Επίσης ωφέλιμα για την καρδιά είναι η βιταμίνη Ε και τα βιοφλαβονοειδή, που προστατεύουν και ενδυναμώνουν τα αγγεία. Υπάρχουν συμπληρώματα ειδικά για την υγεία της καρδιάς τα οποία συνδυάζουν όλα τα παραπάνω συστατικά. Ρωτήστε τον Φαρμακοποιό σας.

Μνήμη & Καλή Λειτουργία του Εγκεφάλου

Πολλοί ηλικιωμένοι παραπονιούνται για προβλήματα μνήμης. Στοιχεία και βιταμίνες που μπορούν να βοηθήσουν είναι :

Σύμπλεγμα βιταμινών Β

Θεωρούνται απαραίτητες για την υγεία του νευρικού συστήματος . Κάθε μια από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι πολύ σημαντική για την παραγωγή ενέργειας μέσα στα κύτταρα αλλά δυστυχώς είναι συχνή η έλλειψη τους στους ηλικιωμένους. Ένα συμπλήρωμα με βιταμίνες Β, θα προστατεύσει το νευρικό τους σύστημα και θα συμβάλλει, πέρα από τα υψηλά τα επίπεδα ενέργειας, στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου των ατόμων της 3ης ηλικίας αλλά και στη βελτίωση της διάθεσης.

Ginkgo Biloba
Το Ginkgo Biloba είναι ένα βότανο που, σύμφωνα με μελέτες, βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία, δηλαδή την κυκλοφορία του αίματος στα μικρά αγγεία σε όλα τα μέρη του σώματος. Συγκεκριμένα ο εγκέφαλος και η καλή λειτουργία του εξαρτώνται από αυτού του είδους τα αγγεία. Η μνήμη και η πνευματικής απόδοση βελτιώνεται ενώ μπορεί και να καθυστερήσει την εξέλιξη της άνοιας.

Προσοχή! Το Ginkgo Biloba δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα που παίρνουν ισχυρά αντιπηκτικά φάρμακα, γι’ αυτό ζητήστε τη συμβουλή του φαρμακοποιού ή του γιατρού σας.

Οστά

Με την αύξηση της ηλικίας, η οστική μάζα μειώνεται. Στα άτομα της τρίτης ηλικίας τα οστά είναι ιδιαίτερα καταπονημένα. Το ασβέστιο, το μαγνήσιο και η βιταμίνη D, είναι συστατικά απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας των οστών.

Το Ασβέστιο
Με τη λήψη συμπληρώματος ασβεστίου, μπορεί να μειωθεί ο ρυθμός απώλειας της οστικής μάζας, καθώς και ο κίνδυνος οστεοπόρωσης και καταγμάτων.

Η Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Η έλλειψή της είναι πολύ συχνή στους ηλικιωμένους και η λήψη συμπληρώματος θεωρείται απαραίτητη.

Αρθρώσεις

Οι αρθρώσεις καταπονούνται σε μεγάλο βαθμό με το πέρασμα του χρόνου. Είναι πολύ σύνηθες τα άτομα της 3ης ηλικίας να υποφέρουν από πόνο στις αρθρώσεις.  Φυσικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων, στην καθυστέρηση της φθοράς τους και στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου είναι :

Η Γλυκοσαμίνη

Η γλυκοσαμίνη αποτελεί δομικό συστατικό του χόνδρου. Παράγεται φυσιολογικά στο σώμα, αλλά σε όλο και μικρότερες ποσότητες όσο μεγαλώνουμε. Συμβάλλει στην αναδόμηση του χόνδρου και των συνδέσμων.

Η Χονδροϊτίνη
Η χονδροϊτίνη αποτελεί δομικό συστατικό του χόνδρου και συμμετέχει στη διατήρηση των λιπαντικών ιδιοτήτων του αρθρικού υγρού. Βελτιώνει την κινητικότητα των αρθρώσεων και προάγει την ελαστικότητα και την ευκαμψία στους χόνδρους, τους συνδέσμους και τους τένοντες.

Προσοχή! Η γλυκοσαμίνη δεν προτείνεται στους διαβητικούς. Επίσης η γλυκοσαμίνη και η χονδροϊτίνη συνήθως προέρχονται από οστρακοειδή και δεν πρέπει να χορηγούνται σε άτομα που παρουσιάζουν αλλεργία σε αυτά.

Μάτια

Τα προβλήματα όρασης στην 3η ηλικία είναι το πλέον σύνηθες χαρακτηριστικό των ηλικιωμένων. Μια σοβαρή ασθένεια των ματιών είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η ωχρά κηλίδα αποτελεί τμήμα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα και είναι υπεύθυνη για την οξύτητα της όρασης. Με την πάροδο της ηλικίας, η ωχρά κηλίδα των ατόμων της 3η ηλικίας μπορεί να εκφυλιστεί.  Τα συμπληρώματα που περιέχουν Λουτεϊνη και Μύρτιλλο μπορούν να αποτελέσουν μια καλή επιλογή!

Η Λουτεϊνη
Η λουτεΐνη ανήκει στα καροτενοειδή και λαμβάνεται μέσω της διατροφής. Υπάρχει σε μεγάλες συγκεντρώσεις στην ωχρά κηλίδα του αμφιβληστροειδούς του ματιού, την οποία και προστατεύει από βλάβες που μπορεί να της προκληθούν. Η λήψη λουτεΐνης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ή εξέλιξης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Η ζεαξανθίνη, που συχνά χορηγείται μαζί με τη λουτεΐνη, μπορεί επίσης να συμβάλλει στην υγεία και την προστασία των ματιών.

Το Μύρτιλλο
Το μύρτιλλο (Bilberry) είναι ένα βότανο πλούσιο σε φλαβονοειδή, τα οποία βοηθούν στην ενδυνάμωση των μικρών τριχοειδών αγγείων των ματιών και προστατεύουν από την έναρξη ή την εξέλιξη διαφόρων εκφυλιστικών παθήσεων των ματιών.

Γαστρεντερικά προβλήματα

Μια από τις συνήθεις διαταραχές στα άτομα της τρίτης ηλικίας είναι η διαταραχή του γαστρεντερικού σωλήνα, η οποία έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ευ ζην των ασθενών, χωρίς να απειλεί όμως τη ζωή τους.

Τα Προβιοτικά και οι Φυτικές Ίνες για τις Γαστρεντερικές Διαταραχές
Πολλοί ηλικιωμένοι έχουν πρόβλημα στις κενώσεις - δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Η λήψη προβιοτικών βοηθάει στο να επανέλθει η ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου και στην επανάκτηση της φυσιολογικής λειτουργίας του. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες, όπως αυτές που περιέχονται στο φλοιό ψύλλιου, μπορούν να βοηθήσουν στην εύκολη κένωση, χωρίς προσπάθεια, πόνο ή ερεθισμό.

Η αντιμετώπιση του νοσήματος έγκειται στην ύφεση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου. Ο φαρμακοποιός, θα προτείνει ένα  συμπλήρωμα  προβιοτικών από αξιόπιστες εταιρίες ώστε να είναι εγγυημένη η βιωσιμότητα και σταθερότητα των συστατικών.

Κείμενο: Κοντός Ιωάννης, Φαρμακοποιός φαρμακείου – μέλους Advance, Κοντός Ιωάννης, Ηγουμενίτσα.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Συμβουλές από το Φαρμακοποιό σας

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα