ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
Featured_osteoporosis

Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου του Διεθνούς Ιδρύματος Οστεοπόρωσης και του 10ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τις Κλινικές και Οικονομικές Πτυχές της Οστεοπόρωσης και της Οστεοαρθρίτιδας, η εταιρεία βιοτεχνολογίας Amgen ανακοίνωσε νέα δεδομένα μελετών για τον βαθμό συσχέτισης ανάμεσα στην κακή συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή για την οστεοπόρωση και το οικονομικό κόστος που συνεπάγονται τα οστεοπορωτικά κατάγματα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Τα εν λόγω δεδομένα ενισχύουν την πεποίθησή μας για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η συμμόρφωση στη θεραπεία για την προστασία των γυναικών έναντι των καταγμάτων. Η οστεοπόρωση αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, το οποίο προβλέπεται να επιδεινωθεί μελλοντικά καθώς ο πληθυσμός γηράσκει», δήλωσε ο Δρ. Serge Ferrari, Καθηγητής Ιατρικής στην Υπηρεσία Μεταβολικών Νοσημάτων των Οστών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης, στην Ελβετία.

«Τα δεδομένα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη για νέες θεραπευτικές επιλογές, οι οποίες θα είναι αποτελεσματικές στη μείωση του κινδύνου κατάγματος και ταυτόχρονα θα έχουν μεγαλύτερη ευκολία χορήγησης, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία».

Δεδομένα που παρουσιάστηκαν από μελέτες στη Γερμανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέδειξαν τα ακόλουθα συμπεράσματα για τη συνέπεια της ελλειπούς συμμόρφωσης των ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή στη χρήση των υγειονομικών πόρων για την οστεοπόρωση:

  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το κόστος αντιμετώπισης των καταγμάτων ισχίου διαμορφώθηκε ετησίως σε £4.222 ανά ασθενή, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού να αποδίδεται στη χρήση των νοσοκομειακών υπηρεσιών για τη νοσηλεία των ασθενών κατά την αντιμετώπιση του κατάγματος. Επιπρόσθετα, η συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία για την οστεοπόρωση ήταν αρκετά χαμηλή, με ποσοστό μικρότερο του 50% των γυναικών να συνεχίζουν τη θεραπεία τους μετά από 6 μήνες.
  • Στη Γερμανία, τα στοιχεία κατέδειξαν ότι, ενώ η ικανοποιητική συμμόρφωση στη θεραπεία συνέβαλε στη μείωση του κινδύνου καταγμάτων, μόνο το 1/3 των γυναικών συνέχισε τη θεραπεία του.
  • Ανάλογα δεδομένα από τη Σουηδία κατέδειξαν ότι, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 6 μήνες θεραπείας προκειμένου να επιτευχθεί αποτέλεσμα κατά των καταγμάτων, ποσοστό περίπου 40% των ασθενών σταμάτησε την αγωγή του μετά από 6 μήνες.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Τρίτη Ηλικία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα