ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
Featured_246

Χειμώνας, χαμηλές θερμοκρασίες, ψυχρός αέρας. Η φύση κάνει μικρό διάλειμμα στην ανάπτυξη της, για να επανέλθει κατόπιν δυναμικά την άνοιξη. Μήπως, όμως, ο χειμώνας, ο οποίος είναι εξαιρετικά ευεργετικός για τη φύση, δεν είναι το ίδιο ευεργετικός και για την επιδερμίδα σας; Είστε ενημερωμένοι και κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσετε αυτές της επιθέσεις;

Η κρύα ατμόσφαιρα κατά βάση, αλλά και οι εναλλαγές της θερμοκρασίας που παρατηρούνται ακόμα και τον χειμώνα, αποδιοργανώνουν το δέρμα και καταστρέφουν την υδρολιπιδική ασπίδα του. Ποια είναι αυτή; Πολύ απλά, είναι το σμήγμα και ο ιδρώτας που το δέρμα εκκρίνει για τη φυσική προστασία του. Οι συνηθέστεροι παράγοντες που της δημιουργούν φθορές είναι η λανθασμένη περιποίηση του δέρματος, η ανεπαρκής προστασία του, καθώς επίσης και διάφοροι εξωγενείς (π.χ. κρύο, ήλιος, ατμοσφαιρική ρύπανση) και ενδογενείς (π.χ. άγχος, κούραση, κακή διατροφή) παράγοντες.

Σαφέστερη ένδειξη της φθαρμένης υδρολιπιδικής ασπίδας είναι η αφυδάτωση της επιδερμίδας. Για να την διαπιστώσετε, κάντε το εξής τεστ: Κρατώντας μια μπατονέτα κάθετα στο πρόσωπο, πιέστε το μάγουλό σας, αναζητώντας λεπτές γραμμές που διασταυρώνονται μεταξύ τους. Πώς νιώθετε το δέρμα σας; Η απάντηση συνήθως είναι «ξηρό». Δεν είναι όμως απλά ξηρό, αλλά αφυδατωμένο. Μην επηρεαστείτε από αυτό. Περιποιηθείτε σωστά την επιδερμίδα σας, ξεκαθαρίζοντας πρωτίστως ποιον τύπο δέρματος έχετε.

Σε ένα λιπαρό δέρμα, όπου οι πόροι είναι διεσταλμένοι, η λιπαρότητα έντονη και υπάρχουν σπυράκια, πρέπει οπωσδήποτε να υιοθετήσετε τις καθαριστικές μάσκες. Οι κρέμες πρέπει να είναι σε λεπτόρρευστη υφή και να αφήνουν το δέρμα τέλεια ενυδατωμένο εσωτερικά και απόλυτα ματ εξωτερικά. Επίσης, τα προϊόντα καθαρισμού πρέπει να προσφέρουν βαθύ καθαρισμό, χωρίς ωστόσο να «απογυμνώνουν» την επιδερμίδα από τη ζωτικής σημασίας υγρασία.

Επόμενος τύπος είναι το κανονικό ή καλύτερα μεικτό δέρμα, όπου στην Τ – ζώνη (μέτωπο, μύτη και πηγούνι) οι πόροι είναι πιο μεγάλοι και μπορεί να εμφανιστούν ελάχιστα σπυράκια. Βασική προτεραιότητα εξακολουθεί να αποτελεί η ενυδάτωση της επιδερμίδας και, εφόσον υπάρχει ανάγκη, η αντιγήρανση και η σύσφιγξη. Μεγάλη προσοχή στα προϊόντα καθαρισμού: πρέπει να αφαιρούν την περιττή λιπαρότητα, να καταπραΰνουν τις πιο ξηρές περιοχές και ταυτόχρονα να αφήνουν στο δέρμα αίσθηση άνεσης και δροσιάς.

Τέλος, στο ξηρό δέρμα, όπου οι πόροι δε διακρίνονται εύκολα και η λιπαρότητα δεν αρκεί για να φτάσει στην επιφάνεια, ο χειμώνας είναι ο μεγαλύτερος εχθρός. Η μικρή περιεκτικότητα λιπιδίων δεν είναι ικανή να τα προστατεύσει και, κατά συνέπεια, η αίσθηση τραβήγματος και δυσφορίας μεγαλώνει. Όλα τα προϊόντα περιποίησης αυτού του τύπου επιδερμίδας πρέπει να έχουν πλούσια υφή. Για τον καθαρισμό, επιλέξτε γαλάκτωμα και λοσιόν χωρίς οινόπνευμα. Επιπλέον, επειδή στο ξηρό δέρμα δεν υπάρχει έντονη χαλάρωση, προτιμήστε τις κρέμες που προσφέρουν βαθιά άνεση και παρουσιάζουν ισχυρές αντιγηραντικές και αντιερεθιστικές ιδιότητες.

Δυο προϊόντα που εφαρμόζονται σε όλους τους τύπους δέρματος είναι το peeling και η ενυδατική μάσκα:

Το peeling απομακρύνει άμεσα τα εξασθενημένα και νεκρά κύτταρα, ενισχύει την απαλότητα της επιδερμίδας και μακροπρόθεσμα κάνει λιγότερο εμφανείς τις γραμμές και τις κηλίδες.

Η ενυδατική μάσκα προσφέρει την απαραίτητη για το δέρμα υγρασία σε δέκα μόνο λεπτά, ώστε να αντιστέκεται στις εξωτερικές αιτίες αφυδάτωσης. Άμεσα η επιδερμίδα γίνεται πιο ξεκούραστη, δροσερή και φωτεινή.

Υιοθετήστε peeling και ενυδατική μάσκα δυο φορές την εβδομάδα. Είναι στο χέρι σας να βρείτε εύκολες και πρακτικές λύσεις, όπως να κάνετε το peeling κατά τη διάρκεια του ντους και την ενυδατική μάσκα ενώ κάνετε δουλειές.

Χρήσιμες συμβουλές

Κάθε φορά που πλένετε την επιδερμίδα σας, πρέπει να την ενυδατώνετε άμεσα πριν χάσει την υγρασία της.

Αποφύγετε το πολύ ζεστό νερό, γιατί αφυδατώνει την επιδερμίδα.

Μην ξεχνάτε την πιο ευαίσθητη περιοχή του προσώπου, τα μάτια. Σε αυτήν την περιοχή η υδρολιπιδική ασπίδα δεν υπάρχει και η τάση αφυδάτωσης είναι ακόμα εντονότερη. Ανεξάρτητα από τον τύπο δέρματος, προτιμήστε κρέμα πλούσια σε ενυδατικά στοιχεία.

Υγιής επιδερμίδα σημαίνει όμορφη επιδερμίδα. Όταν το δέρμα σας είναι όμορφο, νιώθετε όμορφοι γενικότερα, ανεβαίνει η αυτοπεποίθηση σας και αυτό αντανακλάται και στους γύρω σας. Αφιερώστε δέκα λεπτά την ημέρα για το δέρμα σας και αυτό θα σας ανταμείψει! Το αξίζετε!

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Τρίτη Ηλικία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα