ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
Featured_images

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την θεραπεία της κλινικής κατάθλιψηςεξέδωσε η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία (American Psychiatric Association).

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, προτείνει η ΑΨΕ, χρήσιμο είναι να υποβάλλονται σε θεραπείες που περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, λογοθεραπεία, σωματική άσκηση και εναλλακτικές θεραπείες.

Η έκδοση των οδηγιών έγινε την Παρασκευή 1η Οκτώβρη και χρειάστηκαν πέντε έτη μελετών για την ολοκλήρωσή τους. Οι προτάσεις της ΑΨΕ βασίζονται σε δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες πάνω στο ζήτημα.

Σύμφωνα με τον Joel Yager, πρόεδρο της επιτροπής της ΑΨΕ που επίβλεψε την εκπόνηση της έρευνας, «οι ελαφρές περιπτώσεις κατάθλιψης μπορούν να αντιμετωπιστούν με ψυχολογική θεραπεία –ειδικότερα με συμπεριφοριστικές-γνωσιακές θεραπείες-, ενώ αντικαταθλιπτικά μπορούν να χορηγηθούν επικουρικά.

Στις βαριές περιπτώσεις, τα αντικαταθλιπτικά θεωρούνται απαραίτητα, με την ψυχολογική θεραπεία να έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Για τους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές μεθόδους, η ΑΨΕ προκρίνει την ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ECT) ως λύση με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Στην ηλεκτροσπασμοθεραπεία, διοχετεύονται ηλεκτρικά κύματα στον εγκέφαλο του ασθενούς με σκοπό την διαφοροποίηση της χημείας του εγκεφάλου και την άμβλυνση των συμπτωμάτων.

Επίσης, άλλες πιθανές θεραπείες περιλαμβάνουν τη χρήση αναστολέων της μονοαμινοξειδάσης (ΜΟΑΙs), διακρανιακούς μαγνητικούς ερεθισμούς (χρήση μαγνητικών πεδίων για τον ερεθισμό εγκεφαλικών κυττάρων) και Διέγερση Πνευμονογαστρικού Νεύρου (VNS).

O Δρ Yager, αναγνωρίζει τη θετική συμβολή της σωματικής άσκησης στη διάθεση του καταθλιπτικού, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη για επικοινωνία μεταξύ ασθενούς και γιατρού.

Συγκεκριμένα, η ΑΨΕ καλεί τους ψυχιάτρους να εντάσσουν τις απαντήσεις των καταθλιπτικών σχετικά με την κατάστασή τους σε μια κλίμακα (πχ από το 1 ως το 10), προκειμένου να έχουν σαφέστερη αντίληψη της έντασης των συμπτωμάτων και της αποτελεσματικότητας των ακολουθούμενων θεραπειών.

Τέλος, μεγάλη σημασία αποδίδεται στη συνέχιση των θεραπειών, όπως συμβαίνει με άλλες ασθένειες, λχ το ζάχαρο.

Πηγή: WebMD

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Τρίτη Ηλικία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα