ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
Featured_244

Ο κύκλος ζωής της τρίχας αποτελείται από 3 φάσεις: τη φάση ανάπτυξης («αναγενής φάση»), που διαρκεί 3 έως 5 χρόνια και είναι η πιο σημαντική, μια σύντομη φάση ηρεμίας («καταγενής φάση») διάρκειας 2 έως 3 εβδομάδων, και τέλος τη φάση πτώσης («τελογενής φάση»), που διαρκεί περίπου 3 μήνες.

Οι τριχοθύλακες είναι ανεξάρτητοι μεταξύ τους και αυτό επιτρέπει τη διαρκή ανανέωση των μαλλιών. Συνεπώς, είναι φυσιολογικό να χάνουμε κάθε μέρα 50-100 τρίχες, εφόσον αυτές αντικαθίστανται μέσα στον επόμενο μήνα από νέες. Όταν ο ρυθμός επανέκφυσης των τριχών είναι μικρότερος του ρυθμού πτώσης τους εξαιτίας κάποιας δυσλειτουργίας του τριχοθύλακα, αρχίζει να διαφαίνεται μια αραίωση στα μαλλιά, που ονομάζεται «αλωπεκία» ή κοινώς «τριχόπτωση».

Χρόνια τριχόπτωση (Ανδρογενετική αλωπεκία) στη γυναίκα

Στη χρόνια τριχόπτωση κάθε κύκλος ζωής είναι πιο σύντομος από τον προηγούμενο, με τη διάμετρο και το μήκος της τρίχας να μειώνονται ολοένα και περισσότερο στο τέλος κάθε κύκλου. Κατά συνέπεια, ο τριχοθύλακας εξαντλεί αρκετά πιο γρήγορα τους προγραμματισμένους κύκλους του και τελικά εξαφανίζεται μερικές δεκάδες χρόνια νωρίτερα.

Στη γυναίκα, η χρόνια τριχόπτωση εμφανίζεται με τη μορφή διάχυτης αραίωσης στην κορυφή του κεφαλιού, η οποία ξεκινά 2-3 εκατοστά από τη μετωπιαία γραμμή, εξελίσσεται με εμφανή αραίωση σε απόσταση 1 εκατοστού από τη μετωπιαία γραμμή, και καταλήγει σε σχεδόν ολική αλωπεκία της κορυφής.

Η χρόνια τριχόπτωση οφείλεται, είτε σε ευαισθησία των τριχοθυλάκων στα ανδρογόνα, είτε σε κληρονομική προδιάθεση, όχι όμως απαραίτητα σε αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων. Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, σημαντικός είναι ο ρόλος του αγγειακού παράγοντα VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor) και ενός νευροπεπτιδίου (Ουσία Ρ) στην καταπολέμηση της ανδρογενετικής αλωπεκίας στη γυναίκα. O VEGF διεγείρει την αγγείωση στη ρίζα της τρίχας και ευνοεί τη θρέψη και την ανάπτυξή της, ενώ η ουσία Ρ επιμηκύνει την αναγενή φάση και είναι καταλύτης στην ανάπτυξη της τρίχας.

Επομένως, νέες θεραπείες με συνδυαστική αγγειακή και νευροπεπτιδική δράση αποτελούν την πιο σύγχρονη προσέγγιση στη χρόνια γυναικεία τριχόπτωση.

Αντιδραστική τριχόπτωση

Η αντιδραστική τριχόπτωση, επικρατέστερη στις γυναίκες, είναι αιφνίδια και χαρακτηρίζεται από έντονη και εμφανή διάχυτη αραίωση στη μετωπική και βρεγματική (πλαϊνή) περιοχή, με ταυτόχρονη λέπτυνση των τριχών. Πρόκειται για κατάσταση που έπεται ενός γεγονότος ή μιας παθολογικής κατάστασης και καταλήγει εντός 2-3 μηνών σε τριχόπτωση.

Οι συχνότερες αιτίες εκδήλωσής της είναι η εγκυμοσύνη, μεγάλη χειρουργική επέμβαση ή βαρύς τραυματισμός, σοβαρή ασθένεια, πολύ αυστηρή δίαιτα ή πολύ κακή διατροφή, έντονο ψυχικό στρες, κ.λπ.

Θεραπείες με βιταμίνες ή θειούχα αμινοξέα, καθώς και διεγέρτες της αγγείωσης των θυλάκων, βοηθούν στην πιο γρήγορη επανέκφυση και στην ενίσχυση των μαλλιών.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Τρίτη Ηλικία

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα