ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
Featured_images

Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, που εμφανίζουν προβλήματα μνήμης μπορεί ενδεχομένως να σηματοδοτήσουν εξέλιξη στη νόσο του Alzheimer ή ακόμα και αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης άνοιας που σχετίζεται με την ηλικία.

Σε νέα έρευνα, Κινέζοι άντρες μεγαλύτερης ηλικίας με πρώιμη νοητική εξασθένηση που δεν είχαν ακόμη εμφανίσει Alzheimer είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο ένα χρόνο αργότερα, αν είχαν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Η έρευνα ήταν μικρής κλίμακας αλλά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα γρήγορης νοητικής εξασθένησης σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας με πρώιμη απώλεια μνήμης, σημειώνει ο John Morley, από το Πανεπιστήμιο του Saint Louis.

Ο Morley δήλωσε ότι το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η αντικατάσταση της τεστοστερόνης σε αυτούς τους άντρες με εξασθένηση μνήμης, για να διαπιστωθεί αν μπορεί να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της νόσου Alzheimer.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Χόνγκ Κονγκ, περιέλαβε 153 άντρες Κινέζους μεγαλύτερης ηλικίας που παρακολουθήθηκαν για ένα χρόνο.

Όλοι οι άντρες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για να αξιολογηθεί η λειτουργία μνήμης, ενώ 47 εντοπίστηκε να εμφανίζουν ελαφρά νοητική εξασθένηση. Τον επόμενο χρόνο 10 άντρες διαγνώστηκαν με τη νόσο Alzheimer. Όλοι ανήκαν στην ομάδα που είχε προηγουμένως αναγνωριστεί να εμφανίζει πρώιμη εξασθένηση μνήμης και όλοι είχαν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης σε δείγμα αίματος.

Τα επίπεδα ελεύθερης τεστοστερόνης ήταν ένας από 3 προγνωστικούς παράγοντες εξέλιξης της νόσου Alzheimer, στην έρευνα. Οι άλλοι ήταν η υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση και η παρουσία της απολιποπρωτεΐνης Ε(ApoE), που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη νόσο Alzheimer.

Σύμφωνα με το National Institute on Aging, η γενετική ποικιλομορφία συμβαίνει σε περίπου 25% του πληθυσμού και περίπου 40% των ανθρώπων που αναπτύσσουν τη νόσο αργότερα.

Άντρες που έφεραν το γενότυπο είχαν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο τον επόμενο χρόνο σε σχέση με άντρες που δεν τον έφεραν. Δεν πρόκειται για την πρώτη έρευνα που συνδέει την τεστοστερόνη με προστατευτική επίδραση όσον αφορά τη νόσο Alzheimer.

Το 2004, ερευνητές του Wayne State University εξέτασαν επίπεδα τεστοστερόνης σε άντρες. Ανακάλυψαν ότι κάθε 50% αύξηση στην ελεύθερη τεστοστερόνη στο κυκλοφορικό συνδεόταν με μείωση 26% του κινδύνου ανάπτυξης Alzheimer.

Άντρες που εμφάνισαν στη συνέχεια Alzheimer είχαν περίπου μισή από την ελεύθερη τεστοστερόνη στο κυκλοφορικό σύστημα.

Αν και η έρευνα υποδεικνύει ότι υπάρχει κάποιος ρόλος της τεστοστερόνης στην πρόληψη του Alzheimer, ο ερευνητής Scott Moffat, δηλώνει ότι είναι πολύ πρόωρο να συσταθεί η αγωγή με τεστοστερόνη σε άντρες με κίνδυνο νοητικής εξασθένησης. Πρόσθεσε ότι δεν είναι ακόμα σαφές αν η τεστοστερόνη προστατεύει τους άντρες σε αυτές τις έρευνες ή αν τα επίπεδα αντικατοπτρίζουν κάποιο άλλο παράγοντα όπως γενική καλύτερη υγεία.

Ακόμα και αν η τεστοστερόνη αποδειχτεί πως βοηθά στην προστασία του εγκεφάλου, τα οφέλη της αγωγής με τεστοστερόνη θα πρέπει να ζυγιστούν έναντι των κινδύνων, πρόσθεσε.

Όπως δήλωσε, γνωρίζουμε ότι η τεστοστερόνη προάγει την ανάπτυξη όγκων στον προστάτη και οι άντρες στους οποίους έχει συνταγογραφηθεί χρειάζονται στενή παρακολούθηση. Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Journal of Alzheimer’s Disease’.

Πηγές: ‘Journal of Alzheimer’s Disease’.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Τρίτη Ηλικία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα