ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
Featured_fried_whole_fish

Μια διατροφή πλούσια σε «παχιά» ψάρια μπορεί να είναι το κλειδί για την αποφυγή μιας οφθαλμοπάθειας που αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης στην τρίτη ηλικία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα των ψαριών, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα και ο τόνος, φαίνεται ότι μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως εκφυλίσεως της ωχράς κηλίδας.

Η ωχρά κηλίδα είναι το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδή χιτώνα – της δομής στο πίσω μέρος των ματιών που φέρει τα κύτταρα της όρασης. Η εκφύλιση του κεντρικού αυτού τμήματος προοδευτικά κοστίζει την κεντρική όραση: οι πάσχοντες δεν μπορούν να δουν ό,τι βρίσκεται ευθεία μπροστά τους, με συνέπεια να μην μπορούν να διαβάσουν, να γράψουν, να οδηγήσουν ή ακόμα και να δουν τηλεόραση. Η ασθένεια είναι εξαιρετικά συχνή στις ηλικίες άνω των 65 ετών – υπολογίζεται ότι προσβάλλει τον ένα στους πέντε ηλικιωμένους, με τη συχνότητά της να αυξάνεται αναλόγως με την ηλικία (μετά τα 75 λ.χ. προσβάλλει τον έναν στους τρεις). Προς το παρόν, δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τη νόσο.

Στη νέα μελέτη, αμερικανοί επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 2.400 εθελοντών ηλικίας άνω των 65 ετών. Όσοι έτρωγαν «παχιά» (λιπαρά) ψάρια δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα ή οστρακόδερμα (ιδίως καβούρι, μύδια ή στρείδια) είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Οι ερευνητές σημειώνουν στην επιθεώρηση «Ophthalmology» πως τα ωμέγα-3 λιπαρά πιθανώς προστατεύουν τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς από τις βλάβες του ήλιου, οι οποίες αθροίζονται με το πέρασμα των ετών.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ίδρυμα Οφθαλμού Wilmer της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη.

Τα ευρήματά της υποστηρίζουν αυτά προγενέστερων μελετών, οι οποίες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν επίσης να επιβραδύνουν την εξέλιξη της εκφυλίσεως. Όντως, όπως διαπίστωσαν η δρ Σίλα Γουέστ και οι συνεργάτες της, όσοι εθελοντές είχαν προχωρημένη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να τρώνε τακτικά ψάρια ή οστρακόδερμα.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ένα είδος λίπους στα ψάρια, που έχει διαπιστωθεί ότι ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας, αναχαιτίζει την συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στις αρτηρίες και μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Με άλλα λόγια, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ωφελούν ποικιλοτρόπως και την καρδιαγγειακή υγεία.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει πως μπορεί να μειώνουν και τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του προστάτη και του δέρματος.

Πηγή : Web Only

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Τρίτη Ηλικία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα