ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ

Ήλιος, ζέστη, άμμος, υγρασία, μπάνιο στην πισίνα ή στη θάλασσα σημαίνουν καλοκαίρι και όχι μόνο. Συγκεκριμένες συνθήκες μπορούν να ευνοήσουν τις μολύνσεις στην ευαίσθητη περιοχή των γυναικών που, λόγω της ειδικής της ανατομίας, βρίσκεται καθημερινά εκτεθειμένη σε διάφορους παράγοντες που μπορούν να επιδράσουν στην ισορροπία της, προκαλώντας ένα ευρύ φάσμα ενοχλήσεων από ήπιους ερεθισμούς έως και σοβαρότερες λοιμώξεις.

Οι συνηθέστερες λοιμώξεις στην ευαίσθητη περιοχή, που λόγω των ενοχλητικών συμπτωμάτων τους επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα της καθημερινής ζωής των γυναικών, είναι:

Α) Κολπική μυκητιασικη λοίμωξη ή μυκητιασική κολπιτιδα

Είναι γνωστή και ως λοίμωξη από ζυμομύκητες, συνηθέστερα από τον Candida Albicans. Οι ζυμομύκητες είναι μύκητες που φυσιολογικά απαντώνται στον κόλπο. Επίσης, στον κόλπο υπάρχουν βακτήρια (γαλακτοβάκιλλοι) που ρυθμίζουν την ποσότητα των ζυμομυκήτων. Εάν επηρεαστεί η ποσότητα αυτών των βακτηρίων και διαταραχθεί το περιβάλλον του κόλπου, ο αριθμός των εν λόγω ζυμομυκήτων αυξάνεται σε παθολογικά επίπεδα.

Τι μπορεί να ευθύνεται;

Συνήθεις αιτίες της διατάραξης του περιβάλλοντος των βακτηρίων περιλαμβάνουν τη λήψη αντιβιοτικών, τη μεταβολή των επιπέδων των οιστρογόνων λόγω εγκυμοσύνης ή λόγω λήψης θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, νοσήματα όπως ο διαβήτης και το AIDS, τη λήψη αντισυλληπτικής αγωγής, την έμμηνο ρύση ή την είσοδο σπέρματος στον κόλπο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Συμπτώματα

Οι περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν κνησμό στην περιοχή του κόλπου, πόνο, αίσθημα καύσου κατά την ούρηση ή τη σεξουαλική επαφή και άοσμες, παχύρρευστες εκκρίσεις λευκού χρώματος.

Διάγνωση

Από τη λήψη του ιστορικού που αφορά στα χαρακτηριστικά των κολπικών εκκρίσεων, από τα λοιπά συμπτώματα και την κλινική εξέταση, είναι εύκολη η διάγνωση. Μπορεί ακόμα να χρειαστούν απλές μέθοδοι στο γυναικολογικό ιατρείο ή εργαστηριακές εξετάσεις (π.χ. καλλιέργεια κολπικών υγρών). Το µυκητόγραµµα βοηθά στον καθορισµό της κατάλληλης θεραπείας.

Θεραπεία

Οι μύκητες είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν, αλλά δύσκολο να θεραπευτούν. Αντιμετωπίζονται με αγωγή από του στόματος και αντιμυκητιασικές κρέμες ή/και κολπικά υπόθετα. Συχνά είναι απαραίτητο να ακολουθήσει την αγωγή και ο σύντροφος, διότι μπορεί να λειτουργεί ως ξενιστής και να µολύνει πάλι τη γυναίκα χωρίς ο ίδιος να νοσεί.

Η συμβουλή-πρόταση του φαρμακοποιού

 • Ενδοκολπικό καθαριστικό με σόδα, εχινάκεια και ξυλιτόλη για την απομάκρυνση των παθολογικών εκκρίσεων και τη ρύθμιση του pH του κόλπου. Η σόδα έχει αντιμυκητιασική δράση και καταπολεμά τη λευκόρροια, η εχινάκεια είναι γνωστή για το ευρύ αντιμικροβιακό της φάσμα και συμβάλλει στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας του κόλπου και η  ξυλιτόλη, με την εκλεκτική αντιμικροβιακή της δράση, προστατεύει τους γαλακτοβάκιλλους.
 • Προβιοτικές κάψουλες ή κολπικά υπόθετα που περιέχουν διαφόρων ειδών προστατευτικούς γαλακτοβάκιλλους.
 • Κολπικά υπόθετα ή γέλες με συστατικά όπως γαλακτικό οξύ, βορικό οξύ και tea tree oil που αναστέλλουν την ανάπτυξη των μυκήτων και εξισορροπούν το κολπικό pH.  Η σύνθεση αυτών συνήθως εμπλουτίζεται με εκχυλίσματα χαμομηλιού, πανθενόλης ή/και αλόης που ανακουφίζουν από το αίσθημα καύσου και ερεθισμού και περιποιούνται  τον ταλαιπωρημένο κολπικό βλεννογόνο. Ρωτήστε τον Φαρμακοποιό για να σας προτείνει τα κατάλληλα σκευάσματα.

Β) Βακτηριακη κολπιτιδα

Τι είναι

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, στον κόλπο υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη βακτηρίων. Ορισμένα από αυτά τα βακτήρια είναι «φιλικά» και ορισμένα άλλα δυνητικά επιβλαβή – υπάρχει μία λεπτή ισορροπία μεταξύ των δύο ειδών. Το περιβάλλον ενός υγιούς κόλπου είναι ελαφρώς όξινο (pH 3,8 – 4,5) και η οξύτητα αυτή είναι που διατηρεί τα επιβλαβή βακτήρια υπό έλεγχο.

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μία πάθηση που εμφανίζεται όταν παρατηρείται διατάραξη της ισορροπίας μεταξύ των δύο αυτών ειδών βακτηρίων, με αποτέλεσμα την υπερανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων, η οποία σχετίζεται με αύξηση της τιμής του pH, καθώς ο κόλπος καθίσταται λιγότερο όξινος. Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μία από τις συχνότερες αιτίες κολπικών εκκρίσεων και επηρεάζει 1 στις 3 γυναίκες, συμπεριλαμβανομένου του 20% των εγκύων γυναικών.

Τι μπορεί να ευθύνεται;

Η αιτία της βακτηριακής κολπίτιδας εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη, ωστόσο η λοίμωξη δεν μεταδίδεται από τη σεξουαλική επαφή και δεν οφείλεται σε κακή προσωπική υγιεινή. Η βακτηριακή κολπίτιδα δύναται να επιδεινωθεί από ορισμένους παράγοντες, όπως τα αφρόλουτρα, τα κοινά αφροντούς ή οι εσωτερικές κολπικές πλύσεις. Θεωρείται ότι οι παράγοντες αυτοί ενδέχεται να μεταβάλουν το όξινο περιβάλλον του κόλπου, διαταράσσοντας έτσι την ισορροπία μεταξύ των φιλικών και των επιβλαβών βακτηρίων.

Συμπτώματα

Η βακτηριακή κολπίτιδα συνήθως προκαλεί υδαρείς, γκριζωπές-λευκωπές κολπικές εκκρίσεις, οι οποίες έχουν μία δυσάρεστη οσμή (οσμή ιχθύος). Πολλές γυναίκες με βακτηριακή κολπίτιδα λανθασμένα πιστεύουν ότι έχουν κάποια μυκητιασική λοίμωξη και χρησιμοποιούν τις ανάλογες θεραπείες, οι οποίες όμως δεν βοηθούν.

Διάγνωση

Γίνεται από τον γυναικολόγο με σωστή λήψη ενός αναλυτικού ιστορικού και κλινική εξέταση της ασθενούς. Συνήθως η οριστική διάγνωση επιτυγχάνεται με την καλλιέργεια κολποτραχηλικού υγρού. Αυτή η εξέταση είναι απαραίτητη προκειμένου να εντοπιστεί ποιο ακριβώς μικρόβιο είναι υπεύθυνο και στη συνέχεια να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Θεραπεία

Η βακτηριακή κολπίτιδα συνήθως αντιμετωπίζεται με από του στόματος χορηγούμενα αντιβιοτικά, τοπικά εφαρμοζόμενες γέλες ή κρέμες. Ωστόσο, για πολλές γυναίκες η βακτηριακή κολπίτιδα αποτελεί μία υποτροπιάζουσα κατάσταση, παρά τη θεραπεία.

Η συμβουλή-πρόταση του φαρμακοποιού

 • Ενδοκολπικό καθαριστικό με ξύδι, εχινάκεια, εκχύλισμα σκόρδου και ξυλιτόλη για την απομάκρυνση των παθολογικών εκκρίσεων και τη ρύθμιση του pH του κόλπου. Το ξύδι δρα αντιμικροβιακά επί βακτηριακής κολπίτιδας και συμβάλλει στη ρύθμιση του κολπικού pH και η εχινάκεια ενισχύει τη φυσική άμυνα. Επιπλέον, το εκχύλισμα σκόρδου (Allium sativum) προσφέρει αντιμικροβιακή προστασία ευρέως φάσματος και βοηθά στην αντιμετώπιση χλαμυδίων, ενώ η ξυλιτόλη προστατεύει τους γαλακτοβάκιλλους και δρα αντιμικροβιακά.
 • Προβιοτικές κάψουλες ή κολπικά υπόθετα που περιέχουν διαφόρων ειδών προστατευτικούς γαλακτοβάκιλλους.
 • Κολπικά υπόθετα με γαλακτικό οξύ που επαναφέρει τη φυσιολογική οξύτητα του κόλπου και συμβάλλει στη δημιουργία του κατάλληλου μικροπεριβάλλοντος για την επιβίωση και διατήρηση των ωφέλιμων γαλακτοβάκιλλων. Ρωτήστε τον Φαρμακοποιό για να σας προτείνει τα κατάλληλα σκευάσματα.

 Γ) Ουρολοιμωξεις, με κυριαρχες τις κυστιτιδες

Τι είναι

Η κυστίτιδα αποτελεί το 90% των λοιμώξεων του γυναικείου ουροποιητικού συστήματος. Οφείλεται σε μικροογρανισμούς που μεταναστεύουν από την ουρήθρα στην κύστη. Σύνηθες παθογόνο είναι το βακτήριο E. Coli.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τσούξιμο, πόνο, και αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, καθώς και ανάγκη για συχνή ούρηση. Η ποσότητα των ούρων είναι μικρή, πολλές φορές είναι δύσοσμα, το χρώμα τους είναι σκούρο και εμφανίζουν θολερότητα.

Τι μπορεί να ευθύνεται;

Προδιαθεσικοί παράγοντες θεωρούνται: η σεξουαλική επαφή, η ατροφία του κόλπου (κυρίως στην εµµηνόπαυση), η ατελής κένωση της κύστης, το ιστορικό υποτροπιάζουσας ουρολοίµωξης, η χρήση διαφράγµατος και σπερµατοκτόνων αλοιφών για αντισύλληψη, οι επεµβάσεις στην κύστη ή τους νεφρούς, οι ανατοµικές ανωµαλίες του ουροποιογεννητικού συστήµατος και η µειωµένη απόκριση του ανοσοποιητικού.

Διάγνωση και θεραπεία

Για την ορθή αντιµετώπιση της ουρολοίµωξης η γυναίκα πρέπει να απευθύνεται πάντα σε γυναικολόγο. Εκείνος θα συστήσει καλλιέργεια ούρων και βάσει του αντιβιογράµµατος θα καθορίσει την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή. Τις περισσότερες φορές µια θεραπεία 7 ηµερών αρκεί για την υποχώρηση των συµπτωµάτων και την εξάλειψη του προβλήµατος. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις χορηγείται επαναλαµβανοµένη προφυλακτική αντιβίωση για µερικές εβδοµάδες ή και µήνες.

Η συμβουλή-πρόταση του φαρμακοποιού

 • Κατανάλωση άφθονων υγρών.
 • Κολπική πλύση με χαμομήλι.
 • Συμπλήρωμα διατροφής με εκχύλισμα κράνμπερι. Το εκχύλισμα κράνμπερι αποτελεί φυσική πηγή προανθοκυανιδινών, που είναι τα δραστικά αντιοξειδωτικά συστατικά τα οποία εμποδίζουν την προσκόλληση των παθογόνων μικροοργανισμών στο επιθήλιο του ουροποιητικού.
 • Συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει D-μαννόζη. H D-μαννόζη είναι ένα απλό σάκχαρο, που συμβάλλει στην υποστήριξη και διατήρηση της υγείας του ουροποιητικού συστήματος, επειδή προσκολλάται στις λεκτίνες και εμποδίζει με αυτό τον τρόπο την προσκόλληση των παθογόνων οργανισμών στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης.

Ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που προλαμβάνουν τις παραπάνω δυσάρεστες καταστάσεις :

 1. Ο καθημερινός καθαρισμός της περιοχής με ένα ειδικό προϊόν και άφθονο νερό είναι βασικής σημασίας για την υγιεινή του κόλπου. Αποφεύγουμε τα κοινά καθαριστικά σώματος, καθώς δεν είναι κατάλληλα για την ευαίσθητη περιοχή και επιλέγουμε εξειδικευμένα προϊόντα που εξισορροπούν το pH και περιέχουν φυσικά συστατικά όπως χαμομήλι, αλόη και γαλακτικό οξύ.
 2. Αποφεύγουμε τη χρήση σφουγγαριού ή γαντιών.
 3. Στεγνώνουμε πάντα την ευαίσθητη περιοχή μετά το ντους ή το μπάνιο με μια μαλακή και στεγνή πετσέτα με κινήσεις από μπροστά προς τα πίσω.
 4. Τα βακτήρια και οι μύκητες αναπτύσσονται ταχύτερα σε ζεστό και υγρό περιβάλλον. Να προτιμώνται βαμβακερά και όχι συνθετικά εσώρουχα. Καλό είναι να αποφεύγεται η συχνή χρήση στενών παντελονιών.
 5. Πλένουμε τα εσώρουχα με ζεστό νερό.
 6. Αλλάζουμε εσώρουχο μετά τη γυμναστική και να φοράμε στεγνό μαγιό όταν βγαίνουμε από την πισίνα ή τη θάλασσα.
 7. Απλώνουμε πάντα τη δική μας πετσέτα στην άμμο (πάνω σε ψάθα) ή στην ξαπλώστρα.
 8. Οι ασφαλείς σεξουαλικές επαφές και η ετήσια επίσκεψη στον γυναικολόγο για τεστ Παπανικολάου μας προστατεύουν σημαντικά.
 9. Κατά τη διάρκεια της περιόδου φροντίζουμε να αλλάζουμε κάθε δυο με τρεις ώρες σερβιέτα και περιορίζουμε τη χρήση του ταμπόν.
 10. Αποφεύγουμε τα μέτρα αντισύλληψης με σπιράλ και διάφορα σπερματοκτόνα gel που προδιαθέτουν για μόλυνση.
 11. Εάν πρόκειται να ακολουθήσουμε θεραπεία με αντιβίωση, λαμβάνουμε κάποιο συμπλήρωμα με προβιοτικά για προφύλαξη.
 12. Τα λαχανικά και γενικά οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού στην περιοχή. Πίνουμε πολύ νερό και αποφεύγουμε τη ζάχαρη.

Kείμενο: Σχοινά Μιρέλλα, Φαρμακοποιός Φαρμακείου –μέλους Advance,  Σχοινά Μαρία & Σια ΟΕ., Τρίκαλα

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Συμβουλές από το Φαρμακοποιό σας

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα