ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
Featured_dna

Ανάλυση δειγμάτων νωτιαίου μυελού

Νέα Υόρκη - Μια νέα μέθοδος διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ, που βασίζεται σε ανάλυση υγρού από το νωτιαίο μυελό της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να οδηγήσει σε ένα ακριβέστερο τεστ για τον έγκαιρο εντοπισμό των ατόμων εκείνων με ήπια συμπτώματα απώλειας μνήμης, που πρόκειται τελικά να εξελιχτούν σε πλήρη νευροεκφυλιστική άνοια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Ρόμπερτ Περνέτσκι του Τμήματος Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Neurology, ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να αναπτύξουν μια αξιόπιστη τεχνική πρώιμης διάγνωσης, πριν η νόσος Αλτσχάιμερ έχει προκαλέσει προχωρημένη εγκεφαλική βλάβη.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η όσο το δυνατό, πιο έγκαιρη διάγνωση θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των συμπτωμάτων, όπως η απώλεια της μνήμης. Τα υπάρχοντα τεστ για τη νόσο Αλτσχάιμερ, που βασίζονται στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, αναζητούν αν υπάρχει ανισορροπία ανάμεσα σε δύο πρωτεΐνες, το β-αμυλοειδές (που δημιουργεί πλάκες στον εγκέφαλο) και στην Ταυ (που αποτελεί βιοδείκτη για τη βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα).

Οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα β-αμυλοειδούς και υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης Ταυ.

Η νέα μέθοδος αναζητά στο υγρό της σπονδυλικής στήλης ίχνη ενός «θεμέλιου λίθου» του β-αμυλοειδούς, της «προδρόμου αμυλοειδούς πρωτεϊνης» (AFP). Οι ερευνητές έκαναν αναλύσεις με βάση δείγματα από 58 ανθρώπους με ελαφρά προβλήματα μνήμης. Μετά από τρία χρόνια, οι 21 είχαν αναπτύξει νόσο Αλτσχάιμερ, οι 27 είχαν ακόμα ήπια συμπτώματα, οι οκτώ είχαν επανακάμψει στην προηγούμενη φυσιολογική κατάσταση και οι δύο είχαν εκδηλώσει άλλη μορφή άνοιας.

Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι τελικά εμφάνισαν νόσο Αλτσχάϊμερ, είχαν στα προηγούμενα χρόνια υψηλότερα επίπεδα της προδρόμου πρωτεΐνης AFP σε σχέση με όσους η κατάσταση δεν είχε επιδεινωθεί. Σε συνδυασμό με δύο άλλους δείκτες, την ηλικία του ατόμου και το επίπεδο της πρωτεΐνης Ταυ, το νέο τεστ υπήρξε ακριβές σε ποσοστό 80% στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

Περίπου 26 εκατ. άνθρωποι διεθνώς πάσχουν από νόσο Αλτσχάιμερ, η συχνοτερη μορφή άνοιας. Τα υπάρχοντα φάρμακα δεν θεραπεύουν, αλλά αμβλύνουν τα συμπτώματα. Σχεδόν το 15% όσων έχουν ήπια συμπτώματα «έκπτωσης» των νοητικών λειτουργιών, τελικά εκδηλώνουν τη νόσο.

Πηγές: www.pathfinder.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Τρίτη Ηλικία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα